14 Φεβρουαρίου 2022

Πρόταση ΑΣΕ για ΓΣ Συλλ. Δασκάλων Νηπιαγωγών Σάμου - Συνέχιση αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση



 Πρόταση της ΑΣΕ προς τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου με θέμα:

Η συνέχεια της πάλης ενάντια στο νόμο για την αξιολόγηση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όλο το προηγούμενο διάστημα ξεχώρισε η μάχη που έδωσε ο κλάδος απέναντι στην αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνέχεια αντίστοιχων προσπαθειών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι παρακαταθήκη το γεγονός ότι σύσσωμος σχεδόν ο κλάδος καταδικάζει αυτό το έκτρωμα γιατί:

Δεν απαντά στην ανάγκη για ένα καλύτερο σχολείο. Αν η έννοια τους ήταν τα παιδιά θα φαινόταν στις μαζικές προσλήψεις προσωπικού που είναι αναγκαίου, θα φαινόταν στην αραίωση των τμημάτων και σε μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, θα φαινόταν σε μέτρα στήριξης στα παιδιά για να αντιμετωπίσουν μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Συμπέρασμα: δεν έχουν στόχο ένα καλύτερο σχολείο.

Κάνει το σχολείο πιο ταξικό. Θα κατηγοριοποιήσει τα σχολεία σε σχολεία για ελίτ και σε υτό σχολεία για τους υπόλοιπους. Ήδη αλλαγές σε βιβλία (πολλαπλό βιβλίο) αλλά και διαφοροποιήσεις στο ενιαίο πρόγραμμα ανοίγουν τέτοιους δρόμους. Το «νέο σχολείο» είναι από φθαρμένα υλικά. Απωθητικό στους μαθητές, εχθρικό στους εκπαιδευτικούς που θα επιδιώκουν να δώσουν ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά.

Το αυτόνομο σχολείο θα αναζητά χορηγούς για να καλύψει τα κενά σε αναλώσιμα υλικά, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, θέρμανση κλπ. Το ότι μες στους δείκτες αξιολόγησης είναι η εύρεση πόρων είναι χαρακτηριστικό! Έτσι θα έχουμε ένα κράτος που θα χρηματοδοτεί το κεφάλαιο, θα αγοράζει Rafalle, θα κάνει ΝΑΤΟικές δαπάνες, αλλά για τα σχολεία δε θα δίνει!

Η καταδίκη της αξιολόγησης από σύσσωμο τον κλάδο είναι ένα το κρατούμενο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε

Τους έχουμε καθυστερήσει. Από πέρσι το χειμώνα επιδιώκουν να υλοποιηθεί η αξιολόγηση και δεν τους βγαίνει.

Αυτό συμβαίνει γιατί όλος ο κλάδος απάντησε με απεργία – αποχή και με τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που είναι μια δεύτερη σημαντική παρακαταθήκη.

Συμπέρασμα: έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε το δίκιο, η δύναμή μας είναι στον αγώνα.

Η μορφή της απεργίας- αποχής αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική σε αυτή τη φάση. Και είναι γεγονός ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΣΚΕ- ΠΕΚ), με την καθοριστική ψήφο των Παρεμβάσεων αυτή η μορφή πάλης εγκαταλείφτηκε.

Προκρίθηκαν τα ενιαία κείμενα που αποδεικνύεται ότι δε συμβάλλουν στην κλιμάκωση του αγώνα, παρόλο που το Υπουργείο δε θέλει ούτε αυτά.

Συμπέρασμα: οι δυνάμεις που αγνόησαν την απεργιακή στάση του κλάδου και σήμαναν υποχώρηση δεν μπορούν να εγγυηθούν τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Επιβεβαιώνεται ότι ο κλάδος ενωμένος μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά.

Η ΑΣΕ από την αρχή έχει τοποθετηθεί σε κατεύθυνση πίεσης προς τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε νέα απεργία- αποχή.

Από τη στιγμή που οι Ομοσπονδίες, με συγκεκριμένες ευθύνες, υποχώρησαν και υιοθέτησε η ΔΟΕ τα ενιαία κείμενα προκρίναμε την ενιαία έκφραση του κλάδου, παρά τη διαφωνία μας, τόσο στη μορφή πάλης όσο και στο περιεχόμενο του ενιαίου κειμένου, στηρίξαμε τη μορφή δράσης που θα μπορούσε να αγκαλίασει τον κλάδο.

Όμως δε μείναμε εκεί. Η πίεση ειδικά στην ΟΛΜΕ, που το καταστατικό της το επιτρέπει, δυο φορές, τη μια με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έγινε προσπάθεια να αλλάξει η στάση της ΟΛΜΕ με απόφαση της συνέλευσης των προέδρων, ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια. Γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

Ταυτόχρονα, επειδή είναι φανερό, δεν μπορούμε να στηριχτούμε στις πλειοψηφίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, είναι σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων. Ήδη στην Αθήνα έγινε συνάντηση 47 σωματείων, στοιχείο ελπιδοφόρο.

Η πρότασή μας προς τη Συνέλευση είναι να αποφασίσει:

Κάλεσμα στη ΔΟΕ για να επαναπροκηρυχθεί άμεσα απεργία – αποχή από τη ΔΟΕ (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη), ώστε σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα συλλογικές αποφάσεις των σωματείων και των συλλόγων διδασκόντων (πχ ενιαία κείμενα της ΔΟΕ στην πρωτοβάθμια) να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης.

Αν η ΔΟΕ δεν προκηρύξει απεργία- αποχή τότε καλούμε τη συνέλευση να αποφασίσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του συλλόγου μες στο Μάρτη με θέμα την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης για απεργία- αποχή από το σύλλογό μας και μέτρα για να υλοποιηθεί. Κίνηση που θα γίνει ταυτόχρονα και από άλλα σωματεία.

Συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο αγώνας ξέραμε ότι θα είναι μακρόχρονος και δεν έχει τελειώσει. Το ότι είναι εμπόδιο οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, είναι γεγονός, θα έρθει η ώρα να τις αλλάξουμε.

Στη συνέλευση καλούμαστε να πάρουμε απόφαση πώς θα προχωρήσουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται συμμετοχή από όλο τον κόσμο που αντιδρά.

Αντίστοιχα στις εκλογές για το σύλλογο να στηριχτεί μαζικά η ΑΣΕ, να αλλάξει ένας παγιωμένος συσχετισμός που είναι εμπόδιο στην πάλη.

Θυμίζουμε ότι παρά τους καυγάδες τη μια και μοναδική φορά που χρειάστηκε ο σύλλογος να πάρει μια δύσκολη απόφαση Ενωτική και Ανεξάρτητη Επικοινωνία κατέθεσαν κοινή πρόταση για υιοθέτηση των ενιαίων κειμένων.

Γι’ αυτό στις εκλογές στηρίζουμε την ΑΣΕ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, που είναι εγγύηση ότι αυτός ο αγώνας θα κλιμακωθεί, θα προχωρήσει.