17 Φεβρουαρίου 2023

Η ΣΑΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ .ΓΙΑΤΙ ; γράφει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Κάρλας

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΩΡΙΜΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
                                                 ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 
                                   
Τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια αιρετοί Νομάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Δήμαρχοι  μόνοι ή και σε συνεργασία μεταξύ τους  και  με τους τοπικούς   βουλευτές με την καταλυτική υποστήριξη της Δημόσιας Διοίκησης και ιδιαίτερα των Τεχνικών Υπηρεσιών  ξεκίνησαν και κατάφεραν να ωριμάσουν πολλά , μικρά και μεγάλα αναπτυξιακά έργα στα νησιά του Νομού μας.


Πολλά από τα έργα αυτά έχουν ήδη  εκτελεσθεί , άλλα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους , άλλα μπαίνουν , μόλις τώρα ,στη φάση της υλοποίησης (παράκαμψη Πυθαγορείου ως γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ , αλιευτικό καταφύγιο Ηραίου και Αγίας Παρασκευής), κάποιων οι μελέτες   (προστασία της παράκτιας ζώνης του Αγίου Κωνσταντίνου Σάμου) καρκινοβατούν, κάποιων άλλων ( διαδημοτικός δρόμος Κουμέικα-  Σκουρέικα  -Σπαθαραίοι-Παγώνδας – Ηραίο ) έχουν παγώσει   και αρκετά  άλλα με τις μελέτες τους έτοιμες περιμένουν την ένταξή τους σε πρόγραμμα υλοποίησης.
Τα έργα που έχουν ώριμες μελέτες και είναι έτοιμα για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να υλοποιηθούν είναι τα εξής:
1.Παράκαμψη Παλαιοκάστρου Σάμου.
2.Εθνική οδός Σάμος – Καρλόβασι -  το τμήμα από Πλατανάκια ( με νέα γέφυρα στη θέση της παλιάς) -Άγιος Κωνσταντίνος -Λιβαδάκι  – Κουρούντερε. 
3. Παράκαμψη Καρλοβάσου.
4.Επέκταση του προσήνεμου μόλου τουριστικού αγκυροβολίου και αλιευτικού καταφυγίου Μαραθοκάμπου.
5.Παράκαμψη Ευδήλου Ικαρίας 
6. Φράγμα Αρνοπέζα Φραντάτου Ικαρίας.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για μέσου και μεγάλου κόστους έργα  είναι το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ( πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΠΔΕ) και το Εθνικό Σχέδιο  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το λεγόμενο, χάριν συντομίας, Ταμείο Ανάκαμψης (Τ.Α.).
Τα δύο πρώτα προγράμματα  δεν διαθέτουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις για οδικά και λιμενικά έργα.
 Επομένως αν θέλουμε να ενταχθούν και να υλοποιηθούν  έργα από αυτά  που προαναφέραμε πρέπει να ζητήσουμε χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το φαραωνικό αυτό  ταμείο, προϋπολογισμού 31, 16 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τη χώρα μας  και συνολικών επενδυτικών πόρων 59, 89 δισεκατομμυρίων Ευρώ, θα  ολοκληρώσει τις πληρωμές των έργων που ήδη χρηματοδοτεί ή που πρόκειται να  χρηματοδοτήσει, ανελαστικά και χωρίς παρατάσεις ,   μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026 .
Επομένως η επιδίωξη  χρηματοδότησης   δράσεων  απ’  αυτό αποτελεί  αγώνα δρόμου για να μη μείνουν οι  υποσχέσεις  όνειρα  απατηλά  καθώς υπολείπονται μόλις τρία  χρόνια για τις διαδικασίες επιλογής,  ένταξης και υλοποίησης  των έργων που θα  υποστηρίξει...
Για όλα αυτά έγινε ενημερωτική ημερίδα  στο Ξενοδοχείο Doryssa , παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη,  το Καλοκαίρι που μας πέρασε και μάλιστα τη μέρα της μεγάλης φωτιάς και της πτώσης του μοιραίου  ελικοπτέρου  στη Δυτική Σάμο(13 Ιουλίου 2022) με  δύο, δυστυχώς, ανθρώπους νεκρούς . 
Εκεί ζητήσαμε , με σαφή τεκμηρίωση,  ως  ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, το μερίδιο του Νομού μας από τον κ. Υπουργό και την Κυβέρνηση αλλά  δεσμεύσεις δεν ακούσαμε ούτε τότε ούτε και μέχρι σήμερα.
Όμως το Ταμείο Ανάκαμψης  εξακολουθεί να το χειρίζεται η κυβέρνηση , από μόνη της , ως τιμάριο εξουσίας, χωρίς κανόνες και όρια, χωρίς σχέδιο και χωρίς ουσιαστική  θεσμική συνεννόηση με την  Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) και τους λοιπούς Παραγωγικούς  Φορείς  και Κοινωνικούς Εταίρους ,  σαν προνομιακό και   ακαταμάχητο προεκλογικό εργαλείο .
Έτσι  η πραγματικά μεγάλη πίττα του  μοιράζεται , ανά την Επικράτεια, ανάλογα με το πολιτικό βάρος , τις  ιδιαιτερότητες και βέβαια τις διασυνδέσεις και το ενδιαφέρον των κομματαρχών της κάθε περιοχής  .
Επί παραδείγματι στη Λέσβο  εντάχθηκαν πρόσφατα σ’ αυτό το Ταμείο, με Κυβερνητική Απόφαση,  το Φράγμα Τσικνιά  με 103 εκατομμύρια Ευρώ και οδικά έργα ύψους 10 εκατομμυρίων Ευρώ. 
Τα έργα αυτά είναι ξεχωριστά από αυτά που θα γίνουν  με πόρους του ΕΣΠΑ , του ΕΠΑ, του LEADER και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων στο νησί...
Εύγε στη Λέσβο και στους Μυτιληνιούς.
Στη Σάμο τι γίνεται;
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στα 30 Ιανουαρίου 2023  στο νησί μας , γνωρίζοντας την πορεία του Τ.Α ανά την Ελλάδα και  τις πρόσφατες  εντάξεις των προαναφερθέντων έργων στη Λέσβο, ζήτησα με παρέμβασή μου από τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη να μας ενημερώσει για το μερίδιο της Σάμου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Μουτζούρης , δυστυχώς ,  υπεξέφυγε, ανεπαισθήτως, καλύπτοντας ενδεχόμενα  δικές του αλλά κυρίως τις  κυβερνητικές ευθύνες και επιλογές  λέγοντας στο σώμα ότι τα νησιά του νομού μας δεν έχουν ώριμες μελέτες. 
Η πραγματικότητα βέβαια είναι άλλη και θέλω να πιστεύω ότι ο κ .Περιφερειάρχης είπε
ό,τι  είπε από άγνοια ή συγγνωστή πλάνη   και  ότι δεν είχε πρόθεση να  δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα … 
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν η Σάμος , η Ικαρία και οι Φούρνοι έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, όπως συμβαίνει αλλού.
Αν κρίνω όμως και  από την συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι  στο σεισμόπληκτο νησί μας  μάλλον είμαστε μόνοι.
Επικαλούμαστε λοιπόν , για μια ακόμα φορά, τα  απαράγραπτα δικαιώματά μας   που απορρέουν  από το Σύνταγμα και τους Νόμους και απαιτούμε  από την Πολιτεία  τουλάχιστον  ίση μεταχείριση .
Το ότι φυλάμε Θερμοπύλες το θεωρούμε ανάργυρη  τιμή και εθνικό μας χρέος .
Και βέβαια τη στήριξη του Κράτους  δεν την ζητούμε σαν αντίδωρο ή  αντίλυτρο γι’ αυτό  αλλά γιατί θέλουμε  να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε   στις πατρογονικές μας εστίες, σε πείσμα  των καιρών και  των ανερμάτιστων  πολιτικών. 
                                                        Μανώλης Νικ. Κάρλας
                       Περιφερειακός Σύμβουλος, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου. 
                             ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.