22 Φεβρουαρίου 2012

Aφού τους έδιωξε,τους διέγραψε τώρα λέει ο Σαμαράς κανείς δεν περισσεύει

 
«Κανένας δεν περισσεύει»

Πρόσκληση Σαμαρά στα στελέχη που έφυγαν

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
 
Πρόσκληση προς όλα τα στελέχη που έχουν απομακρυνθεί από τη ΝΔ, ακόμη και προς όσους διεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα, απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματους Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ. Για τους τελευταίους είπε χαρακτηριστικά ότι θα χαρεί να ξαναγυρίσουν στο κόμμα, εφόσον έμπρακτα αποδείξουν ότι συστρατεύονται μαζί με τη ΝΔ.

Κάνοντας λόγο για πανστρατιά εν όψει των εκλογών, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως στη μάχη μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι «και όχι σκορποχώρι».

«Κανένας δεν περισσεύει, πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για τη μεγάλη μάχη της ανάπτυξης που ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές. «Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και η Ελλάδα πονάει. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι, τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη, η πιο δύσκολη μάχη για την ανάκαμψη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα με την απόφαση του Eurogroup κέρδισε χρόνο και περιθώριο για να βγει από την κρίση, ενώ είπε πως η πρόσφατη απόφαση έχει τρεις μεγάλες διαφορές και μια ομοιότητα με το πρώτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, τώρα υπάρχει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται σε βάθος χρόνου. «Από την άλλη, η ομοιότητα είναι η διατήρηση της ίδιας συνταγής, λείπει ο τρίτος πυλώνας, αυτός της ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισήμανε πως πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μέτρα ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη να εκδοθούν ευρωομόλογα, ενώ επισήμανε πως ήδη στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν πως το αντίδοτο στην κρίση είναι τα μέτρα ανάπτυξης. Βασικός πυλώνας που θα μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία είναι για τον πρόεδρο της ΝΔ και η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που, όπως είπε, συζήτησε και κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα στη χώρα, ο κ. Σαμαράς έθεσε ως άμεσους στόχους του την ανάσχεση της ύφεσης και την κοινωνική συνοχή.

«Εκλογές άμεσα»
Επαναλαμβάνοντας, εξάλλου, τη θέση του πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μέσα στο άμεσο επόμενο διάστημα, ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία είχε σαφείς προεκλογικούς τόνους και μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση σε όλους, κάνοντας λόγο για ρεύμα που θα γίνει πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία.

«Το κόμμα μας είναι η μόνη σοβαρή και σταθερή πολιτική δύναμη στη χώρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές που θα γίνουν ως τις πιο καθοριστικές μετά από αυτές του '74.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μνημόνιο 2»: Χωρίς μισθό από το 2013 οι επιπλέον αντιδήμαρχοι...


Οριστικά, δεν αλλάζει ο αριθμός των αντιδημάρχων όπως είχε συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών.*
Ωστόσο, οι «πλεονάζοντες», σύμφωνα με την αρχική διάταξη του «Καλλικράτη 2», αντιδήμαρχοι δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία από 1.1.2013. Θα λαμβάνουν όμως...
κατ' εξαίρεση αμοιβή για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών, αμοιβή η οποία, σημειωτέον, καταργείται, με το συγκεκριμένο πολυνομοσχεδιο του υπουργείου Εσωτερικών (Ρύθμιση υπ' αριθμόν 5).
Αυτό προβλέπει διάταξη του εφαρμοστικού νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να εξοικονομηθούν τα υπόλοιπα 17 εκατ. για φέτος από τα συνολικά περίπου 35 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το «Μνημόνιο 2» με βάση την αρχική διάταξη για τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα υπόλοιπα 17-18 για φέτος εξοικονομούνται από τη μείωση κατά 10% των μισθών των αιρετών και των συμβούλων τους.

Απαισιόδοξες οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις




Απαισιόδοξες οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις




Δυσοίωνα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, είναι τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ για το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις, με περισσότερες από τις μισές να προβλέπουν υποχώρηση για την φετινή σεζόν σε σχέση με το 2011.

Ειδικότερα, το 57% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προβλέπει μείωση της ζήτησης, το 54% υποχώρηση της απασχόλησης και το 55% μείωση των τιμών.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις τουριστικές επιχειρήσεις είναι 65%, 50% και 54%.

Παράλληλα η πλειονότητα προβλέπει μείωση των θέσεων απασχόλησης γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των ποσοστών ανεργίας σε κλάδους σχετικούς με τον τουρισμό.

Αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για τη πορεία των τιμών και συνακόλουθα τη πορεία της ζήτησης και τη προσφορά ελκυστικότερων τιμών για την προσέλκυση πελατείας ενώ απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης από το εσωτερικό της χώρας.

Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις καταγράφονται στις ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής (Κέντρο, Πειραιάς, Υπόλοιπο Αττικής) και της Βόρειας Ελλάδας (περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), σε αντίθεση με τις μονάδες της νησιωτικής Ελλάδας (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο) και της Κεντρικής Ελλάδας-Πελοποννήσου.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις επιχειρήσεις του τουρισμού καταγράφει σημαντική υποχώρηση και διαμορφώνεται στις 71 και 48 μονάδες για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις αντίστοιχα, παρουσιάζοντας πτώση 35 και 22 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για χειροτέρευση της κατάστασης με την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος να είναι πιο έντονη συγκριτικά με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011.

Κτηνοτροφικά Δάνεια


Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Κτηνοτροφικά Δάνεια»
Όπως είναι γνωστό, το 2007, η τότε κυβέρνηση με την αριθ.50824/Β.2362/21−11−2007 (ΦΕΚ 2310/τ. Β΄/5−12−2007) Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, έδωσε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου επιδοτώντας 100% το επιτόκιο του δανείου. Το ποσό του δανείου ήταν ανάλογο με τον αριθμό και το είδος των ζώων που κατείχε ο κτηνοτρόφος και η αποπληρωμή του ορίστηκε σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Πριν εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του δανείου, δηλαδή του 2008, ανακοινώθηκε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι όποιος αδυνατούσε θα μπορούσε να μην την εξοφλήσει. Το ίδιο επαναλήφθηκε και το 2009.
Όμως, το Δεκέμβριο του 2010 υπογράφηκε υπουργική απόφαση (Αριθμ. 59846/Β.2461, ΦΕΚ Β΄ 2015/2010) η οποία αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι έπρεπε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εξοφλήσει τις δόσεις των ετών 2008 και 2010, επίσης μέχρι το τέλος του 2011 τις δόσεις των 2009 και 2011 και μέχρι τέλος του 2012 την πέμπτη και τελευταία δόση. Δηλαδή οι κτηνοτρόφοι έπρεπε να πληρώσουν τις πέντε ετήσιες δόσεις του άτοκου δανείου μέσα σε τρία χρόνια. Για όσους αδυνατούσαν να καταβάλουν τις δόσεις αυτές, τους έδινε τη δυνατότητα μετά από αίτημά τους να ενταχθούν σε ρύθμιση και να αποπληρώσουν το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου, σε έξι ετήσιες ισόποσες δόσεις, με το επιτόκιο όμως να επιδοτείται με 50%. Έτσι το άτοκο κτηνοτροφικό δάνειο μετατράπηκε σε έντοκο με επιδοτούμενο, κατά 50%, επιτόκιο το ύψος του οποίου στην Αγροτική Τράπεζα είναι αυτή τη στιγμή 10,72%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα νέα δάνεια της ρύθμισης, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε στις 28/3/2011 από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη, παρασχέθηκε η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για το 80% του δανείου, και λόγω αυτού, καταβάλλεται ετησίως, από έκαστο δανειολήπτη, και μέχρι τη λήξη του δανείου, προμήθεια ασφαλείας σε ποσοστό 2% επί του ανεξόφλητου, κάθε φορά, υπολοίπου του δανείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2322/1995, στο άρθρο 8 του οποίου αναφέρεται ότι: «Το Ελληνικό Δημόσιο για κάθε παροχή της εγγύησης του δικαιούται προμήθεια που υπολογίζεται ως ετήσιο ποσοστό μέχρι 2% επί του εκάστοτε εγγυημένου ποσού κατά κεφάλαιο και τόκους. Το ακριβές ποσοστό της προμήθειας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με την οποία παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».
Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, με τις τιμές των ζωοτροφών στα ύψη, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, αδυνατούν να καταβάλλουν κανονικά τις ετήσιες δόσεις των δανείων. Επιπροσθέτως, αυτή η επιπλέον επιβάρυνση του 2% της προμήθειας που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνει υπέρμετρα το επιτόκιο που καλούνται να καταβάλλουν.
Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.            Προτίθεται το Υπουργείο, συναισθανόμενο την δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, να προχωρήσει σε τριετές, τουλάχιστον, πάγωμα καταβολής των δόσεων;
2.            Για ποιο λόγο στην από 28/3/2011 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών ορίστηκε ποσοστό προμήθειας 2%, δηλαδή το υψηλότερο που επιτρέπει ο Ν.2322/1995;
3.            Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθορίζοντας μηδενική προμήθεια υπέρ Δημοσίου, κάτι που επιτρέπει και ο Ν.2322/1995;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ... Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ - ΑΠΕ ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ!



Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Αγαπητό
Fimotro,
Επερώτηση στη Βουλή κατέθεσε Ο βουλευτής της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου κατηγορώντας την διοίκηση της ΕΡΤ για "κακοδιαχείριση" και "πρωτοφανείς διαδικασίες στην πρόσληψη δημοσιογράφων " καθώς και για...
"δαπανηρές παραγωγές" εν όψι οικονομικής κρίσης όπου προκάλεσαν και την ΕΣΗΕΑ !
Για το θέμα των "συμβασιούχων" τονίζει ο κύριος Κεδίκογλου ότι η ΕΡΤ δέχθηκε δεκάδες ενστάσεις από συμβασιούχους που ήταν πολλά χρόνια στην ΕΡΤ και μαζί με τους περσινούς "κομμένους" συμβασιούχους της προηγούμενης διαδικασίας ακυρώνουν την όλη διαδικασία προσλήψεων στην ΕΡΤ !
Ο κύριος Κεδίκογλου τόνισε επίσης ότι έχει καταθέσει και δύο μηνυτήριες αναφορές στον αρμόδιο εισαγγελέα κον Πεπόνη για την ΕΡΤ και κάλεσε τον κύριο Καψή να αναλάβει τις ευθύνες του διότι ή σιωπή του είναι και έμμεση παραδοχή των πεπραγμένων στην ΕΡΤ !
Δίνουμε στην δημοσιότητα την σχετική επερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου :

"ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Η διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία έχει οδηγήσει την ΕΡΤ σε απόλυτη υποβάθμιση και στα πρόθυρα της διάλυσης, και σήμερα βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση για την υπόθεση του Champions League και του δορυφορικού προγράμματος, όχι μόνον παραμένει στη θέση της αλλά συνεχίζει να λαμβάνει επιβλαβείς για το δημόσιο συμφέρον και εξαιρετικά διαβλητές αποφάσεις, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις και σκανδαλίζοντας την κοινή γνώμη. (πρωτοφανής διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων, που οδήγησε σε δεκάδες ενστάσεις και καταδικάστηκε από την ΕΣΗΕΑ, αδιαφανείς αναθέσεις δαπανηρών παραγωγών, διαδικασίες σύναψης συμβάσεων μέσω «διαπραγματεύσεων»).
Παράλληλα, η διοίκηση της ΕΡΤ σήμερα και κάτω από τη δική σας πλέον εποπτεία και ευθύνη συνεχίζει και επιχειρεί να ολοκληρώσει την υπογραφή συμβάσεων που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για την νομιμότητα των οποίων έχω ήδη καταθέσει δύο μηνυτήριες αναφορές που διερευνώνται από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Πεπόνη, ζητήματα για τα οποία είσθε πλήρως ενήμεροι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας.
Την ίδια ώρα διατηρείται και στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η ίδια διεύθυνση που έχει γίνει αντικείμενο ερωτήσεων (αναπάντητων επί της ουσίας) από όλα τα πολιτικά κόμματα και έχει κατηγορηθεί για περίεργους διαγωνισμούς, παράνομες προσλήψεις, εκβιαστικές πιέσεις σε εργαζομένους.


Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1.Τι σκοπεύει να κάνει με τις- ούτως ή άλλως εκτεθειμένες- διοικήσεις των δημοσίων μέσων ενημέρωσης; Σκοπεύει ή όχι να προβεί άμεσα σε αντικατάστασή τους με υπηρεσιακές προκειμένου να διασφαλιστεί η πολυφωνία εν όψει εκλογών και να αποφευχθεί η συνέχιση των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της παρούσας διοίκησης της ΕΡΤ που επιφέρουν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο ταμείο;

2.Αναλαμβάνει ο ίδιος ως αρμόδιος Υπουργός την ευθύνη για την παραμονή τους και τις συνέπειες των αποφάσεων και πράξεών τους

Σ.Γαληνός προς Α.Λοβέρδο: ανάλγητη η διακοπή φαρμακευτικού υλικού σε ευαίσθητες ομάδες


Προς: α) τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο
           Β) τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

ΘΕΜΑ: Ανάλγητη ενέργεια η διακοπή της δωρεάν παροχής παραφαρμακευτικού υλικού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων
Μέχρι πρόσφατα το ΙΚΑ δικαιολογούσε για τους τετραπληγικούς, τους παραπληγικούς, τους  ασθενείς με την νόσο αλτσχάιμερ, με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που παρέμειναν κλινήρεις και άλλες κατηγορίες ασθενών ποσότητες παραφαρμακευτικού υλικού σε μηνιαία βάση.
Θέλω να πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι οι ασθενείς αυτών των κατηγοριών χρήζουν – εξαιτίας της νόσου- ιδιαίτερης μεταχείρισης φροντίδας και ότι ο ασθενής σε περίπτωση μη σωστής φροντίδας γρήγορα  εμφανίζει κατακλίσεις σε διάφορα σημεία του σώματος του, κάτι που θα επιβαρύνει και τον ίδιο αλλά και το ταμείο με τα πολύ ακριβά υλικά που είναι απαραίτητα για την θεραπεία των κατακλίσεων.
Παρόλα αυτά εδώ και δύο μήνες έχει διακοπεί  η δωρεάν παροχή αυτών των υλικών και αυτό συνιστά ακραίας μορφής κοινωνική αναλγησία. Ουσιαστικά καταρρέει το κοινωνικό κράτος αφήνοντας τις πιο ευαίσθητες ομάδες τελείως εκτεθειμένες.   
Επιπρόσθετα οι ασφαλισμένοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως γι αυτή την εξέλιξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ενώ είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της δαπάνης και περίμεναν να πιστωθεί ο λογαριασμός τους με το αντίστοιχο ποσό, τελικά αυτό να μην γίνεται ποτέ. Οι περισσότεροι λόγω της οικονομικής στενότητας εξοφλούσαν το χρέος τους όταν τους καταβαλλόταν το ποσό που δικαιούνταν, με συνέπεια τώρα να έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Απαιτείται στοιχειώδης ανθρωπισμός και πολιτική βούληση για να ξεπεραστεί άμεσα αυτή η θλιβερή κατάσταση.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να αρχίσει άμεσα η παροχή του απαραίτητου παραφαρμακευτικού υλικού στις προαναφερθείσες κατηγορίες ασθενών;
Ο Ερωτών Βουλευτής


Σπύρος Γαληνός

Υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αιγαίου και έξι επιμελητηριακών φορέων του νησιωτικού χώρου

undefined
Εποχή κοινών δράσεων
Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ
Έξι νέα πρωτόκολλα συνεργασίας υπέγραψε χτες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αυτήν τη φορά με επιμελητηριακούς φορείς από ολόκληρο το νησιωτικό χώρο της Ελλάδας. Η νέα αυτή κίνηση του ιδρύματος εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει για σύναψη συνεργασιών, τόσο με άλλα ΑΕΙ της χώρας και της Τουρκίας, όσο και με ΟΤΑ των νησιών όπου εδρεύουν τα τμήματά του, και στόχο έχουν την ανάπτυξη κοινών δράσεων από τις οποίες θα ωφεληθούν όλες οι πλευρές.

Παρόντες στη χτεσινή τελετή υπογραφής των συμφώνων συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Συγκλήτου παρουσία μελών ΔΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπροσώπων των συμβαλλόμενων φορέων, ήταν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Σάμου, καθώς και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.
Χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους ο πρύτανης του ιδρύματος, Πάρις Τσάρτας, εξήγησε για άλλη μια φορά το στόχο της οριζόντιας συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με άλλα ΑΕΙ και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως οι δήμοι των νησιών και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας τη σημασία που έχει μια αντίστοιχη συνεργασία και με τα επιμελητήρια του νησιωτικού χώρου.
«Ο στόχος μας πάντα είναι κοινός και αφορά τη συμβολή μας στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την ανάπτυξη, μέσα από συγκροτημένο και οργανωμένο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάρτας, εξηγώντας πως μέσα από τις συγκεκριμένες συνεργασίες θα μπορέσουν οι φοιτητές του ιδρύματος να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να υπάρξει συνέργεια των εμπλεκομένων φορέων σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, που αφορούν στο περιβάλλον, τις σύγχρονες τεχνολογίες κ.ά..

undefined
Από τη χτεσινή τελετή υπογραφής των πρωτοκόλλων συνεργασίας στην Αίθουσα της Συγκλήτου

Σημαντική για όλους

Παίρνοντας το λόγο, όλοι ανεξαιρέτως οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι των επιμελητηριακών φορέων τόνισαν με τη σειρά τους τη σημασία της συνεργασίας που εγκαινιάστηκε με την υπογραφή των πρωτοκόλλων, υπερτονίζοντας τη σημαντική συμβολή, όλα αυτά τα χρόνια, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ανάπτυξη των νησιών, αλλά και την ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Ειδικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, σημείωσε τα εξής: «Στην Ελλάδα, η επιχειρηματικότητα είναι ενοχοποιημένη. Οι φοιτητές μέχρι και το τελευταίο διάστημα είχαν τη νοοτροπία της ένταξής τους στο δημόσιο τομέα. Είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Αιγαίου την ιδέα της επιχειρηματικότητας και να αναπτυχθούν δράσεις στο Αιγαίο που θα αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.»
empros

Έχουν οι βουλευτές λεφτά στην Ελβετία;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbOI75YtRKwA5lgmhsKzkL9pwSQ70eFQ5RNVQfmKtmeqtfrg6k33WV0RGIgv1zIWDB4kpr7qjGoDIkRS3jqJSXuLnWVLSc4koRvhu7t0-O4Ts7w7jSAtNCvv0d3853gsAoA3VAROQCWsRr/s400/teliko-exofyllo.jpg

undefined
Θα μας τρελάνουν αυτοί! Παντού γράφεται και ακούγεται σήμερα ότι:
"Χωρίς καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών"
Εμείς πήραμε στην τύχη τη δήλωση της σοσιαλίστριας Άννας Νταλάρα, η οποία έχει
πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε αμοιβαία και καταθέσεις στην Ελβετική τράπεζα JULIUS BAER (http://www.juliusbaer.com/htm/302/en/Homepage.htm).
Εμείς δεν βλέπουμε καλά ή αυτοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται;
Θα μου πείτε, εντάξει, σοσιαλίστρια είναι η γυναίκα, να μην έχει λεφτά έξω;
Σωστό, σοσιαλιστές σημαίνει χοντρά φράγκα την σήμερον ημέρα, αλλά μη μας δουλεύουν κιόλας...

Y.Γ. Πρέπει να συγχαρούμε την κ.Νταλάρα για την ειλικρίνια της. Άλλοι ...σοσιαλιστές έχουν τα δεκαπλάσια στην Ελβετία αλλά το κρύβουν. Αυτή τουλάχιστον τα έγραψε στη δήλωσή της.  Το πρόβλημά μας δεν είναι η κ.Νταλάρα (καλά κάνει και έχει όσα λεφτά έχει), αλλά η παραπληροφόρηση και η σοσιαλιστική φλυαρία. Παραδεχθείτε τουλάχιστον ότι είστε καπιταλιστές του κερατά και μη δυσφημείτε την ιερή λέξη "σοσιαλισμός" για την οποία πέθανε κόσμος και κοσμάκης. Και βγάλτε αμέσως από το ακροδεξιό ΠΑΣΟΚ, τη λέξη σοσιαλισμός. Βαφτίστε το όπως θέλετε το δεξιό σας κόμμα, όχι όμως να τολμάτε όλοι εσείς οι χοντροβολεμένοι εκατομμυριούχοι να πιάνετε στο στόμα σας τη λέξη σοσιαλισμός.
taxalia

Περί «συνεχιζόμενης παραβίασης των συμβατικών υποχρεώσεων» της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,                              Μυτιλήνη, 22-2-2012
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ




Με αφορμή την επιστολή – διαμαρτυρία της Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου (Π.Ε.Δ.),  περί «συνεχιζόμενης παραβίασης των συμβατικών υποχρεώσεων» της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κάνει γνωστά τα παρακάτω:
Από τις 13 Φεβρουαρίου με επιστολή του προς τη Ν.Ε.Λ .Α.Ε ,ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης  Χαλκιώτης, υπενθυμίζει στην εταιρία την υποχρέωση επανέναρξης δρομολογίων του “Ε/Γ- Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ” σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του και ζητά να επανέλθει στα δρομολόγια από 1/3/2012, ή να αντικατασταθεί με πλοίο ανάλογης μεταφορικής ικανότητας και αναλόγων προσόντων. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η εταιρία δεν έχει απαντήσει.
Αναλυτικά, η επιστολή του  Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, προς τη Ν.Ε.Λ, έχει ως εξής:





 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Μυτιλήνη     13  Φεβρουαρίου 2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                                  Αριθ. Πρωτ. ΔΜ/Φ 231.09/1003
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ                            
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ                                                                                                     
ΑΙΓΑΙΟΥ & Ν.Π.                                                            ΠΡΟΣ :  Ν.Ε.Λ Α.Ε
                                                                                                    Διεύθυνση Εμπορικής
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ                                                       Εκμετάλλευσης
ΤΜΗΜΑ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ                                                   
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Μ.ΑΣΙΑΣ 2 ΜΥΤΙΛΗΝΗ                                      
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 81100                                                 ΚΟΙΝ:
TELEFAX: 22510-41175 - 47832                                         1. Γρ.Υφυπουργού ΑΑΝ                    
Τηλέφωνο:22513-50351                                                         2. Γρ.Γεν.Γραμ. ΑΙ&ΝΠ
                                                                                                3. Γρ.Γεν.Γραμ.Ναυτιλίας                                                                                                  
                                                                                                4. ΥΑΑΝ/Γ.Γ.Ν./ΔΘΣ/Β’
                                                                                                                                            
ΘΕΜΑ:  Υποχρέωση επανέναρξης δρομολογίων του Ε/Γ- Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ν.Μ.35
              σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

ΣΧΕΤ:   α)  Η υπ’ αριθμ. ΔΜ/ Φ. 231.01/135 /9-1-2009 Προκήρυξη του Διαγωνισμού
              β) Η με αρ.  81/2009 σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας με Ν.Ε.Λ. Α.Ε
              γ) Η  υπ’ αριθμ. 34/2010 γνωμοδότηση του Ν. Σ. Κ. (τμήμα Β’) που έγινε           
                  αποδεκτή από τους αρμόδιους Υπουργούς περί αντικατάστασης πλοίων
              δ) Το αρ. πρωτ. 297/29-9-2011 αίτημα σας.
              ε) Το αριθ. πρωτ. 3327.4/04/12/12-1-2012  Υ.Α.Α.Ν./Γ.Γ.Ν./ ΔΘΣ/Β΄

Στην ανωτέρω (α) σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού και ειδικότερα στην παράγραφο 36 του Κεφαλαίου VII αυτής, που αποτελεί και όρο της σύμβασης αναφέρεται ότι «Το πλοίο, το οποίο κατά τη διάρκεια της σύμβασης προβλέπεται να εξυπηρετεί την δρομολογιακή γραμμή με σύμβαση ή συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο ανάλογης μεταφορικής ικανότητας και αναλόγων προσόντων κατά τις ισχύουσες διατάξεις του Ν.2932/2001, μετά από έγκριση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον κατά την διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση με πλοίο αναλόγων προσόντων και μεταφορικής ικανότητας, με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να αντικατασταθεί από πλοίο κατωτέρων προσόντων και μεταφορικής ικανότητας με ανάλογη περικοπή μισθώματος.»
Στην γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. (γ σχετικό) διευκρινίζεται ότι «ως πλοίο ανάλογης μεταφορικής ικανότητας και ανάλογων προσόντων» νοείται το πλοίο του οποίου τα χαρακτηριστικά (ηλικία, ταχύτητα, μήκος, μεταφορική ικανότητα, αριθμός κλινών κλπ.) ανταποκρίνονται στις ελάχιστες, ως προς αυτά τα χαρακτηριστικά, απαιτήσεις της προκήρυξης και όχι του πλοίου που προσφέρθηκε.»
Κατά το παρελθόν χρονικό διάστημα είχαμε εγκρίνει αντικαταστάσεις του Ε/Γ – Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ν.Μυτ.35 με το Ε/Γ – Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ Ν.Μυτ.36 έως 28/2/2012 λόγω των απρόβλεπτων συμβάντων όπως η μηχανική βλάβη του πρώτου από τον Δεκέμβριο του 2010, η ζημιά που υπέστη το Ε/Γ – Ο/Γ EUROPEAN EXPRESS στο λιμάνι του Πειραιά  στις 10/10/2011 από πρόσκρουση του Ε/Γ – Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και η ακινησία του Ε/Γ – Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συγκοινωνιακές ανάγκες του Β.Α. Αιγαίου με Θεσσαλονίκη και Καβάλα αλλά και οι  συγκοινωνιακές ανάγκες της κύριας γραμμής Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη.

Μετά την αποκατάσταση των βλαβών και ζημιών των πλοίων σας δεν υφίσταται πλέον λόγος για την περαιτέρω αντικατάσταση του Ε/Γ – Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ν.Μυτ.35 από το Ε/Γ – Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ Ν.Μυτ.36, το οποίο υπολείπεται από τα ελάχιστα χαρακτηριστικά της προκήρυξης κατά 66 κλίνες και κατά 50 επιβάτες για την θερινή περίοδο.
Ως εκ τούτου από 1/3/2012 το Ε/Γ-Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ν.Μυτ.35 να επανέλθει στα δρομολόγια των συμβατικών του υποχρεώσεων ή να αντικατασταθεί με πλοίο ανάλογης  μεταφορικής ικανότητας και αναλόγων προσόντων.

                                                                             Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                      
                                                                         

                                                                               ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΚΙΩΤΗΣ



Ε.Δ.                                                                                                                                                                                                       
1.      Πρ/νο Δ/νσης Μεταφορών
2.      Τμ.Άγονων Γραμμών

Έκτακτη συνεδρίαση Δ.Σ. ΚΕΔΕ




Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συνέρχεται εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10.30 το πρωί. 
Θέμα συζήτησης οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του ν. 4046/2012».

Σπύρος Γαληνός :Ερώτηση στη Βουλή για τον κοινωνικό τουρισμό


ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ
Βουλευτής Ν. Λέσβου


Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

Στην διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της συνεχούς εσωτερικής υποτίμησης, που εξαλείφει την ζήτηση, δημιουργούνται οι συνθήκες για την πλήρη αποδιάρθρωση του δυναμικού παραγωγικού ιστού της χώρας. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας να πράξει ότι είναι δυνατόν για να συντηρηθεί το κρίσιμο παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας μας.
Δεδομένου ότι ο Τουρισμός θεωρείται η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, πρέπει να υπάρξουν τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην διατήρηση της τουριστικής υποδομής κατά το κρίσιμο διάστημα ώστε να μπορέσει στην συνέχεια να λειτουργήσει ως παράγοντας ανάπτυξης και μοχλός εξόδου από την κρίση.
Η κατάργηση των εισιτηρίων Εργατικής Εστίας και Κοινωνικού Τουρισμού που προκύπτει εξαιτίας της  κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τον τοπικό τουρισμό του νομού Λέσβου.
Τα έσοδα του κοινωνικού τουρισμού αποτελούσαν το κρίσιμο έσοδο που βοηθούσε  στην επιβίωση της τουριστικού τομέα στις δύσκολες στιγμές της γενικευμένης κρίσης. Η κατάργηση του κοινωνικού τουρισμού θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα σε έναν οικονομικό τομέα με αξιόλογες δυνατότητες συνεισφοράς στην εθνική οικονομία.

Θέλω να ενώσω την φωνή μου με αυτή των απασχολούμενων στον τουριστικό κλάδο του ν. Λέσβου και να ζητήσω την με κάθε τρόπο συντήρηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να μην διακοπεί το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού στον ακριτικό νομό Λέσβο;


Ο Ερωτών Βουλευτής




Σπύρος Γαληνός

Νταβούτογλου:Προβλήματα κυριαρχίας για Φαρμακονήσι και Γαϊδουρονήσι




Το τουρκικό Kόμμα της Eθνικιστικής Δράσης (MHP) επανέρχεται στην απόπειρα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε ορισμένες νησίδες του Αιγαίου. Ο βουλευτής του, Ερκάν Ακτσάι, σε επερώτηση του στην Εθνοσυνέλευση εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση γιατί αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες, όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι.
Ο τούρκος βουλευτής ισχυρίζεται ότι οι νησίδες αυτές «είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή».
Απαντώντας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρει ότι τα ζητήματα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
«Υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας».
«Ο υπουργός μας διστάζει να διεκδικήσει δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει»ισχυρίζεται ο κ. Ακτσάι. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Haberturk λέει: «Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο νησί ανήκει στους Έλληνες. Η συνθήκη της Λοζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν κανένα άρθρο που να αναφέρεται σ’ αυτά τα δύο νησιά. Αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν, από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, να είναι δικά μας».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=444871&h1=true

Τα 29 δικαιολογητικά για έγκριση άδειας δόμησης Τι προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση

Όποιος θελήσει να χτίσει από την 1η Μαρτίου και μετά θα πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά 29 δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθούν η έγκριση και η άδεια δόμησης ενός κτιρίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε σε εξειδίκευση του νόμου 4030 για τον νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μελέτες και διαδικασίες είναι 13 για την έγκριση δόμησης και 16 για την άδεια δόμησης. Κι αυτό τη στιγμή που ο αρχικός στόχος του υπουργείου ήταν η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Η έγκριση δόμησης χορηγείται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών, μετά τον έλεγχο των στοιχείων και εφόσον αποδειχθούν ορθά. Ωστόσο, οι προθεσμίες ελέγχου μπορούν να παραταθούν για 20 ημέρες αν κριθεί απαραίτητο από την πολεοδομική υπηρεσία. Η έγκριση ισχύει για ένα έτος για κτίρια συνολικής επιφανείας 2.000 τ.μ. και για δύο έτη για κτίρια συνολικής επιφανείας μεγαλύτερης των 2.000 τ.μ. Συμπληρώσεις και διορθώσεις μπορούν να γίνουν εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης.

Η άδεια δόμησης χορηγείται μέσα σε δύο ημέρες από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και
Μελετών και ισχύει για τέσσερα έτη από την έκδοσή της. Για ανέγερση κτιρίου ή κτιρίων με συνολική
επιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ισχύει για έξι χρόνια.

Για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, διαμορφώσεις, κοπή δέντρων εκδίδεται ταυτόχρονα έγκριση και άδεια δόμησης η οποία ισχύει για ένα έτος.

Την ευθύνη για τον έλεγχο του οικοδομικού έργου θα αναλάβει ένα νέο σώμα Ελεγκτών Δόμησης το οποίο θα στελεχωθεί από ιδιώτες μηχανικούς.

Ειδικότερα, για τη χορήγηση Εγκρισης Δόμησης υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση του ιδιοκτήτη

2. Έντυπο δηλώσεων ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης σε αρμόδιους κατά ειδικότητα μηχανικούς, για τη σύνταξη της μελέτης του συγκεκριμένου έργου.

3. Έντυπο με συγκεντρωτικό πίνακα με τα επιτρεπόμενα και πραγματοποιούμενα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης και πίνακα καταγραφής εγκρίσεων άλλων φορέων ή υπηρεσιών σχετικά με τη λειτουργικότητα και τις απαιτήσεις των ειδικών κτιρίων.

4. Φύλλο ελέγχου.

5. Τοπογραφικό διάγραμμα σε δύο αντίγραφα.

6. Διάγραμμα δόμησης σε δύο αντίγραφα.

7. Εγκρίσεις άλλων φορέων, που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή από άλλες ισχύουσες διατάξεις, ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος και τη χρήση του έργου.

8. Εγκρίσεις άλλων φορέων ή υπηρεσιών (υπουργείο Πολιτισμού, ΔΕΗ κ.ά.), σχετικά με την λειτουργικότητα και τις κτιριοδομικές ή άλλες απαιτήσεις των ειδικών κτιρίων.

9. Τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο. Για τους προσφυγικούς οικισμούς απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου που εξέδωσε το παραχωρητήριο για τη μη ανάκληση του παραχωρητηρίου ή για τη δυνατότητα κατάτμησης.

10. Βεβαίωση από το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, εφόσον η περιοχή είναι υπό κτηματογράφηση, ή έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.

11. Στοιχεία που πιστοποιούν τη νομιμότητα τυχόν υφιστάμενων κτισμάτων.

12. Ενιαίο έντυπο Έγκρισης Δόμησης και Άδειας Δόμησης με συμπληρωμένα τα στοιχεία του έργου στο πεδίο της Έγκρισης Δόμησης.

13. Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.

Για τη χορήγηση Άδεια Δόμησης υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση για Άδεια Δόμησης, μετά την έκδοση Έγκρισης Δόμησης και εντός της ισχύος της.

2. Αρχιτεκτονική μελέτη.

3. Στατική και εδαφοτεχνική μελέτη όπου απαιτείται.

4. Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

5. Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

6. Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.

7. Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων.

8. Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.

9. Μελέτη καυσίμου αερίου.

10. Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού.

11. Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου.

12. Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισή της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.

13. Αιτιολογική έκθεση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 1577/1985 όπως ισχύει.

14. Ταυτότητα κτιρίου. Ο χρόνος έναρξης υποβολής του συγκεκριμένου δικαιολογητικού θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

15. Ειδικό έντυπο προϋπολογισμού του έργου, και αποδεικτικά είσπραξης των πάσης φύσεως φόρων, τελών και εισφορών, καθώς και τις αντίστοιχες αμοιβές μελέτης του ή των μηχανικών για τις υποβληθείσες μελέτες.

16. Τα αντίγραφα της εγκεκριμένης Έγκρισης Δόμησης, με συμπληρωμένα τα στοιχεία στο πεδίο της Άδειας Δόμησης.


Όλες τις λεπτομέρειες για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και την αναθεώρηση των αδειών δόμησης θα βρείτε εδώ.

Οι νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο – Δισεκατομμύρια οι μειώσεις που ψηφίζονται άμεσα

- Πως και πότε θα γίνουν οι νέες κρατήσεις στους μισθούς
- Ποιοι φορείς και οργανισμοί συγχωνεύονται
- Τα ποσά και οι περικοπές σε κάθε υπουργείο

Χιλιάδες θα είναι και πάλι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που θα δουν τη μισθοδοσία του Απριλίου και δεν θα ... αναγνωρίζουν το μισθό τους. Τότε θα ξεκινήσει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο σε υπαλλήλους του δημοσίου για τους οποίους δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη το νέο μισθολογικό καθεστώς.

Οι μειώσεις αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο. Ουσιαστικά δηλαδή οι επόμενες τρεις μισθοδοσίες θα είναι αρκετά πιο μειωμένες.

Αυτά, αλλά και οι μειώσεις συντάξεων μαζί με τις περικοπές παντού, σε όλα τα υπουργεία προβλέπονται στο νομοσχέδιο που επιβλήθηκε για την υπογραφή της νέας συμφωνίας και περνάει από τη Βουλή άμεσα.

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που προβλέπει στον χάρτη του Δημοσίου καθώς αρχίζουν η μια μετά την άλλη οι συγχωνεύσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την εφεδρεία και στη συνέχεια την απόλυση των υπαλλήλων με στόχο την απόλυση φέτος 15.000 ατόμων.

Ποιοι είναι οι οργανισμοί:

Συγχωνεύονται σειρά ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας με στόχο να συμπτυχθούν σε 31. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Αγροβιοτεχνολογίας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων, Μεταφορών και Πληροφορικής, Κοινωνικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Πυρηνικής Τεχνολογίας κτλ

Αναλυτικότερα οι περικοπές δαπανών που προβλέπονται με το νομοσχέδιο:

200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% των υπουργείων (εξαιρείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

400 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

93 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

25 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

86 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

80 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας

129 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εσωτερικών

66 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών για τις συντάξεις του δημοσίου

537 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

205 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων

400 εκατ. ευρώ από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

386 εκατ. ευρώ από τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων

576 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται:

Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 θα καταβληθεί με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του ίδιου έτους. Θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στην εφορία.

Η μείωση στα 500 ευρώ της εφάπαξ ειδικής αποζημίωσης για τη διενέργεια εκλογών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών. Επίσης, η συνολική κάθε φορά δαπάνη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μειώνεται κατά 10% η αντιμισθία των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Στον αντιπερειφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισία ίση με το 75% του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ίση με το 50% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη

Τα ποσά του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους καταβάλλονται στο δημόσιο μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα από την είσπραξή τους

Βουλευτές πείτε «όχι» σε φάρμακα – μαϊμού και στο αίσχος στην Υγεία


Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία, η ψηφοφορία του οποίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Βουλευτές πείτε «όχι» σε φάρμακα – μαϊμού και στο αίσχος στην Υγεία
Ένα πολυνομοσχέδιο – επικίνδυνος «ιός» για τους Έλληνες που θα γυρίσουν 60 χρόνια πίσω, αναγκάζοντάς τους να βάλουν λυτούς και δεμένους προκειμένου να προμηθεύονται παράνομα από το εξωτερικό φάρμακα, τα οποία θα εκλείψουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Ένα πολυνομοσχέδιο που θα ρίξει «ταφόπλακα» στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και θα προκαλέσει «παρενέργειες» στους έλληνες πολίτες και κυριότερο, στα παιδιά μας, τα οποία θα μείνουν απροστάτευτα απέναντι σε λοιμούς, επιδημίες και θανατηφόρες ασθένειες.
Η δημόσια Υγεία καταρρέει βυθίζοντας στα συντρίμμια αθώους ανθρώπους και στην ανεργία 20.000 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.
Φαρμακοβιομήχανοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Την έντονη ανησυχία τους για τις «παρενέργειες» που θα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
«Με τι φάρμακα θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας» διερωτήθη ο κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος της Vianex. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για μη ορθολογικά μέτρα που έχουν παρθεί, τα οποία «δεν έχουν προοπτική και κανείς δεν μπορεί να τα στηρίξει. Είναι δυνατόν να κάνεις μονοπώλιο και όλοι οι άλλοι να πεθάνουν;» ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος, μιλώντας για την «ταφόπλακα της ελληνικής βιομηχανίας» όπως χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο.
Οι Έλληνες ξαναζούν το παρελθόν
Το άσχημο παρελθόν το όποιο σήμερα είναι παρόν για το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν αναμένεται να ζήσουν οι Έλληνες πολίτες. Για μία απλή γρίπη θα απευθύνονται στο εξωτερικό προκειμένου να προμηθευτούν τα κατάλληλα φάρμακα, καθώς η θεσμοθέτησης της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία θα υποχρεώσει τους φαρμακοποιούς να «ταΐζουν» τους ασθενείς με πλέον φθηνά φάρμακα, ασχέτως του τόπου παραγωγής του, της (αμφιβόλου ή μη) ποιότητάς του.
«Η οικογένειά μου διαθέτει τέσσερα εργοστάσια για 1.200 εργαζόμενους. Δεν ζητήσαμε ποτέ τίποτα. Μάλιστα, όλο τον τελευταίο χρόνο που οι πολυεθνικές απέλυαν, εμείς δεν διώξαμε ούτε έναν άνθρωπο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος, ενώ συνέχιζε λέγοντας ότι «για αυτούς τους ανθρώπους μιλώ σήμερα, γιατί πλέον δεν ξέρω πόσοι θα μπορέσουν να παραμείνουν. Μιλώ όμως με το χέρι στην καρδιά, - όχι για τα συμφέροντα τα δικά μου και της οικογένειάς μου - και για τον έλληνα ασθενή, ο οποίος θα ζήσει σε συνθήκες Μπαγκλαντές χωρίς να έχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε αξιοπρεπή φάρμακα. Είναι μία συμπεριφορά ανέντιμη, ανήθικη».
Για την υποκρισία με την οποία επιχειρείται τεράστιο πλήγμα στα ελληνικά επώνυμα γενόσημα, την ίδια ώρα που μένουν αλώβητα τα εισαγόμενα πρωτότυπα και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αθρόα εισαγωγή γενόσημων από τους μεγαλοεισαγωγείς, που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, μίλησε, από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος Κωλέτης, Πρόεδρος της ΠΕΦ.
Ο κ. Δ. Δέμος της Demo έκανε λόγο για τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία προφανώς κάποιους ενόχλησε στην Ευρώπη και θέλουν να την καταστρέψουν.
Ξένες πολυεθνικές πίσω από το πολυνομοσχέδιο
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ρόλο των ξένων πολυεθνικών έκρουσαν οι παράγοντες του κλάδου στη συνέντευξη Τύπου. Όπως σημείωσαν οι πολυεθνικές από το εξωτερικό έχουν πλησιάσει τα κέντρα αποφάσεων της χώρας μας για να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα.
Ο κ. Θ. Τρύφων της Elpen μίλησε ξεκάθαρα για «περίεργες πολιτικές» που δεν έχουν σχέση με την απλή λογική και που εφαρμόζονται μονάχα στην Ελλάδα και πουθενά αλλού.
 http://www.newsbomb.gr

Αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής Να δημοσιοποιηθεί το όνομα του βουλευτή που έβγαλε έξω 1 εκατ. ευρώ, ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Φιλ.Πετσάλνικο, με το οποίο ζητούν να κληθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Π. Νικολούδης και να δημοσιοποιήσει το όνομα του βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατ. ευρώ, τον Μάιο του 2011, υπέβαλε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον Βήμα 99,5 πρόκειται για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά το 2009.

Το ίδιο αίτημα διατύπωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδήμούλης. Όπως δήλωσε: «Το όνομα του βουλευτή του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα. Ζητώ από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου κ. Αργύρη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο ίδιος ο κ. Νικολούδης αποκάλυψε -στο πλαίσιο της συζήτησης για τα πεπραγμένα της Αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- ότι «από ελέγχους που μπορεί να μην είναι πλήρως εξαντλητικοί, αλλά δεν είναι μόνο δειγματοληπτικοί και αφορούν ποιοι άνθρωποι, ποιες κοινωνικές τάξεις έβγαλαν τα χρήματά τους από την αγορά ή τα έβγαλαν και στο εξωτερικό» σε ό,τι αφορά τον πολιτικό κόσμο «εγώ έναν ή μία διαπίστωσα ότι έβγαλε 1.000.000 ευρώ τον περσινό δραματικό Μάη του 2011».

«Σε ποσοστό στους 300, είναι ένας στα 300. Δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία, με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα», πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει τον βουλευτή που έσπευσε εν μέσω όξυνσης της κρίσης να διασώσει τα χρήματά του βγάζοντάς τα στο εξωτερικό.
Newsroom ΔΟΛ

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο για το PSΙ «Βροχή» νομοσχεδίων στη Βουλή

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το PSI, το οποίο κατατέθηκε μετά  την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διατάξεις και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Αλλο ένα νομοσχέδιο, του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, θα ψηφιστεί έως την άλλη Τετάρτη.

Τα νομοσχέδια που κατατίθενται και ψηφίζονται εντός της εβδομάδας περιέχουν «την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών» εφαρμογής του νέου οικονομικού προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα να ολοκληρωθούν νομοθετικά πριν από τις 29 Φεβρουαρίου.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινει και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη νομοθεσία που διέπει το PSI», το οποίο ξεκινάει ήδη μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και με το IIF.

Το νομοσχέδιο για το PSI

Αύριο θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή ομολόγων και τις ρήτρες συλλογικής δράσης, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να γίνει η δημόσια πρόταση για το PSI.

Κρίσμο ζητούμενο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων, καθώς απ' αυτό θα κριθεί αν τελικώς, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας και η αναδιάρθρωση γίνει υποχρεωτική και για τους ομολογιούχους που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία.

Στις 9 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δήμοσια προσφορά και θα εξετασθεί αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεγοποιηθούν οι ρήτρες που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%).

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτό το ποσοστό, αν θα συμμετάσχει τελικώς και η ΕΚΤ (έχει ομόλογα 50 δισ. ευρώ), ώστε να διαμορφωθεί στο 66,6% και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες.

Τα ομόλογα της ΕΚΤ εξαιρούνται του PSI.

Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν (συνολικά 60 δισ. ευρώ) με νέα ομόλογα, ίσης ονομαστικής αξίας, στα οποία δεν θα επιβληθουν οι ρήτρες.

Όπως είπε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι τα κέρδη που απορρέουν από τα ομόλογα πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα και αυτή η διανομή των κερδών εκτιμάται θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 1,8% του ΑΕΠ (3,96 δισ. ευρώ) και παράλληλα θα εξοικονομήσει πόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ την τριετία που ξεκινά το 2012.

Τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ εξαιρούνται του PSI, είπε ο Πρωθυπουργός, επειδή τα έχει για λόγους νομισματικής πολιτικής, και λόγω των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών με την ΕΚΤ που αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να συμμετάσχουν στο PSI.

Η λύση που βρέθηκε ώστε οι τράπεζες να μη χάσουν αλλά ούτε να κερδίσουν από διακράτηση αυτών των ομολόγων και να δώσουν στην Ελλάδα ό,τι κέρδη έχουν από τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των ομολόγων τα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος (σ.σ. περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ), σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, επομένως, υποστήριξε ότι το καθαρό όφελος, αν υπήρχε ένα «κούρεμα», θα ήταν μηδενικό ή πολύ μικρό.

Η αναδρομική μείωση του επιτοκίου κατά 1,50% στο πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί, ανάλογα με τη χώρα, από τα κέρδη που απορρέουν από τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της για λόγους νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ, τα οποία θα τα διανείμει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν στα κράτη-μέλη και τα κράτη-μέλη, ανάλογα με τους θεσμούς και άλλους περιορισμούς που έχει το καθένα, θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτά ώστε να χρηματοδοτήσουν τη μείωση του επιτοκίου.

Απ' αυτή τη ρύθμιση εκτιμάται ότι το χρέος θα μειωθεί κατά 2,8% του ΑΕΠ (6,36 δισ. ευρώ) και οι δανειακές ανάγκες της χώρας κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Στις 12 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, στις 14 αναμένεται να εγκριθεί το σύνολο του προγράμματος και στις 19 του μηνός να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Το νομοσχέδιο για κύριες και επικουρικές συντάξεις

Η νομοθετική ρύθμιση για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα ισχύσουν αναδρομικά, σε οκτώ ισόποσες δόσεις, από το Μάιο προβλέπει τα ακόλουθα:
Κύριες συντάξεις:
Τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν 1.300 ευρώ και καταβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τους λοιπούς φορείς κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012.
Η μείωση αυτή καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 κύριας σύνταξης.
Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την παραπάνω μείωση της δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.
Όταν δικαιούχοι για τη σύνταξη λόγω θανάτου είναι περισσότεροι του ενός, το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ συνολικού ποσού σύνταξης μειώνεται κατά το ως άνω ποσοστό.
Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.
Επικουρικές συντάξεις
Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1.1.2012 ως εξής:
Οι συντάξεις έως 250 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.
Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.
Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.
Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών καταλαμβάνουν και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 επικουρικής σύνταξης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τη μείωση των παραγράφων 1 και 2, του άρθρου αυτού, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που προβλέπονται από τις διατάξεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Οι προαναφερθείσες αναδρομικές μειώσεις παρακρατούνται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου 2012.
Τα ποσά των μειώσεων των συντάξεων αποτελούν έσοδα του φορέα από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.
Το καταβαλλόμενο ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος των παρ.1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και το ανώτατο ποσό προσαύξησης της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω απολύτου αναπηρίας της παρ.3 του ιδίου ως άνω άρθρου υπολογίζονται με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011.
ΤΑ ΝΕΑ