21 Ιανουαρίου 2009

άρθρο του Νομάρχη Χίου Πολύδωρα Λαμπρινούδη


Βαριά η κληρονομιά του 2008

Του Πολύδωρου Λαμπρινούδη

Νομάρχη Χίου

Πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς σχεδόν ανεξέλεγκτους οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στη χώρα μας. Αλλαγή στις καταναλωτικές συμπεριφορές, στέγνωμα από ρευστό στην αγορά, αυξανόμενες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πάγωμα επενδυτικών σχεδίων, ανασφάλεια σχετικά με τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της απασχόλησης. Τα φαινόμενα επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα ενώ πλήττουν με ιδιαίτερη ένταση την περιφέρεια, η οποία έχει, ούτως ή άλλως, τα ιδιαίτερα δικά της προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Αυτή είναι η βαριά κληρονομιά του 2008 την οποία θεωρώ ότι θα αντιληφθούμε με ακόμα πιο έντονο τρόπο τους επόμενους μήνες.

Για όποιους δεν πιστεύουν ότι αρκεί απλά η «δυναμική της αγοράς», ή η «ολοκλήρωση του οικονομικού κύκλου» για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, είναι φανερό ότι απαιτείται η δραστήρια κρατική παρέμβαση, η άσκηση πολιτικών που θα τονώνουν την οικονομία και θα βοηθούν, ειδικά όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μόνο η αποφασιστική ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και η επένδυση τόσο σε έργα υποδομών, όσο και σε κοινωνικές πολιτικές, μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Αυτό άλλωστε πράττουν, ακόμα και συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Στη χώρα μας κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Η κυβέρνηση εξορκίζει την κρίση στα λόγια, αλλά στην πράξη ελάχιστα κάνει.

Κορυφαίο παράδειγμα η εκταμίευση των κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμοι για τη χώρα μας μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Διεκδικούμε δυστυχώς την παγκόσμια πρωτοτυπία να μην έχουμε εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, από ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια. Φοβάμαι ότι μ’ αυτούς τους ρυθμούς το μόνο που θα μας μείνει στο τέλος θα είναι η πλουσιοπάροχη διαφήμιση του ΕΣΠΑ με ελάχιστα πρακτικά αποτελέσματα.

Κι όμως όπως είχαμε τονίσει σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα, οι κοινοτικοί πόροι θα μπορούσαν να έχουν αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σημερινών δυσάρεστων φαινομένων, ειδικά στην περιφέρεια.

Ως τοπικές αρχές έχουμε υποβάλλει εγκαίρως τις προτάσεις μας, κι έχουμε φροντίσει ώστε τα απαραίτητα έργα υποδομών να είναι ώριμα και να εγγυώνται γρήγορη αξιοποίηση πόρων με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, και την τόνωση της χειμαζόμενης τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Παράλληλα στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής, αφού πιστεύουμε ότι ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε την ίδια εγρήγορση και ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Κι αυτό κάνει ακόμα πιο βαριά τη δύσκολη κληρονομιά του 2008.