Πριν από μέρες το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης αποφάσισε ομόφωνα να ταχθεί κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο κατασκευής νέας δομής στη θέση Βάστρια, δεχόμενο την εισήγηση που κατέθεσαν 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευση
Η επιλογή για κατασκευή κλειστής ελεγχόμενης δομής στην περιοχή Βάστρια στη Μυτιλήνη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς, που επικαλούνται τον κίνδυνο σοβαρότατων επιπτώσεων, τόσο περιβαλλοντικά όσο και λειτουργικά που καθυστερούν την παράδοση του έργου.
Πριν από μέρες το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης αποφάσισε ομόφωνα να ταχθεί κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο κατασκευής νέας δομής στη θέση Βάστρια, δεχόμενο την εισήγηση που κατέθεσαν 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα εξελίσσονται νομικές διαδικασίες προκειμένου να ακυρωθεί το έργο, καθώς βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενο δάσος, περιλαμβάνει Καταφύγιο Άγριας Ζωής και εφάπτεται σε περιοχή NATURA.
Βέβαια, η αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου δεν επηρεάζει την υλοποίηση του έργου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι κάτοικοι και οι φορείς απαιτούσαν πριν ξεκινήσει το έργο, να έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μιας και δεν υφίστανται δίκτυα σύνδεσης και υποδομές στο σημείο που επιλέχθηκε, το οποίο βρίσκεται εντός ΚΑΖ (Καταφύγιο Άγριας Ζωής) ενώ εφάπτεται και με περιοχή NATURA. Το δημοτικό συμβούλιο έκρινε ότι επειδή μέρος του έργου διέρχεται εντός περιοχής NATURA, η Περιβαλλοντική Μελέτη που κατατέθηκε αφού είχε ξεκινήσει το έργο, είναι τεχνικά ανεπαρκής και ετεροχρονισμένη, επομένως η έγκρισή της θα ήταν παράνομη.
Κάτοικοι και φορείς προσέφυγαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την κατασκευή της οδού πρόσβασης στη δομή, μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της δομής, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον από την χάραξη της θα είναι σημαντικές και μη αναστρέψιμες.
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίζεται την υπόθεση εκ μέρους των προσφευγόντων, σημειώνει στο protothema.gr ότι «η υπ’ αριθμόν 199/2022 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, (22/12/2022) αποτέλεσε σοβαρό ανάχωμα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενός παρθένου και προστατευόμενου δάσους, στην περιοχή «ΒΑΣΤΡΙΑ», που συνορεύει με περιοχή NATURA.
apostolidis
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης
Η απόφαση αναστολής εργασιών οδοποιίας, για διάνοιξη δρόμου 2,5 χιλιομέτρων 8 και 10 μέτρων για βαρέα οχήματα, (και μάλιστα με εκχέρσωση δάσους 71,250 στρεμμάτων) βάζει φρένο στη Διοίκηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης, για την κατασκευή δομής 5.000 ατόμων (η οποία περιορίσθηκε πρόσφατα σε 3.000 άτομα), στη θέση ΒΑΣΤΡΙΑ στη νήσο Λέσβο».
Σύμφωνα με τους κατοίκους, η προδιαγραφή της δομής δίνει τη δυνατότητα προσθήκης δεύτερου ορόφου στα κτήρια των Προαναχωρητικών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), που σημαίνει διπλασιασμό της χωρητικότητας από 2000 άτομα σε 4000 αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητα της δομής σε 7000 άτομα – ενώ η αρχική έγκριση από τον δήμο ήταν για 3000. Επίσης, τονίζουν ότι ο χώρος της δομής αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και συνορεύει με περιοχή Natura2000 (αν και όντας ΚΑΖ θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται επίσης Natura). Εντός της δομής διέρχεται ρέμα, ενώ στις παρυφές της χωροθετημένης έκτασης γνωρίζουμε πλέον ότι εκεί φωλιάζει ένα από τα μόλις επτά καταγεγραμμένα ζευγάρια του σπάνιου για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα δεδομένα της Μεσογείου, είδους του μαυροπελαργού.
ΠΗΓΗ https://www.lesvosnews.net/