22 Φεβρουαρίου 2012

Απαισιόδοξες οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις




Απαισιόδοξες οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις




Δυσοίωνα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, είναι τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ για το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις, με περισσότερες από τις μισές να προβλέπουν υποχώρηση για την φετινή σεζόν σε σχέση με το 2011.

Ειδικότερα, το 57% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προβλέπει μείωση της ζήτησης, το 54% υποχώρηση της απασχόλησης και το 55% μείωση των τιμών.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις τουριστικές επιχειρήσεις είναι 65%, 50% και 54%.

Παράλληλα η πλειονότητα προβλέπει μείωση των θέσεων απασχόλησης γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των ποσοστών ανεργίας σε κλάδους σχετικούς με τον τουρισμό.

Αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για τη πορεία των τιμών και συνακόλουθα τη πορεία της ζήτησης και τη προσφορά ελκυστικότερων τιμών για την προσέλκυση πελατείας ενώ απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης από το εσωτερικό της χώρας.

Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις καταγράφονται στις ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής (Κέντρο, Πειραιάς, Υπόλοιπο Αττικής) και της Βόρειας Ελλάδας (περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), σε αντίθεση με τις μονάδες της νησιωτικής Ελλάδας (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο) και της Κεντρικής Ελλάδας-Πελοποννήσου.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις επιχειρήσεις του τουρισμού καταγράφει σημαντική υποχώρηση και διαμορφώνεται στις 71 και 48 μονάδες για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις αντίστοιχα, παρουσιάζοντας πτώση 35 και 22 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για χειροτέρευση της κατάστασης με την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος να είναι πιο έντονη συγκριτικά με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011.