Του Τάσου Σιδέρη
Τα νέα από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ελπιδοφόρα. Η 29η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα COP29 με ηχηρές απουσίες σημαντικών ηγετών του Δυτικού κόσμου έχει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα σημάδια κρίσης τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι εμφανή. Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έχουν οδηγήσει σε σειρά ακραίων καιρικών καταστροφών, με ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας που πλέον δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Σύμφωνα με τα στελέχη και τους συμβούλους περιβαλλοντολογικών οργανώσεων και φορέων η για πολλά χρόνια καθυστέρηση στο να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους που θα απαιτηθεί για την πρόληψη μιας παγκόσμιας κλιματικής καταστροφής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος αυτό προσεγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το υψηλό κόστος για την προστασία κλίματος …
Το ερώτημα ποιός θα πληρώσει τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται είναι το κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής. Ο Νέος Συλλογικός Ποσοτικοποιημένος Στόχος (NCQG) όπως ονομάστηκε αφορά στην κλιματική χρηματοδότηση αποφασίστηκε αρχικά στη Σύνοδο στο Παρίσι το 2015 (Συμφωνία του Παρισιού). Το 2022 έχουν δεσμευτεί περί τα 115,9 δισεκατομμύρια δολάρια για δράσεις, όπως η στήριξη μετάβασης στην εναλλακτική ενέργεια, την προσαρμογή του κλίματος, τις αποζημιώσεις για απώλειες και ζημιές από τις κλιματικές καταστροφές. Τα χρήματα αυτά δύο χρόνια μετά, δεν είναι αρκετά. Ακόμη κι αν το ποσό που θα διατεθεί έως το 2025 θα αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ενόψει των συζητήσεων στο Μπακού οντότητες του διεθνούς κεφαλαίου, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης και τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα πρόσφεραν το προηγούμενο διάστημα οι ανεπτυγμένες χώρες της G-20. Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που δυσπιστούν απέναντι στην ιδιωτική χρηματοδότηση για το κλίμα, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά μιλάνε για “επενδύσεις” και προφανώς έχουν κίνητρο το κέρδος.
“Οι άνθρωποι για αυτή τη σύνολο COP ως την οικονομική COP”, δήλωσε ο Andrew Deutz, οικονομικός εμπειρογνώμονας και διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής και συνεργασιών με το WWF, στην ιστοσελίδα mongabay. Και πρόσθεσε: “για να είμαι ειλικρινής, από αυτή τη συνάντηση στο εξής, κάθε COP θα είναι οικονομική COP”. Η δήλωση του αντικατοπτρίζει τη βασική κατεύθυνση των συζητήσεων στη Διεθνή διάσκεψη για την έγκριση του φιλόδοξου οικονομικού στόχου στη συγκέντρωση τουλάχιστον 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι επιστήμονες επιμένουν. Η δράση για το κλίμα τώρα θα είναι πολύ φθηνότερη από το κόστος της κλιματικής καταστροφής, αργότερα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές στα μεγάλα αναπτυγμένα κράτη για τον φιλόδοξο οικονομικό στόχο, ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για μια επιτυχημένη συμφωνία. Η ανησυχία που εκφράζεται αφορά τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού ο νέος Πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού. Ερώτημα επίσης είναι αν μεγάλα πλούσια κράτη όπως η Κίνα θα συνεισφέρουν στο κοινό κλιματικό ταμείο για να δοθεί ώθηση στην Ινδία να μεταβεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή να βοηθήσει το Μπαγκλαντές να προστατευθεί από τις πλημμύρες.
Το κόστος των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για δράση υπέρ του κλίματος φαντάζει τεράστιο αλλά όπως καταδεικνύει ο Andrew Deutz το ποσό είναι τελικά πολύ μικρό. Τα στοιχεία που αναφέρει στην ιστοσελίδα mongabay είναι αποκαλυπτικά. “Η παγκόσμια οικονομία ανέρχεται σε 105 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, το 2023 αυξήθηκε κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια”, είπε. Πρακτικά δηλαδή απαιτείται ένα μικρό ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας, μόλις το 2% για τις κλιματικές ανάγκες. Και πρόσθεσε ότι “σε όλο τον κόσμο δαπανήθηκαν το 2022 7 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη επιδότηση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων”.
…Και το ακόμη υψηλότερο κόστος κλιματικής καταστροφής
Απέναντι στο δυσθεώρητο ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για κλιματικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, τοποθετείται το επίσης τεράστιο κόστος των καταστροφών εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι το κόστος της αδράνειας θα «δολοφονήσει την οικονομία», καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας απειλεί να αυξήσει τον πληθωρισμό και την οικονομική αστάθεια παγκοσμίως.
Τα στοιχεία είναι και εδώ αποκαλυπτικά. Την τελευταία 20ετια τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε 570.000 ανθρώπους κυρίως στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.Το κόστος καταστροφών-ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, το διάστημα 2014 και 2023 ανέρχεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι εκτιμήσεις λένε ότι τα επόμενα 35 χρόνια το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει τα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τα ευρήματα της έκθεσης αυτής βρίσκονται στους φακέλους όλων όσων συμμετέχουν στην Cop29. Σε αυτήν αξιολογήθηκαν σχεδόν 4.000 καιρικά φαινόμενα σε έξι ηπείρους την τελευταία δεκαετία. Διαπιστώνεται ότι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν και εκτιμάται ότι την επόμενη 10ετία θα αυξηθεί “ο φόρος αίματος”. Το 2022 και το 2023, οι οικονομικές ζημιές έφτασαν τα 451 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων οκτώ ετών.
Τεράστιο το κόστος και στην Ελλάδα
Στη χώρα μας έρευνα για το κλίμα ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σύμφωνα με αυτήν σχεδόν εννιά στους δέκα Έλληνες αναγνωρίζουν την ανάγκη να αλλάξουν και να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Κάτι που είναι απόλυτα λογικό αφού η χώρα μας βρέθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στο μάτι του κυκλώνα των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής. Η πλημμύρα στη Θεσσαλία, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Ρόδο, Εβρο, Αττική, η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας, ο κίνδυνος ξηρασίας, είναι μόνο ορισμένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ήρθε αντιμέτωπη η χώρα μας.
Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι επίσης τεράστιες. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΤτΕ ο λογαριασμός της κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Έως το 2100, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, η ζημιά θα προσεγγίσει τα 700 δισεκατομμύρια. Σε ότι αφορά τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στο ελληνικό οικοσύστημα, εκτιμάται ότι θα πληγεί περισσότερο η γεωργία αλλά και οι παράκτιες περιοχές της χώρας, ενώ ανεπανόρθωτες ζημιές θα υποστεί ο τουρισμός.
ΠΗΓΗ https://neostrategy.gr/