18 Νοεμβρίου 2024

Παραίτηση στην καρδιά του ΥΠΕΞ: Καταγγελία βόμβα για μυστική διπλωματία με την Τουρκία

 

Καταγγελία-βόμβα για μυστική διπλωματία με την Τουρκία

Σάλο προκάλεσε στο Μαξίμου η παραίτηση-βόμβα του α΄ γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ πρέσβη Ρούσου Κούνδουρου με καταγγελίες για τα ελληνοτουρκικά που αγγίζουν στρατηγικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην επιστολή του στελέχους που είναι η «καρδιά» του ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για υλοποίηση μυστικής ατζέντας στις συνομιλίες με την Τουρκία, η οποία βαίνει κατά των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Ο Ρ. Κούνδουρος επισημαίνει ότι το ΥΠΕΞ δεν εξέλαβε υπόψη κανένα προβληματισμό του που είχε διατυπωθεί εγγράφως πριν από τη συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, στην οποία μάλιστα δεν εκλήθη, σε αναντιστοιχία με την τουρκική αντιπροσωπεία. Το κλίμα είναι τεταμένο καθώς αναμένονται νέες ηχηρές παρεμβάσεις από τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που θα θέσουν εκ νέου τις κόκκινες γραμμές τους στο θέμα.


Ο παραιτηθείς Ρ. Κούνδουρος καταγγέλλει ότι ακόμη και σε επικοινωνία με ομολόγους του από άλλες χώρες δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Από το ΥΠΕΞ λένε ότι η επιστολή του δεν απαντά στην ουσία των καταγγελιών και παρουσιάζουν τους ισχυρισμούς του ως απόρροια «προσωπικής ατζέντας», αναφέροντας ότι «ο πρέσβης κ. Κούνδουρος αφυπηρετεί σε ένα μήνα». Ο Ρ. Κούνδουρος έχει μεγάλη εμπειρία και οι καταγγελίες του έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη στρατηγική της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά, ενώ είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια ενέργεια.

Μέτωπο και από τους πρώην πρωθυπουργούς
Παράλληλα, σε του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, ενώ παράλληλα ζητάει την παραίτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, για τη διαπραγμάτευση που κάνει στα ελληνοτουρκικά.

Ηχηρή θα είναι και η νέα παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος μετά την τελευταία ομιλία του στη Θεσσαλονίκη (4/11) θα μιλήσει και στην Πάτρα, στην παρουσίαση της εμπλουτισμένης έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια» (22/11).

Μήνυμα από τους ελεύθερους επαγγελματίες
Την ίδια στιγμή πέρα από τις σοβαρότατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την αποδόμηση του γαλάζιου μηχανισμού και στα επιμελητήρια, όπου η εκλογική επιτροπή του Επαγγελατικού Επιμελητηρίου Αθηνών απέκλεισε την παράταξη που υποστηρίζει η ΝΔ.

Μάλιστα είναι τέτοια η αμηχανία του Μαξίμου για το ΕΕΑ που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερώτηση του Documento (14/11) ότι «δεν θυμάμαι κάποια επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ για επίσημο χρίσμα», ξεχνώντας ότι στις 19 Οκτωβρίου η Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων και Επιχειρηματικότητας του κυβερνώντος κόμματος ανάρτησε στο Facebook την επίσημη στήριξη της παράταξης Οραμα Δημιουργίας, με επικεφαλής τον Γιώργο Φουφόπουλο, με φωτογραφία μάλιστα από την Πειραιώς.

Η απονέκρωση των παρατάξεων που στηρίζει η κυβέρνηση στα επαγγελματικά επιμελητήρια αποτυπώνει και την έντονη δυσφορία στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, παραδοσιακών ψηφοφόρων της παράταξης, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους έχει γονατίσει.

Στο Μαξίμου υπάρχει έντονη ενόχληση για κεντρικά κομματικά στελέχη που θεωρούνται υπεύθυνα για το κάζο στο ΕΕΑ. Ο γενικός διευθυντής Γιάννης Σμυρλής αλλά και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Ακης Μπάφας είναι από τα στελέχη που τρέχουν από το κόμμα τις διαδικασίες για τα επαγγελματικά επιμελητήρια.


Ρωγμές υπάρχουν πλέον και στις σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Αττικής Ν. Χαρδαλιά. Ολα ξεκίνησαν μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να υποδείξει τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την προεδρία της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας ύστερα από πιέσεις του πρώην «προσωπάρχη» του Μαξίμου Γιάννη Μπρατάκου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενόχληση από τη μεριά του Ν. Χαρδαλιά, που ήθελε να διαδεχτεί τον Απ. Τζιτζικώστα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο περιφερειάρχης Αττικής ενοχλήθηκε επίσης από διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο τις οποίες αποδίδει στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη.

Στα «γαλάζια» πηγαδάκια γίνεται επίσης πολλή κουβέντα και για τον διάδοχο του Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ακούγονται έντονα τα ονόματα της αναπληρώτριας περιφερειάρχη Αθηνάς Αηδονά, την οποία προωθεί ο Απ. Τζιτζικώστας, του Κώστα Γιουτίκα, που επίσης έχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον νυν επίτροπο της ΕΕ, και του Πάρι Μπίλια, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ προωθείται έντονα και από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο με την πλάτη της Ντόρας Μπακογιάννη. Επίσης, στη συζήτηση είναι και η μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, αλλά παρά τις πρωτιές στη μάχη του σταυρού το 2019 και το 2023 δεν έχει διευρυμένο μηχανισμό στήριξης.

Σε αυτή την κατάσταση των πολλαπλών κρίσεων στη γαλάζια παράταξη γίνεται μεγάλη κουβέντα για την επόμενη μέρα. Μάλιστα την προηγούμενη Δευτέρα ο Νο1 δελφίνος για τη μετά Μητσοτάκη εποχή Νίκος Δένδιας παρουσίασε το πολιτικό πιστεύω του από την Καστοριά:

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι η διατήρηση των στοιχείων της εθνικής ταυτότητας είναι ενέργεια βαθύτατα ενωτική και συγχρόνως συντηρητική και προοδευτική εν ταυτώ. Υπερβαίνει κόμματα, κυβερνήσεις, παρατάξεις και ενώνει τους Ελληνες. Συμβαδίζει, επίσης, με την επιδίωξη της ευρωπαϊκής μας προόδου».

Το δεξιό μανιφέστο του υπουργού της Εθνικής Αμυνας, όπως χαρακτηρίστηκε, δίνει ξεχωριστό πολιτικό στίγμα για τις εσωκομματικές ζυμώσεις της επόμενης περιόδου.

Ανησυχία για διαρροή προς τα δεξιά
Τη στιγμή που οι εσωκομματικές αντιθέσεις διαχέονται σε όλη τη ραχοκοκαλιά της γαλάζιας παράταξης, πολλές διαβουλεύσεις γίνονται στο Μαξίμου και για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο της ένταξης του Παύλου Γλύξμπουργκ στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες για την κτήση της ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Σε σχετική ερώτηση του Documento ο Π. Μαρινάκης άφησε ανοιχτό κάθε σενάριο. Σε αυτό το ψηφιδωτό του συνολικού αποσυντονισμού δεν είναι τυχαίες οι φωνές για ριζικές αλλαγές. Μάλιστα ο Νικήτας Κακλαμάνης προσδιόρισε ότι μετά την εκλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει «τολμηρός ανασχηματισμός».


*Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 418 του Documento (17/11/2024)