ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”
(Ο σεισμός δεν ήταν και σωσμός για τη Σάμο
3 χρόνια από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο)
Σε 10 μέρες συμπληρώνονται 3 ολόκληρα χρόνια από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο.
Το τελευταίο 5μηνο έγιναν οι διπλές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και πρόσφατα οι διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές για Δήμους και Περιφέρεια και η κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα, αλλά και οι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί που συμμετείχαν στις προεκλογικές διαδικασίες όχι μόνο δεν προέβησαν σε κάποιο απολογισμό, αλλά δεν συζητήθηκε καθόλου το τεράστιο πρόβλημα με την αποκατάσταση των καταστροφών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές (σχολεία, μνημεία, εκκλησίες, λιμάνια, δρόμοι, επιχειρήσεις, σπίτια, κατοικίες, λοιπά οικοδομήματα).
Εμείς, ως δημοτική παράταξη, παλεύουμε στα τρία χρόνια να αναδείξουμε την καταστροφή που συνέβη στο νησί μας και να καλούμε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να δραστηριοποιηθούν ενεργά και να συνδράμουν τη Σάμο και παράλληλα τους τοπικούς φορείς (βουλευτή, δημάρχους, περιφέρεια, επιμελητήριο, ΤΕΕ) να μην αφήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων να ξεχαστεί ο σεισμός και να κινητοποιήσουν τους συμπολίτες μας σε ένα πρόγραμμα απαιτήσεων για τη γρήγορη αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού.
Δυστυχώς, κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό τριετίας θα δούμε ότι:
Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις για τη εκπόνηση Μελέτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου μετά τον καταστροφικό σεισμό, όταν σε περιοχές με μεταγενέστερη φυσική καταστροφή (Βόρεια Εύβοια, Κρήτη, Θεσσαλία) αναλήφθηκαν από το κράτος τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μελετών ανασυγκρότησης, παρόλο που ο Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε στις 8/5/2022 ότι θα ξεκινήσει και για τη Σάμο η συζήτηση για το ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ.
Οι σαμιώτικες επιχειρήσεις 2 φορές εξαιρέθηκαν από την επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και μεγάλες φυσικές καταστροφές, όταν βγήκαν προσκλήσεις μέσα στο 2022 με 20 και 26 εκατ. Ευρώ και αφορούσαν τη στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στις περιοχές της Β. Εύβοιας, της Ελασσόνας και του Αρκαλοχωρίου Κρήτης.
Με μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από διαμαρτυρίες δόθηκε προκαταβολή μέσω της arogi.gov.gr προς τους σεισμόπληκτους Σαμιώτες, άλλαξε η άδικη μεταχείριση της σεισμόπληκτης Σάμου σε σχέση με τη Στεγαστική Συνδρομή, γιατί αρχικά δεν υπήρχε καθόλου προσαύξηση λόγω νησιωτικότητας και παραμεθορίου περιοχής και δεν υπήρχε προσαύξηση για παραδοσιακούς/ιστορικούς οικισμούς και τελικά δεν δόθηκε για τη Σάμο στους σεισμόπληκτους η επιδότηση κατεδάφισης επικίνδυνων κτιρίων με την έκδοση ΠΑΕΕΚ.
Για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων δεν υπήρξε η παραμικρή βοήθεια από την κρατική υπηρεσία Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ), που είναι υπεύθυνη για τις κατασκευές σχολικής στέγης πανελλαδικά και ενώ οι μελέτες για την στατική ενίσχυση και στατική επάρκεια που εκπονήθηκαν από το Δήμο ήταν έτοιμες από το καλοκαίρι του 2022 και είχαν προϋπολογισμό 3.850.000 € το Υπουργείο καθυστέρησε τη χρηματοδότηση και τελικά είναι και ανεπαρκής, δίνονται μόνο 2.425.000 €, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκινήσουν οι επισκευές στη σχολική στέγη, τα σχολεία να παραμένουν κλειστά και ανεπισκεύαστα και οι μαθητές να κάνουν τα μαθήματά τους για πολλά πολλά χρόνια σε ακατάλληλες προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες (προκάτ).
Τραγικά χειρότερα πάνε τα θέματα στη επιχορήγηση ενοικίου για τους σεισμόπληκτους και τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την επιδότηση των επισκευών των κτιρίων που επλήγησαν και είναι ακατάλληλα προσωρινά ( τα κίτρινα) είτε τα προς κατεδάφιση (τα κόκκινα) με επιχορήγηση της ανακατασκευής ή αγορά νέας κατοικίας.
Μπορεί να επαίρεται ο βουλευτής και οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι έχουν εγγράψει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά 3 χρόνια μετά το σεισμό η απορρόφηση είναι πολύ μικρή, οι άδειες επισκευής ή ανακατασκευής δεν υπερβαίνουν με τίποτα τα 100, όταν έχουν υποβληθεί φάκελοι για πάνω από 500 κτίρια στη ΔΑΕΦΚ και η επίσημη καταγραφή των σεισμόπληκτων κτιρίων ήταν περίπου 1900 κίτρινα και περίπου 400 κόκκινα για όλη τη Σάμο.
Την κατάσταση έρχεται να επιτείνει η πρόσφατη ΚΥΑ23477/2023 – ΦΕΚ 6011/Β/16-10-2023, όπου καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 και αυτό που αφορά ειδικά τους σεισμόπληκτους της Σάμου και ορίζεται ως τελευταία μέρα υποβολής ΦΑΚΕΛΟΥ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ η 30η Οκτωβρίου 2023. Όσοι δεν το κατάλαβαν, αν δεν ανατραπεί αυτή η ΚΥΑ, από την 31 Οκτωβρίου η ΔΑΕΦΚ δεν θα δέχεται νέους φακέλους για επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίων και αίτημα ενίσχυσης μέσω Στεγαστικής Συνδρομής και βέβαια όσοι πήραν ενίσχυση ως πρώτη αρωγή έναντι προκαταβολής Στεγαστικής Συνδρομής θα επιστρέψουν έντοκα τα χρήματα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήθελε να δει την καταστροφή από το σεισμό της Σάμου, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ήρθε μετά το σεισμό είπε ότι «η Σάμος άντεξε» για να μην στέρξει η Πολιτεία και να στηρίξει τη Σάμο, ώστε «ο σεισμός να γίνει σωσμός» όπως έγινε στο σεισμό της Καλαμάτας το 1986.
Το δυστύχημα είναι ότι και οι τοπικοί φορείς και θεσμοί της Σάμου (βουλευτής, Μητροπολίτης, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης, επιστημονικοί και παραγωγικοί σύλλογοι) αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν διεκδίκησαν σθεναρά από την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς παράγοντες που έρχονταν στη Σάμο αυτά που έπρεπε να γίνουν, αλλά τους αντιμετώπιζαν χαριεντιζόμενοι ως «φίλους της Σάμου». Λένε, «όταν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάμεις τους εχθρούς».
Μετά τα παραπάνω, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι «η Σάμος δεν αλλάΖΕΙ».