14 Νοεμβρίου 2022

Πώς και με ποιον το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Κ.Πιερρακάκη είχε φτιάξει «παράλληλη ΕΥΠ» για το Predator

 


O ρόλος του Θωμά Δομπρίδη: Η διαδρομή του από την ΕΥΠ μέχρι το KETYAK

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται πλέον για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Κυριάκου Πιερρακάκη, που είχε χρηματοδοτήσει την αγορά μέρους ή ολόκληρου του «πακέτου» του λογισμικού κατασκοπείας Predator, εντοπίζονται πλέον οι έρευνες για τους ανθρώπους -κλειδιά που έπαιξαν ρόλο στην έργο του ΚΕΤΥΑΚ ύψους 40 εκατομμυρίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 για την δημιουργία της «σκιώδους ηλεκτρονικής ΕΥΠ». 


Το πρόσωπο αυτό είναι ο Θωμάς Δομπρίδης, στέλεχος της ΕΥΠ από το 2002 μέχρι το 2020, ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της ΕΥΠ το 2017 επί διοίκησης Γ.Ρουμπάτη, αλλά το 2020, μετακινήθηκε πλέον  στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Αν ενώνει κάτι ισχυρό τον Θωμά Δομπρίδη με τον Ρουμπάτη και τον Πιερρακάκη είναι η πολιτική καταγωγή τους: Το «παπανδρεϊκό» και «σημιτικό» ΠΑΣΟΚ. Το οποίο επιβιώνει «οριζόντια» εν μέσω κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.


Στο βιογραφικό του αποκρύπτει εντέχνως ότι υπηρετούσε στην ΕΥΠ επί 18 χρόνια.


Από τη νυν θέση του όμως υπέγραψε την χρηματοδότηση του Predator:


«Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυ­βέρ­νησης (Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας)».


Αναφέρει ότι «Μεταξύ 2009-20 ήταν επικεφαλής του Εθνι­κού CERT». Κάτι που δεν τον θυμούνται ως επικεφαλής της  Ε’Διεύθυνσης της ΕΥΠ.


Μέχρι το 2017 που έσπασε «στα δύο» έγινε Διεύθυνση Κυβερνοχώρου και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών επί Γ.Ρουμπάτη. και τότε όντως ο Δομπρίδης έγινε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου (τον διαδέχθηκε αξιωματικός του Στρατού το 2020 όταν ο Πιερρακάκης το μετακίνησε στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).


Μετά αναφέρει στο βιογραφικό του ότι «Από το 2002-2008 εργάστηκε, ως ειδικός για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, στην Εθνική Αρχή INFOSEC», αλλά δεν είναι αληθές. Δεν υπήρχεΕθνική Αρχή INFOSEC μέχρι το 2008.


Άλλωστε με τον νόμο 1645/86 που ίσχυε μέχρι το 2009 δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα η ΕΥΠ.


Ο νόμος με τον οποίο δημιουργήθηκε η INFOSEC είναι ο 3649/2008, επί διοίκησης Κοραντή και ακολούθησε άλλος ένας το 2009 από τον Παπαγγελόπουλο


Όλα αυτά είναι απλά… ΕΥΠ.


Όσοι είχαν εργαστεί μαζί του θυμούνται δύο πράγματα γι αυτόν: Υπήρχαν πιέσεις να γίνει προϊστάμενος στην ΕΥΠ από το 2003-2004 ακόμα, αν και ήταν υπάλληλος β’βαθμού, κι ενώ είχε μόλις δύο χρόνια στην υπηρεσία και ότι συνέχεια ήθελε να επενδύονται μεγάλα κονδύλια για την απόκτηση «συστημάτων επιτήρησης» δηλαδή παρακολούθησης.


Τελικά ο Δομπρίδης έγινε το 2009 προϊστάμενος, χωρίς να έχει τα απαραίτητα χρόνια υπηρεσίας για την θέση, αλλά είχε κάτι άλλο: Υπερατλαντική υποστήριξη!


Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά: Ο Κ.Πιερρακάκης είχε πλαισιωθεί από εν ενεργεία στελέχη της ΕΥΠ στην υπηρεσία του (υπάρχουν και άλλοι δύο τουλάχιστον) και δεν τους ήθελε για «υπηρεσιακούς» αλλά για «άλλους» λόγους, για στελέχωση του ΚΕΤΥΑΚ, «φωλιά» του Predator.



Και όπως αποκάλυψε το pronews.gr, στην οδό Γραβιάς το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) το οποίο ιδρύθηκε ως παράστημα της ΕΥΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 δίπλα στην ΣΔΑΜ στην Αγία Παρασκευή, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπόκειται στο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να κάνει, τι; Παράνομες παρακολουθήσεις!


Αλλά γι αυτό χρειαζόταν έμπειρα στελέχη που θα «γεφύρωναν» τις δύο υπηρεσίες


Έργο του ΚΕΤΥΑΚ ύψους 40 εκατομμυρίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 (διαβάστε εδώ όλη την απόφαση) στον πυλώνα που υπόκειται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αναθέτουσα αρχή την ΕΥΠ. Υπάλληλοι της Krikel έχουν παραδεχτεί ότι παρέχουν υπηρεσίες «αμισθί» στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή.


Η δεύτερη προσπάθεια αφορούσε το λογισμικό που διαχειρίστηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που είναι και ο υπουργός που το προμηθεύτηκε σε μία προμήθεια ύψους 40 εκατ.ευρώ και μέσα σε αυτή περιλαμβάνονταν το Ρredator με υπογραφή βέβαια του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θ.Σκυλακάκη, αλλά μέσα από το αρχικό πρόγραμμα-κέλυφος που έτρεξε το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μάλιστα με χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ.

Η εγκατάσταση έγινε στην οδό Γραβιάς 4, που θα ήταν το υποκατάστημα για κυβερνοπόλεμο της ΕΥΠ αν και ουδέποτε δεν λειτούργησε επίσημα έτσι αλλά αντίθετα εγκαταστάθηκαν υπηρεσίες παρακολουθήσεως και σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς ιδιοκτήτες.


«Νόμιμες» ή για να είμαστε ακριβέστεροι, νομότυπες «επίσημες» επισυνδέσεις δηλαδή οργανικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Χρήση spyware Predator, επίσης από την ΕΥΠ. Και ας λένε ότι δεν έχει αγοράσει η ΕΥΠ το Predator. Η ΕΥΠ με τα μυστικά κονδύλια, έχει αγοράσει και το Predator και άλλα τουλάχιστον δύο συστήματα παρακολουθήσεων. Κατ’αρχήν λόγω λόγω κόστους αγοράς είναι αδύνατον να το είχε προμηθευτεί ιδιώτης. Υπάρχει μία εγκατάσταση της ΕΥΠ δίπλα στην ΣΔΑΜ στην Αγία Παρασκευή και εκεί γίνονται όλα τα «βρώμικα» κόλπα. Πώς λειτουργούσε -και λειτουργεί- το Predator: Έβαζαν ως «δόλωμα» ειδήσεις πλαστών ιστοσελίδων με ελαφρά παραποιημένα domain, όπως του pronews.gr.com, ο χρήστης πατούσε επάνω στο link που του έστελναν και αυτομάτως χωρίς να το καταλάβει, επέτρεπε την είσοδο του Predator στο κινητό του!

Mε εγκατάσταση σύνδεσης-καθρέφτη μέσα στο κινητό του χρήστη! Με την σύνδεση ενός δεύτερου αριθμού μπορούσαν να μπαίνουν οριζοντίως όχι μόνο στις εφαρμογές, αλλά και σε όλες τις λειτουργίες του κινητού.


Εδώ όλη η απόφαση που επίσης έχει αποκαλύψει το pronews.gr.



ΠΗΓΗ https://www.pronews.gr/