20 Ιουνίου 2025

Σαφές μήνυμα Αλεξίου από Μυτιλήνη: «Το Βόρειο Αιγαίο απαιτεί λύσεις στη διαχείριση αποβλήτων και ανθρώπινο δυναμικό»

 

Με ένα ηχηρό και στοχευμένο μήνυμα ξεκίνησαν οι εργασίες της 17ης Πανελλήνιας Συνόδου του Δικτύου ΦοΔΣΑ στη Μυτιλήνη. Ο Πρόεδρος  της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων & Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) και Γενικός Γραμματέας του Δικτύου ΦοΔΣΑ, Γιώργος Αλεξίου, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τόσο στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων όσο και λόγω των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών.


«Η παρουσία σας εδώ, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, αποδεικνύει τη σημασία που έχει η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και οι νέες απαιτήσεις για Δήμους και ΦοΔΣΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τα εννέα κατοικημένα νησιά και πάνω από 200.000 κατοίκους, καλείται να διαχειριστεί ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα.

Ο κ. Αλεξίου επισήμανε το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού, το οποίο, όπως είπε, επιβαρύνει πολλαπλά τις ήδη περιορισμένες υποδομές, αυξάνοντας κατακόρυφα τον όγκο των απορριμμάτων και δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες σε υποδομές, προσωπικό και εξειδικευμένες υπηρεσίες.

«Η αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε μικρό χρονικό διάστημα οδήγησε σε υπερπαραγωγή απορριμμάτων, σε άτυπες χωματερές κοντά σε δομές και σε υψηλή πίεση στα υπάρχοντα συστήματα αποκομιδής και επεξεργασίας», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ειδική πρόβλεψη διαχείρισης αποβλήτων σε κέντρα υποδοχής μεταναστών, καθώς και τη διαχείριση ειδικών αποβλήτων όπως σωσίβια και πλαστικά σκάφη, ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχουν υποδομές ούτε εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η υποστελέχωση των ΦοΔΣΑ σε όλο το Βόρειο Αιγαίο είναι τραγική, με μόλις 2-3 μόνιμους υπαλλήλους και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να εργάζεται επί χρόνια με συμβάσεις ή μπλοκάκια. Ζήτησε μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του ολιστικού σχεδίου χωριστής συλλογής αποβλήτων, που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή πρότασης κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΑΑ) προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ. Επισήμανε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ολική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, λόγω των μεταναστευτικών πιέσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη νομοθετική πρωτοβουλία ενοποίησης των ΦοΔΣΑ, την οποία χαρακτήρισε βιαστική και χωρίς διαβούλευση, τονίζοντας την ανάγκη προσαρμογής της στις ανάγκες και τις συνθήκες των νησιών. Τόνισε πως το νέο εγχείρημα μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, αν όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου συνεργαστούν με κοινό όραμα και στόχο.

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους ΦοΔΣΑ ως στρατηγικούς φορείς για την κυκλική οικονομία και την περιβαλλοντική διαχείριση στα νησιά, και να επισπεύσει τις ρυθμίσεις για το προσωπικό και τις μετοχικές συνθέσεις των νέων ΦοΔΣΑ.

 Ευχαριστίες και δημόσια αναγνώριση
Αξιοσημείωτο ήταν το θερμό δημόσιο «εύγε» που απηύθυνε στον κ. Αλεξίου ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πρόεδρος του Δικτύου ΦοΔΣΑ και Δήμαρχος Χανίων, για την άρτια διοργάνωση της συνόδου και την ουσιαστική συμβολή του στις πανελλαδικές δράσεις του Δικτύου από την θέση του Γενικού Γραμματέα.

Οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν αύριο με εισηγήσεις και θεματικές συζητήσεις για την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση, τη διαχείριση ειδικών αποβλήτων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ΦοΔΣΑ στις νησιωτικές περιοχές.

ΠΗΓΗ https://www.lesvosnews.net/