21 Ιανουαρίου 2009

Το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου τίμησε το Νομάρχη Χίου»





Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 κατά την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου τιμήθηκε ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κτήριο του 2ου Συστήματος που έχει παραχωρήσει η Ιερά Μητρόπολη Χίου.

Ο κ. Παναγιώτης Καλαμπόκης, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Χίου, παρέδωσε στο Νομάρχη Χίου τιμητική πλακέτα, τιμώντας τον για το σύνολο της προσφοράς του στο 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου.

ξεχαρβαλωμένα ελληνικά στρατόπεδα ερώτηση στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Θέμα: Οι ενέργειές του ΥΠΕΘΑ για την Υγιεινή και Ασφάλεια των στρατοπέδων είναι ελλιπείς και εξυπηρετούν μόνο την επικοινωνιακή πολιτική του.

Με την 3963/01-09-08 ερώτησή μας θέσαμε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα που έχετε λάβει για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με την Φ. 900α/5970/9806/26 Σεπ. 2008 απάντησή σας, συνεχίζετε την προσφιλή τακτική της ωραιοποίησης και της μετάθεσης στο μέλλον των όποιων αποφάσεων (Μελέτη Αναθεώρησης Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων 2007-2020), μια που τα προβλήματα που με υπαιτιότητά σας δημιουργήθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (δημιουργία επιπλέον δεκατεσσάρων Κέντρων Εκπαίδευσης, ενεργοποίηση μεγάλων σχηματισμών, αντίθετα σε κάθε επιχειρησιακή λογική και με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται), μπορούν να περιμένουν .

Παρά τις διαψεύσεις των προβλημάτων, το με στοιχεία Φ.708/150/70128/Σ.1362 της 6ης Οκτωβρίου 2008, έγγραφο της ΑΣΔΕΝ , έρχεται αφενός να φωτίσει και να προβάλει προβλήματα που εσείς προσπαθείτε επανειλημμένα να αποκρύψετε και αφετέρου να αποτυπώσει τις δικές σας ευθύνες.

Στο προαναφερθέν έγγραφο που αφορά παρατηρήσεις, διαπιστώσεις από επιθεωρήσεις στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγιεινής της ΑΣΔΕΝ, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται πως:

o Σε πολλούς ηλεκτρικούς πίνακες, είτε δεν υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης, είτε ήταν συνδεδεμένος με λάθος τρόπο, είτε υπήρχε στον πίνακα αλλά δεν ήταν συνδεδεμένος.

o Αρκετά τμήματα δικτύων - φωτιστικά σώματα - πρίζες -διακόπτες, τα οποία βρίσκονται σε χώρους με ύπαρξη ύδατος ή και υδρατμών (λουτρά , τουαλέτες , μαγειρεία κτλ) δεν είναι κατασκευασμένα αδιάβροχα ή δεν έχουν συνδεθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο.

o Σε πολλές περιπτώσεις το ηλεκτρικό δίκτυο χαμηλής τάσης διέρχεται μέσα από δένδρα.

o Υφίσταται σε πολλές περιπτώσεις η κοινή όδευση ηλεκτρικών και τηλεφωνικών καλωδίων.

o Σχεδόν στο σύνολο των μαγειρείων που επιθεωρήθηκαν, δεν υφίσταται σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης.

o Υπάρχει φθαρμένος μηχανολογικός εξοπλισμός ή εξοπλισμός που δεν πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ.

o Διαπιστώθηκε πλήρης απουσία συλλογικών πυροσβεστικών εγκαταστάσεων.

Από τα όσα ήδη αναφέρθηκαν, προκύπτουν οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας επειδή , πέντε χρόνια μετά από το τραγικό ατύχημα στη Κορνοφωλιά Λυκόφης, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε στρατιώτες από ηλεκτροπληξία και με πρόσφατο το θάνατο από ηλεκτροπληξία του στρατιώτη στη Κοζάνη , δεν έχετε διαθέσει τα χρήματα για να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις Μονάδες, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν στο προσωπικό, υγιές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης, απαλλαγμένο από κινδύνους .

Από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονταν, διαθέσατε μόλις τα 11 εκατ., τα οποία προορίζονταν για την συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων.

Οι διαπιστώσεις στο έγγραφο της ΑΣΔΕΝ αποκαλύπτουν ευθύνες για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, επειδή δεν παρέχουν τα απαιτούμενα χρήματα για επισκευές επικίνδυνων εγκαταστάσεων ή επιμένουν να διατηρούν παλαιές εγκαταστάσεις για στρατιωτικές μονάδες που δεν χρειάζονται επιχειρησιακά και παραμένουν ενεργές με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών και τοπικών συμφερόντων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι δυνατόν πέντε χρόνια μετά από το τραγικό ατύχημα στη Κορνοφωλιά Λυκόφης, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε στρατιώτες από ηλεκτροπληξία και με πρόσφατο το θάνατο από ηλεκτροπληξία του στρατιώτη στη Κοζάνη, να μην έχετε διαθέσει τα χρήματα για να αποκατασταθούν τα προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο των Μονάδων;

2. Είναι δυνατόν σε πολλούς ηλεκτρικούς πίνακες Μονάδων να μην υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης , να το γνωρίζετε και να μην έχουν διατεθεί οι αναγκαίες πιστώσεις;

3. Να κατατεθούν οι γραπτές εκτιμήσεις επικινδυνότητας που αφορούν την ΖΕ ΑΣΔΕΝ από 01-01-07, προκειμένου να διαπιστωθεί από ποια ημερομηνία έχουν ζητηθεί οι πιστώσεις και δεν έχουν καταβληθεί.

4. Να κατατεθούν οι γραπτές εκτιμήσεις επικινδυνότητας (επιπέδου Α) όλων των υπολοίπων Μειζόνων Σχηματισμών.

5. Να κατατεθούν αντίγραφα των πιστώσεων που διαθέσατε στους Μείζονες Σχηματισμούς, για την Ασφάλεια και Υγιεινή το 2008.

6. Πότε σκοπεύετε να διαθέσετε τις αναγκαίες πιστώσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Μονάδων, μέρος των οποίων αναφέρθηκαν παραπάνω;

7. Ως πότε θα προσπαθείτε να εκμεταλλεύεστε πολιτικά το δήθεν ενδιαφέρον σας στα θέματα ασφάλειας του προσωπικού, οργανώνοντας διάφορες διαλέξεις επ’ αυτού, χωρίς ωστόσο να λύνετε πρακτικά τα όποια προβλήματα ασφάλειας υπάρχουν, με τη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων;

8. Μήπως τελικά η διάθεση των όποιων πιστώσεων (στο μέτρο που γίνεται) εκτελείται χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, εξαιτίας του ότι οι Στρατιωτικές Μονάδες συντηρούν άδεια στρατόπεδα, για τα οποία η κυβέρνησή σας «πάγωσε» την αναδιοργάνωση, που είχε αποφασισθεί και προέβλεπε το κλείσιμο μεγάλου αριθμού στρατοπέδων;

9. Ως πότε θα αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την ασφάλεια του προσωπικού, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το ηθικό του προσωπικού των Ε.Δ.;

Αθήνα……..

Οι Ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές:

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

Β.Παπανδρέου :η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για μια ακόμα φορά απαξιώνει το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ ».


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Θέμα: «Με την πολιτική της ευνοιοκρατίας, του κομματισμού, της αδιαφάνειας και των παρανόμων παρεμβάσεων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για μια ακόμα φορά απαξιώνει το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ ».

Στα χρόνια διακυβέρνησης της Χώρας από την Κυβέρνησή σας, με σειρά ερωτήσεων, καταγγείλαμε παρατυπίες στις προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών(ΕΠ.ΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με την με αριθμό 48/19 Αυγούστου 2008 ΕΔΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ, προκηρύξατε διαγωνισμό για την πρόσληψη χιλίων επτακοσίων (1.700) ανδρών -γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ), σε Όπλα και Σώματα του Στρατού Ξηράς (ΣΞ).

Η ακολουθούμενη μέθοδος ανακοίνωσης των επιτυχόντων αντί να φωτίζει , συσκοτίζει τις διαδικασίες του διαγωνισμού πρόσληψης των ΕΠ.ΟΠ και αναδεικνύει πρακτικές πελατειακών σχέσεων, καθώς :

o Δεν ανακοινώθηκαν οι τελικοί πίνακες επιτυχόντων – επιλαχόντων υποψηφίων ΕΠΟΠ.

o Ανακοινώθηκε, στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ, πίνακας με τις βαθμολογίες των επιτυχόντων υποψηφίων ΕΠΟΠ, στην οποία φαίνεται η βαθμολογία που συγκέντρωσε ο πρώτος και ο τελευταίος υποψήφιος (υψηλότερη – χαμηλότερη βαθμολογία, χωρίς ονοματεπώνυμα), που δεν παρέχει ουσιαστική πληροφόρηση και διαφάνεια.

o Την ίδια στιγμή που επιλέγετε την συγκεκριμένη μεθοδολογία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από ιστοσελίδα του ΓΕΣ, εφημερίδα της 10ης Ιανουαρίου 2009, δημοσιεύει τα ονοματεπώνυμα των επιτυχόντων στον διαγωνισμό των ΕΠ.ΟΠ .

o Αρκετοί υποψήφιοι διαπιστώνουν πως στα ονοματεπώνυμα των επιτυχόντων στον διαγωνισμό των ΕΠ.ΟΠ που δημοσιεύονται, συμπεριλαμβάνονται συνυποψήφιοι τους που έχουν αποτύχει στις αθλητικές δοκιμασίες.

Η τακτική της ευνοιοκρατίας, του κομματισμού, της αδιαφάνειας και των παρανόμων παρεμβάσεων που εφαρμόζετε, απαξιώνει το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ, οδηγεί σε παραιτήσεις τους ήδη προσληφθέντες (από τους 20.070 έχουν παραιτηθεί οι 1.426 και τελικά παρέμειναν 16.911) και στερεί τις Ένοπλες Δυνάμεις από ανθρώπινο δυναμικό που του είναι απαραίτητο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους δεν ανακοινώθηκαν, επίσημα, οι τελικοί πίνακες επιτυχόντων – επιλαχόντων υποψηφίων ΕΠΟΠ;

2. Για ποιους λόγους επιλέξατε μεθοδολογία που στερεί την πληροφόρηση στους υποψηφίους του διαγωνισμού για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) του Σ.Ξ;

3. Πιστεύετε, ότι με τις παραπάνω αναφερόμενες ενέργειές σας, δημιουργείτε συνθήκες ισονομίας, δικαιοσύνης, αξιοκρατίας στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Αθήνα

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

άρθρο του Νομάρχη Χίου Πολύδωρα Λαμπρινούδη


Βαριά η κληρονομιά του 2008

Του Πολύδωρου Λαμπρινούδη

Νομάρχη Χίου

Πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς σχεδόν ανεξέλεγκτους οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στη χώρα μας. Αλλαγή στις καταναλωτικές συμπεριφορές, στέγνωμα από ρευστό στην αγορά, αυξανόμενες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πάγωμα επενδυτικών σχεδίων, ανασφάλεια σχετικά με τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της απασχόλησης. Τα φαινόμενα επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα ενώ πλήττουν με ιδιαίτερη ένταση την περιφέρεια, η οποία έχει, ούτως ή άλλως, τα ιδιαίτερα δικά της προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Αυτή είναι η βαριά κληρονομιά του 2008 την οποία θεωρώ ότι θα αντιληφθούμε με ακόμα πιο έντονο τρόπο τους επόμενους μήνες.

Για όποιους δεν πιστεύουν ότι αρκεί απλά η «δυναμική της αγοράς», ή η «ολοκλήρωση του οικονομικού κύκλου» για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, είναι φανερό ότι απαιτείται η δραστήρια κρατική παρέμβαση, η άσκηση πολιτικών που θα τονώνουν την οικονομία και θα βοηθούν, ειδικά όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μόνο η αποφασιστική ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και η επένδυση τόσο σε έργα υποδομών, όσο και σε κοινωνικές πολιτικές, μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Αυτό άλλωστε πράττουν, ακόμα και συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Στη χώρα μας κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Η κυβέρνηση εξορκίζει την κρίση στα λόγια, αλλά στην πράξη ελάχιστα κάνει.

Κορυφαίο παράδειγμα η εκταμίευση των κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμοι για τη χώρα μας μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Διεκδικούμε δυστυχώς την παγκόσμια πρωτοτυπία να μην έχουμε εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, από ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια. Φοβάμαι ότι μ’ αυτούς τους ρυθμούς το μόνο που θα μας μείνει στο τέλος θα είναι η πλουσιοπάροχη διαφήμιση του ΕΣΠΑ με ελάχιστα πρακτικά αποτελέσματα.

Κι όμως όπως είχαμε τονίσει σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα, οι κοινοτικοί πόροι θα μπορούσαν να έχουν αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σημερινών δυσάρεστων φαινομένων, ειδικά στην περιφέρεια.

Ως τοπικές αρχές έχουμε υποβάλλει εγκαίρως τις προτάσεις μας, κι έχουμε φροντίσει ώστε τα απαραίτητα έργα υποδομών να είναι ώριμα και να εγγυώνται γρήγορη αξιοποίηση πόρων με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, και την τόνωση της χειμαζόμενης τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Παράλληλα στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής, αφού πιστεύουμε ότι ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε την ίδια εγρήγορση και ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Κι αυτό κάνει ακόμα πιο βαριά τη δύσκολη κληρονομιά του 2008.

Πειθαρχική δίωξη στον Νομάρχη Χίου από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Δήλωση του Νομάρχη Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη

Από κάθε άποψη απαράδεκτη θεωρώ την ανακίνηση σήμερα, Ιανουάριο του 2009, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θέματος πειθαρχικής δίωξής μου για την υπόθεση της αδειοδότησης Πρατηρίου Υγρών Καυσίμων που χορηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2003 στην περιοχή της Αμανής.

Για την ουσία της υπόθεσης σημειώνω μονάχα ότι ο Νομάρχης κινήθηκε αποκλειστικά με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Άλλωστε η νομιμότητα αυτών των ενεργειών έχει οριστικά κριθεί από την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με αριθμό 183 της 29ης Οκτωβρίου του 2008. Σημειωτέον δε ότι η νομιμότητα της απόφασης αυτής δεν αμφισβητήθηκε από κανένα, ούτε και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Είναι για μένα προφανές ότι τα κίνητρα της ανακίνησης αυτής της υπόθεσης είναι καθαρά κομματικού χαρακτήρα. Συνεπώς πρόκειται για κομματική δίωξη η οποία με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ασκείται εναντίον μου.

Θα θεωρούσα πιο χρήσιμο ο κ. Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, να ασχοληθεί με τα χρονίζοντα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου (ακτοπλοϊκό, ανεργία, έργα υποδομής, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων κ.ά) αντί να διώκει μετά από παρέλευση 6 ετών με τον τρόπο αυτό τις δραστηριότητες των εκλεγμένων εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.



Σε γραπτές παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε ο Βουλευτής του Νομού Σάμου, κ. Θαλασσινός Θαλασσινός.

Με παρέμβασή του στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο βουλευτής του Νομού ζητά την εξεύρεση οριστικής λύσης στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγ. Κηρύκου και των Φούρνων με τον Πειραιά. Η παρέμβαση του κ. Θαλασσινού έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό, κ. Πάνο Καμμένο και κατά την οποία δόθηκε λύση με τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Αγ. Κήρυκος – Φούρνοι – Καρλόβασι – Βαθύ.

Ωστόσο, ο κ. Θαλασσινός, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, επιμένει για οριστική λύση του ζητήματος, με δεδομένο τις ανάγκες τόσο των κατοίκων της Ικαρίας που εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Αγ. Κηρύκου, όσο και των κατοίκων των Φούρνων. Ταυτόχρονα, στην παρέμβαση του ο κ. Θαλασσινός αναφέρθηκε και κατέθεσε αποφάσεις του Επαρχιακού Συμβουλίου Ικαρίας τονίζοντας ότι «τα διαλαμβανόμενα στις αποφάσεις του Επαρχιακού Συμβουλίου Ικαρίας αιτήματα είναι απολύτως δίκαια, καθόσον η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των ακριτικών νησιών είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους».

Στην γραπτή του παρέμβαση προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Ιωάννη Λέκκα, ύστερα και από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, ο κ. Θαλασσινός τονίζει την σπουδαιότητα του έργου Κάλαμος – Νας για την Ικαρία και ζητά να λυθεί το ζήτημα της καθυστέρησης της ροής της χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο έργο. Στην παρέμβασή του, ο Βουλευτής του Νομού διαβίβασε και αντίστοιχη απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Ικαρίας σχετικά με το συγκεκριμένο έργο.

χάραξη της πολιτιστικής στρατηγικής του Υπουργείου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.


Στη σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών που συνεκλήθη χθες Τρίτη στο ΥΠ.ΠΟ. υπό την προεδρία του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Λέκκας.

Θέμα της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Θ. Δραβίλλας, ήταν η χάραξη της πολιτιστικής στρατηγικής του Υπουργείου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Στην συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Γιάννης Λέκκας ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια μας καθώς και για εκείνα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά με την απορρόφηση του πόρων του Γ΄ Κ.Π.Σ. ο κ. Λέκκας είπε ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στον προγραμματισμό και την ωρίμανση των έργων που αφορούν τον πολιτισμό προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ και τα οποία θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μετά από συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας.

Ο κ. Λέκκας ζήτησε επίσης από τον αρμόδιο Υπουργό να διατεθούν από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού άλλα 13.000.000 ευρώ για έργα πολιτισμού στην Περιφέρειά μας. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια πολιτιστική αξία των έργων που έχει την τιμή να φιλοξενεί το Μουσείο Τεριάντ, ο κ. Λέκκας, ζήτησε από τον Υπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά την επαναφορά του εν λόγω Μουσείου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Με το τρόπο αυτό είπε ο κ. Λέκκας, αφενός θα βοηθήσετε τα μέγιστα προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων του Μουσείου και αφετέρου στην ανάδειξή του σε πόλο έλξης επισκεπτών.

Οι Τούρκοι ονομάζουν πολεμικά σκάφη τους με ονόματα ελληνικών νησιών και εμείς τηρούμε … «άψογον στάσιν».

– Ερώτηση στην Βουλή προς τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης (Β΄ Αθηνών) και Κυριάκος Βελόπουλος (Β΄ Θεσσαλονίκης) κατέθεσαν την εξής ερώτηση προς τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη :

«Στην ερώτηση με αριθμό 11471/15-12-2008 του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου αναφέρεται ότι το τουρκικό ναρκαλιευτικό με τα στοιχεία «Ρ 309» φέρει την ονομασία «ΚΑΛΥΜΝΟΣ» («KILIMLI»)

Κατόπιν τούτου

Ερωτάσθε

Πότε θα αρχίσει το Υπουργείο σας την ονοματοδοσία σκαφών του Π.Ν. με ονόματα όπως «Μικρά Ασία», «Σμύρνη», «Κωνσταντινούπολη», «Ίμβρος» κοκ ;»