Η τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρασε σαν
οδοστρωτήρας πάνω από τα δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες βίωσαν με δραματικό τρόπο την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία με «τηλεκπαίδευση» χωρίς εξοπλισμό, με πλήρη αδιαφορία για τη δραματική έξαρση της βίας, με την επιβολή της Τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο και τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων νέων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποτέλεσμα της επιβολής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Οι εκπαιδευτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με τον απόλυτο αυταρχισμό, τον εκφοβισμό και τις επανειλημμένες προσφυγές στα δικαστήρια για πρώτη φορά μετά την χούντα(!) με σκοπό την απαγόρευση κάθε διαμαρτυρίας ενάντια στους αναχρονιστικούς και αντιπαιδαγωγικούς νόμους που κρατάν σε ομηρεία 4.500 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, φορτώνουν τα σχολεία με μία απερίγραπτη γραφειοκρατική διαδικασία και καθιστούν τους εκπαιδευτικούς ως τους μοναδικούς υπεύθυνους για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Και όλα αυτά έρχονται να ολοκληρωθούν με την πρόσφατη εξαγγελία της «Ελεύθερης επιλογής από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών» δηλαδή της παροχής voucher στους γονείς ώστε να εγγράφουν το παιδί σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο της αρεσκείας τους, χρηματοδοτώντας έτσι για άλλη μια φορά ( δες εξίσωση πτυχίων δημόσιων ΑΕΙ με αυτά των αμφίβολης ακαδημαϊκής ποιότητας κολλεγίων ) με έμμεσο αλλά απροκάλυπτο τρόπο τους ιδιώτες και υποβαθμίζοντας και οδηγώντας τελικά σε κλείσιμο το σχολείο της γειτονιάς.
Σε όλη αυτή την καταστροφική για την δημόσια εκπαίδευση, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά με το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την Παιδεία μέσα από 76 θέσεις και ενέργειες.
Μερικά από αυτά:
∙ Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ.
∙ 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, με την ένταξη όλων των υπαρχόντων τύπων λυκείων και μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών/-τριών ανά τμήμα.
∙ Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά.
Από τον Σεπτέμβριο 2023 εφαρμόζεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης, σε όσα πανεπιστημιακά τμήματα το επιτρέπει η προσφορά θέσεων, σύμφωνα με το σύστημα του ν.4610/2019.
∙ Μείωση ύλης στα γυμνάσια και λύκεια και αλλαγή προγραμμάτων σπουδών.
∙ Προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας κάθε παιδιού, αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, προώθηση πολιτικών ισότητας και εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων στο σύνολο των εκπαιδευτικών θεσμών.
∙ Ενίσχυση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε όλα τα σχολεία και έγκαιρη παράλληλη στήριξη με προσλήψεις του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
∙ Ίδρυση κεντρικού φορέα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για την επάρκεια/ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και του εξοπλισμού τους.
∙ Επαναφορά του κλίματος δημοκρατίας και συνεργασίας στα σχολεία. Κατάργηση του συστήματος της ατομικής αξιολόγησης (ν.4823/2021) και της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων (ν.4692/2020), και επαναφορά του ν.4547/2018 περί αποτίμησης και προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου. ∙Άμεση μονιμοποίηση όσων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρώσει τη δόκιμη υπηρεσία.
∙ Πρόσληψη 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών – πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών εντός της τετραετίας.
∙ Αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών επιπλέον της αναγκαίας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
∙ Λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για αναπληρωτές/-τριες και νεοδιόριστους/-ες εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
∙ Επαναφορά της συστηματικής περιοδικής επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών.
∙ Επαναφορά των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Επιλογής και της διά ζώσης ψηφοφορίας σε αυτά.
∙ Επανένταξη όλων των θεμάτων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΑΙΘ.
∙ Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σε βάθος τετραετίας, και
στοχευμένη ανανέωση των υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.
∙Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης με υλοποίηση σε βάθος δεκαετίας.
∙ Δωρεάν λειτουργία και φοίτηση σε όλα τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών
Σπουδών (ΠΜΣ) -κάλυψη με δημόσια δαπάνη των εξόδων τους.
∙ Διεύρυνση και ενίσχυση των υποτροφιών σε νέους/-ες επιστήμονες, υποψήφιους/-ες διδάκτορες, μεταδιδάκτορες.
∙ Ριζική αναθεώρηση των διατάξεων που αυτομάτως καθιστούν τα πτυχία
των κολεγίων ισοδύναμα με αυτά των ΑΕΙ με στόχο ένα νέο πλαίσιο, που
θα διαφυλάττει τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές των επαγγελματικών
προσόντων.
Στις 21 Μάη γυρίζουμε σελίδα και στην Παιδεία.
Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επανίδρυση της συμπεριληπτικής, δημοκρατικής και δωρεάν εκπαίδευσης, για το δημόσιο σχολείο των οραμάτων και των αναγκών μας.
Δεμερτζή Ελπινίκη
Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Σάμου
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου