14 Νοεμβρίου 2022

«Χριστουγεννιάτικη» ή πριν των «Τριών Ιεραρχών» η κάλπη; – «Κάνε τώρα εκλογές γιατί δεν θα υπάρξει αύριο» λένε στον Κ.Μητσοτάκη

 

Τι εξετάζει η κυβέρνηση εν μέσω σκανδάλων και αποκαλύψεων
Σε «κινούμενη άμμο» βαδίζει πλέον η κυβέρνηση με φόντο τον καταιγισμό αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε κάθε βήμα που επιχειρεί να κάνει για να απεγκλωβιστεί, βυθίζεται πιο βαθιά στο χάος που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα.


Μάλιστα, και μόνο το γεγονός στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την πραγματική δυνατότητα της κυβέρνησης να χειριστεί τα φλέγοντα ζητήματα σε εσωτερικό (ακρίβεια) αλλά και σε διεθνές επίπεδο (ουκρανικό).
Τα ελληνοτουρκικά, ανεξάρτητα αν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα «ανεβάζουν» εν τούτοις είναι σε «ιστορικά χαμηλά» η ένταση σε στρατιωτικό πεδίο, από την στιγμή που στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΘΑ δεν δείχνουν να ενοχλούνται από τις χιλιάδες παραβιάσεις του ΕΕΧ και των ΕΧΥ.
Γιατί μπορεί να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές άμεσα; Γιατί το κλίμα επιδεινώνεται καθημερινά.
Όλο και περισσότεροι από το στενό πολιτικό περιβάλλον του Κ.Μητσοτάκη του λένε να πάει σε εκλογές ακόμα και τον… Δεκέμβριο! Επικαλούμενος το «τοξικό κλίμα» που δημιουργεί η αντιπολίτευση.
«Κάνε τώρα εκλογές, γιατί δεν θα υπάρξει αύριο» του είπε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν οπαδός της διεξαγωγής εκλογών από τον Σεπτέμβριο του 2021, ήδη.
Θα νικήσει; Εξαρτάται πώς ενν0εί κάποιος τη νίκη. Αν θεωρηθεί «νίκη» το να βρεθεί 1-2 μονάδες επάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα κάτω από το 30%, ναι, για τα δεδομένα της εποχής είναι νίκη και θα του επιτρέψει να πάει σε δεύτερες εκλογές τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα.
Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου!
Ακόμα και αν στην κυβέρνηση εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν ενδιαφέρει τους πολλούς, βλέπουν οι δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον προβληματισμό του κόσμου αναφορικά με τους χειρισμούς στο μέτωπο της οικονομίας και της ενεργειακής κρίσης.
Βασικά υπάρχει ένα 40% των πολιτών που θέλουν να τον τιμωρήσουν για την ακρίβεια και ένα άλλο ποσοστό 30% που θέλουν «το κεφάλι του» για την πολιτική του στα εμβόλια. Η δεύτερη κατηγορία κτυπά τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ που πλέον είναι «πρώην ψηφοφόροι»
Σε αυτό το κλίμα όλο και πληθαίνουν οι εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες. Και μπορεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμένει δημοσίως την άποψή του για ολοκλήρωση της τετραετίας, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τυχόν νέες εξελίξεις δεν θα αλλάξουν ριζικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Από την άλλη, οι όποιες αποφάσεις προφανώς θα λάβουν υπόψη και ένα ακόμη παράγοντα, το ενδεχόμενο δηλαδή να χρειαστεί να στηθούν “διπλές” κάλπες, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.
Με αυτά τα δεδομένα, το βασικό σενάριο στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου, εφόσον προκριθούν τελικά οι πρόωρες εκλογές, αφορά στο στήσιμο κάλπης από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο «πριν των Τριών Ιεραρχών», όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά, δηλαδή πριν τις 30 Ιανουαρίου!
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, π.χ. της άνοιξης, δεν προσφέρει τίποτα στη ΝΔ: Η ζημιά όσο περνά ο καιρός θα μεγαλώνει. Αν περάσει ο Μάρτιος το ποσοστό της ΝΔ θα συναγωνιστεί το ποσοστό του Σαμαρά στις εκλογές τον Μάιο του 2012.
Μπορεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα: Αν βρει 20 δισ. ευρώ και τα μοιράσει σε επιδόματα μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του κατά 2-3 μονάδες. Μέχρι εκεί. Αλλά ούτε 20 δισ. μπορεί να βρει, ούτε θα τον σώσουν οι 2-3 μονάδες.
Στο μεταξύ η φθορά θα επιτείνεται συνέχεια από τις αποκαλύψεις, όχι πλέον για το ποιος χρησιμοποιούσε και τι κέρδη αποκόμιζε για το Predator, αλλά για το περιεχόμενο των υποκλοπών από τα «μαύρα ταμεία» των υπουργών, τις μίζες τους, τις ερωμένες τους, τους… εραστές τους (!), τα περίεργα βίτσια τους, τα λογισμικά παρακολούθησης, ανταγωνιστικά του Predator (ναι, υπάρχει και αυτό) που πουλούσαν φιλοκυβερνητικοί κλπ.
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η επόμενη περίοδος που θα μετατραπεί σε «κλειδαρότρυπα»…

ΠΗΓΗ https://www.pronews.gr/