Συνεδρίασε χθες Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η Ιερά Σύνοδος, ανύψωσε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο σε Μητροπολίτη, με τον τίτλο Κρήνης Μικράς Ασίας, ενώ τοποθετήθηκε Πατριαρχικός Έξαρχος Μάλτας.
Το Βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη
Ο κατά κόσμον Ευάγγελος Κατερέλος γεννήθηκε το 1956 στη Λαμία. Σπούδασε Νομική, Κλασική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Είναι διδάκτωρ της Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία.
Είναι Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνων. Την περίοδο 2007-2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων.
Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιο. Ως Ιερεύς έχει υπηρετήσει στην Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και την Μητρόπολη Γερμανίας.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εκλέγει παμψηφεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αβύδου. Η Χειροτονία του σε Επίσκοπο τελέσθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2008, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου υπο του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2021 η Σύνοδος τον εξέλεξε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Κρήνης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.
Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στις 27 Ιουλίου 2020.
Η ιστορική Μητρόπολη Κρήνης Μικράς Ασίας
Εκκλησιαστικώς η Κρήνη υπάγονταν ως ενορία στην Επισκοπή Ερυθρών της Μητροπόλεως Εφέσου. Αργότερα η Επισκοπή αυτή ανυψώθηκε σε Μητρόπολη. Μετά την Οθωμανική κατάκτηση καταργήθηκε και έτσι η Κρήνη βρέθηκε ως ενορία στα όρια της Μητροπόλεως Εφέσου.
Το 1806 ιδρύθηκε η Επισκοπή Κρήνης και Ανέων υπό την Μητρόπολη Εφέσου. Το 1883 η Επισκοπή Κρήνης και Ανέων διαιρέθηκε σε δύο ανεξάρτητες Επισκοπές: α) Κρήνης και β) Ανέων, πάντα υπό την Μητρόπολη Εφέσου. Στις 28 Νοεμβρίου 1902 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ανύψωση της Επισκοπής Κρήνης σε Μητρόπολη. Τον Μάρτιο του 1903 εκδόθηκε ο σχετικός Πατριαρχικός Τόμος και η Επισκοπή Κρήνης ανυψώθηκε σε Μητρόπολη.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η Μητρόπολη Κρήνης περιλάμβανε τους κατωτέρω οικισμούς:
α) Κρήνη (Çeşme)
β) Κάτω Παναγιά (Çiftlikköy)
γ) Αλάτσατα (Alaçatı)
δ) Αγρελιά (νοτίως των Αλατσάτων)
ε) Αγία Παρασκευή (Dalyanköy)
στ) Ερυθραί ή Λιθρί (Ildırı)
ζ) Ρεΐς Ντερέ (Reisdere)
η) Κερμέ Αλεσί (Germiyan Yalisi)
θ) Όβατσικ (Ovacik) από τη σημερινή Επαρχία Çeşme (Κρήνης) του Νομού İzmir (Σμύρνης)
ι) Αχιρλί (Karaburun)
ια) Σαΐπι (Saip)
ιβ) Κιουτσούκ Μπαχτσέ (Küçükbahçe)
ιγ) Μελί (Meli)
ιδ) Ντενίζ Γκιρέν (Denizgiren)
ιε) Σαλμανί (Salman)
ιστ) Βοϊνάκι (Parlak)
ιζ) Σαζάκι (Sazak εγκαταλελειμμένο)
ιη) Σαρπουντζίκι (Sarpıncık)
ιθ) Χασέκι (Hasseki)
κ) Γρίλιμανι (Eğriliman Koyu εγκαταλελειμμένο)
κα) Γενίλιμανι (Yeniliman)
κβ) Τεπεμπόζι (Tepeboz)
κγ) Αμπάρσεκι (Ambarseki)
κδ) Μικρό Μουρντουβάν (Mordoğan)
κε) Μεγάλο Μουρντουβάν (Mordoğan)
κστ) Μοναστήρι (Çatalkaya)
κζ) Τεκές
κη) Θόλος Εγγλεζονησίου (Uzunada) από τη σημερινή Επαρχία Karaburun (Καραμπουρνού) του Νομού İzmir (Σμύρνης)
κθ) Κάμπος ή Νοχούτ Αλάν (Nohutalan)
λ) Πυργί (Birgi)
λα) Ουζούν Κουγ ή Ζιγκουΐ (Uzunkuyu) από τη σημερινή Επαρχία Urla (Βριούλων) του Νομού İzmir (Σμύρνης).
Με πληροφορίες από Romfea.gr