18 Νοεμβρίου 2024

Σκηνικό «τρόμου» αλά 1993 ξαναζεί η Νέα Δημοκρατία



 Οπως και το 1993, εξαιτίας -και- της ρήξης Σαμαρά – Μητσοτάκη, έπεσε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, έτσι και τώρα συνεχίζεται η βεντέτα Σαμαρά με τα «παιδιά» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τότε, ο Σαμαράς, που κατηγορήθηκε από τους «Μητσοτακικούς» για αποστασία, είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ, και έφτιαξε την θνησιγενή «Πολιτική Ανοιξη». Τώρα, η «αγία οικογένεια», Κυριάκος Μητσοτάκης – Ντόρα Μπακογιάννη, διώχνουν τον Σαμαρά από τη ΝΔ. Η «διαγραφή» του αποτελεί μια προαναγγελθείσα κίνηση, η οποία, πάντως, ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Η ρήξη Σαμαρά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το 1993, εκτός των άλλων, έγινε με πρόσχημα και «κερασάκι στην τούρτα» το «Μακεδονικό». Τώρα, η «βεντέτα» με τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, γίνεται με αφορμή τα ελληνοτουρκικά. Οπως και να’ χει μένει να φανεί εάν η ιστορία του ’93 θα επαναληφθεί με τη δημιουργία ενός νέου κομματικού χώρου, αυτή τη φορά της «τραμπικής Δεξιάς» στην Ελλάδα, με την στήριξη Σαμαρά, και την πτώση της σημερινή κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία έτσι κι’ αλλιώς βρίσκεται σε φάση αποδρομής.

Ο Σαμαράς ως … «αντιπολίτευση»

Βέβαια, η διαφορά εκείνης της εποχής με τη σημερινή είναι ότι το ελληνικό πολιτικό σκηνικό δεν στηρίζεται σε ισχυρά πλειοψηφικά κόμματα. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σημειώσει θεαματική πτώση, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές και οι δημοσκοπήσεις, ενώ η αποχή έχει εκτοξευθεί. Ταυτόχρονα, όμως, στο «βομβαρδισμένο» πολιτικό σκηνικό της μνημονιακής εποχής, έρχεται να προστεθεί η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κ.λ.π), χάρις στην ανυπαρξία της οποίας ο Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιβιώνει πολιτικά και να «κρατάει» την κυβέρνηση.


Εκτός των παραπάνω, ο Σαμαράς δεν είναι μόνος του όπως το ’93, αλλά φαίνεται να έχει δημιουργήσει «μέτωπο» σε πολλά ζητήματα με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ακόμα κι’ αν είναι αδιευκρίνιστο ποια στάση θα κρατήσει ο δεύτερος στη συνέχεια. Ο Α. Σαμαράς πρότεινε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ο Κ. Καραμανλής. Στο διάστημα πριν τη «διαγραφή» Σαμαρά, θεωρείτο δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε τον Κ. Καραμανλή για ΠτΔ. Εκτιμάτο, όμως, ότι ακόμα κι’ αν του το πρότειναν, δεν θα δεχόταν. Πόσο μάλλον, τώρα μετά τη «διαγραφή» Σαμαρά.

Επιπλέον, σε αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, με μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ουσιαστικά χρεωκοπημένο, ήλθε να προστεθεί το άνοιγμα του ελληνοτουρκικού «διαλόγου». Μένει να φανεί εάν οι οποιεσδήποτε εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα θα σταθούν καταλύτης για νέες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οπως και να’ χει, όμως, αυτή καθεαυτή η «διαγραφή» Σαμαρά από τη ΝΔ, κάτι που ήταν πολύ πιθανό ότι θα γίνει, ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενο ανακάτεμα της … πολιτικής τράπουλας.

Ανεξαρτήτως εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αισθάνεται «σιγουριά», λόγω της ανυπαρξίας αντιπολίτευσης, ή κάνει επίδειξη αλαζονείας, η «διαγραφή» Σαμαρά είναι κίνηση υψηλού ρίσκου. Πόσο μάλλον, όταν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους ΛΟΑΤΚΙ, προ μηνών, ο Κ. Μητσοτάκης είχε χάσει καμιά πενηνταριά βουλευτές. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει εδώ και χρόνια να θέσει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και αυτά ήδη έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο από το υπουργείο Εξωτερικών. Κι’ αυτό, για να μην υπάρξουν «διαρροές» βουλευτών.

Ο Φιντάν για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει συνέντευξη που έδωσε στις 15-11-24 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, Ahaber, όπου είπε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να διευθετηθούν τα ελληνοτουρκικά. Αναλυτικότερα, ο ίδιος:

-Επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει «υπευθυνότητα» ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο. «Oποτε ο πρόεδρός μας -είπε- βλέπει απέναντί του έναν ηγέτη που έχει τη βούληση, που είναι σοβαρά υπεύθυνος, τότε επιδεικνύει και αυτός τη βούληση να προχωρήσουν αυτά τα θέματα με την Ελλάδα. Θέλει να δει σοβαρότητα. Εφόσον την διαπιστώσει, αναπτύσσει την απαραίτητη βούληση και εμείς κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες».

–Εξήρε και την στάση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Πρόσφατα, «και εγώ έκανα την πρώτη μου διμερή επίσκεψη στην Ελλάδα», είπε. Και πρόσθεσε: «Εξελίχθηκε σε μια θετική ατμόσφαιρα. Υπήρξε πράγματι μια θετική προσέγγιση με τον Έλληνα ομόλογό μου».

-Εξέφρασε την άποψη ότι η πορεία του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» είναι συνάρτηση της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στις δύο χώρες, αλλά κυρίως στην Ελλάδα. «Υπάρχουν πιέσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή και στις δύο πλευρές. Ιδιαίτερα στην ελληνική πλευρά, η πίεση είναι μεγαλύτερη. (…) Εφόσον εκεί μπορέσουν να ισορροπήσουν με επιτυχία την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, μπορεί να είναι εφικτό (σ.σ. να προχωρήσει η «διευθέτηση»). Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει ισχυρή υποστήριξη από τον λαό, είναι σε θέση να περιβάλει με πολιτική βούληση πιο ορθολογικές λύσεις».

-Υποστήριξε ότι «στο Αιγαίο δεν έχουμε μόνο ένα πρόβλημα, έχουμε πολλά προβλήματα που πρέπει να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα με πολύ εξειδικευμένο τρόπο και να βρούμε μια λύση. Ιδιαίτερα το θέμα της συνέχισης του εξοπλισμού των νησιών που έχουν καθεστώς αποστρατικοποίησης είναι πρόβλημα. Η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως οι σχηματισμοί (σ.σ. νησιών -Μεγίστης, μεταξύ άλλων- και βραχονησίδων) που δεν έχουν σαφές καθεστώς, το ζήτημα του εναέριου χώρου, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Δηλαδή, αυτά τα ζητήματα μπορούν πράγματι πρώτα να προσδιοριστούν σωστά και στη συνέχεια να βρεθεί η κατάλληλη λύση».

Προαναγγελθείσα διαγραφή

Πάντως, με διαρροές του, το μέγαρο Μαξίμου, ήδη προ εβδομάδων, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής Σαμαρά. Μάλιστα, η «Καθημερινή», στις 29 Οκτωβρίου 2024, έγραφε ότι «πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν ο πρώην πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, με την τακτική της συνεχούς κλιμάκωσης επιδιώκει ακόμα και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για “να απελευθερωθεί”». Σημείωνε, επίσης, ότι κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως «δεν πρέπει να λησμονείται το παρελθόν, καθώς ο πρωθυπουργός μεγάλωσε σε μια οικογένεια «στην οποία ο Αντώνης λογιζόταν επιεικώς ως αποστάτης».

Ουσιαστικά, επρόκειτο για προαναγγελθείσα διαγραφή. Μηνύματα που, προφανώς, είχε λάβει ο Α. Σαμαράς, και εσκεμμένα έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά. Μένει, τώρα, να φανεί εάν θα κάνει και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του.

Από τη μεριά του, ο ίδιος αναδεικνύει ιδιαίτερα το γεγονός της εκλογής Τράμπ και της αντι-woke ατζέντας. Να σημειωθεί πως, αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ, στη ΝΔ διαγκωνίζονται ποιος θα εμφανιστεί πιο τραμπικός από τον Τράμπ, αν και κανείς από την κυβέρνηση δεν φρόντισε να στήσει γέφυρες με το περιβάλλον του. Την αρχή έκανε ο Νίκος Δένδιας με ομιλίες του, και ακολούθησε η πρόσφατη κωλοτούμπα Μητσοτάκη, τον οποίον κατηγορούν ότι, από εκεί που ήταν υπέρμαχος της «νεοφιλελεύθερης woke κουλτούρας», τώρα ανακρούει πρύμναν και κάνει λόγο για … «δικτατορία της μειοψηφίας» (!).

Στο «Βήμα» του Μαρινάκη

Τυπικώς, το πρόσχημα για τη «διαγραφή» Σαμαρά ήταν η συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ωστόσο, ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα, την Κυριακή, και ήδη το Σάββατο «διεγράφη». Ως γνωστόν, το «Βήμα» ανήκει στο εκδοτικό συγκρότημα του επιχειρηματία Μαρινάκη, το οποίο συχνά το τελευταίο διάστημα εξαπολύει επιθέσεις κατά του μεγάρου Μαξίμου.

Μένει να φανεί, πάντως, εάν οι τελευταίες εξελίξεις εντός της ΝΔ, αντικατοπτρίζουν -και- την ρήξη μιας μερίδας της οικονομικής ολιγαρχίας με τον Κ.Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, ο Α. Σαμαράς είχε κατηγορηθεί ότι το 1993 είχε πίσω του ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση και στον Κ. Μητσοτάκη.

-Εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι «η ακολουθούμενη ελληνική στρατηγική” φοβάμαι πως έχει καταστήσει την άλλη πλευρά περισσότερο αδιάλλακτη και ακόμα πιο προκλητική».

-Πιστεύει ότι το κυβερνητικό καράβι έχει ανάγκη πυξίδας, καταλογίζοντας στο Μαξίμου ότι «λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία», ενώ θεωρεί αναγκαίο «να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις».

-Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, βρίσκει έναν κοινό παρονομαστή στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και στην κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας τον ρόλο που έπαιξαν η woke κουλτούρα, η παράνομη μετανάστευση και η βεβιασμένη πράσινη μετάβαση. Επισημαίνει με ένταση ότι «όσοι επιμένουν σε αυτές τις πολιτικές πυροβολούν τα πόδια τους».

–Θεωρεί ότι ο Κ. Mnτσοτάκης δεν πρόκειται να προτείνει τον ίδιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτηρίζει τον Κώστα Καραμανλή ως την καλύτερη επιλογή για τη θέση.

Απαντώντας στη συνέντευξη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο Α. Σαμαράς, απάντησε ως εξής: «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.

Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβάρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Στήριξη σε Γεραπετρίτη – «ΠΑΣΟΚ»

Σε αυτό το σκηνικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα social media. Ο ίδιος έγραψε:

«Για να διαγράψει ο Μητσοτάκης τον Σαμαρά, γέννημα θρέμμα της ΝΔ, προκειμένου να υπερασπιστεί τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Γεραπετρίτη, σημαίνει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για τα Έλληνοτουρκικά και σχεδιασμοί που δεν προδικάζουν κάτι θετικό για την Πατρίδα.

»Σχεδιασμοί που προκαλούν τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και εξηγούν και από μία άλλη σκοπιά γιατί το σύστημα προσπαθεί να ελέγξει την αντιπολίτευση και να επιβάλλει αποκλεισμούς στην πατριωτική αριστερά. Ασφαλώς ανοίγει και ο δρόμος της συσπείρωσης της δεξιότερης από την ΝΔ δεξιάς, πιθανά και της ακροδεξιάς για ένα νέο κόμμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, Καραμανλής – Σαμαράς διαφωνούσαν με τους χειρισμούς Γεραπετρίτη στα ελληνοτουρκικά, και ειδικά ο Σαμαράς φέρεται να ζητούσε την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνέντευξη Σαμαρά

Αναλυτικά η συνέντευξη Σαμαρά στο «Βήμα» έχει ως εξής:

«Ερώτηση:Κύριε Σαμαρά, ποιες είναι οι διαφορές που έχετε με τη στρατηγική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα;

Σαμαράς: «Ομολογώ πως δεν κατανοώ την “στρατηγική” της κυβέρνησης! Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ιδίου του Οργανισμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο Πρωθυπουργός…

Αλλο παράδοξο: Ποια στρατηγική εξυπηρετείται όταν ξεκινάς “διάλογο” με την Τουρκία λέγοντας εξαρχής ότι θα κάνεις υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις; Ποια είναι η “ευκαιρία” που παρουσιάζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση συνεχώς, εντός και εκτός συνόρων; Πού στοχεύει η συνεχής επίκληση της ανάγκης “να δείξουμε γενναιότητα” ; Σε τι ακριβώς καλούμαστε να είμαστε “γενναίοι” ; Την ίδια ώρα η Τουρκία, όπως είδαμε πριν από λίγες ημέρες και με τον Φιντάν στην Αθήνα, τοποθετεί δημοσίως όλη την ατζέντα των διεκδικήσεών της. Από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Αρα, για να επανέλθω, η ακολουθούμενη ελληνική “στρατηγική” φοβάμαι πως έχει καταστήσει την άλλη πλευρά περισσότερο αδιάλλακτη και ακόμη πιο προκλητική… Και μια που μιλάμε για στρατηγική, δείτε πώς μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα γεωπολιτικά δεδομένα: η νέα αμερικανική ηγεσία, από κοινού με το Ισραήλ, φαίνεται πιθανό να βάλει στην εξίσωση της περιοχής τους Κούρδους. Καταλαβαινόμαστε, ελπίζω…».

ΕΡ.Μα δεν είμαστε υποχρεωμένοι από το Διεθνές Δίκαιο να διαπραγματευθούμε τις θαλάσσιες ζώνες με άλλα όμορα κράτη, άρα και με την Τουρκία;

ΑΠ.«Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ… Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ρητά ότι τα νησιά που είναι κατοικημένα ή μπορούν να συντηρήσουν οικονομική ζωή – άρα και το Καστελλόριζο – έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ…

Η Τουρκία δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν μας ζητάει να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ζητάει να δεχθούμε ότι στην περίπτωσή μας δεν ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας! Και να παραπέμψουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με βάση προγενέστερο Διεθνές Δίκαιο. Κι αυτό επιδιώκουν να περιλαμβάνεται στο συνυποσχετικό.

Με απλά λόγια, η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων. Ή ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιράσουμε τα… “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε” ;

ΕΡ.Κι εσείς έχετε συνομιλήσει με τον Ερντογάν. Πώς λοιπόν ισχύει αυτό που έχετε πει, ότι δεν κάνεις διάλογο με «πειρατές»;

ΑΠ.«Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβυκό μνημόνιο!Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης!Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο! Αυτή ήταν μια ανοιχτά “πειρατική” πράξη, στην οποία προχώρησε η Τουρκία το 2019, τέσσερα χρόνια μετά τη δική μου αποχώρηση από την πρωθυπουργία.

Στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο (κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη) , ούτε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ούτε τα κύματα των εργαλειοποιημένων λαθρομεταναστών, ούτε η Κάσος, ούτε, ούτε…Ολα αυτά τότε δεν υπήρχαν!».

ΕΡ.Η«Γαλάζια Πατρίδα», το casus belli, παραμένει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Πώς το κρίνετε σε σχέση με τον διάλογο που άρχισε;

ΑΠ.«Ετσι είναι! Η Τουρκία διατηρεί το casus belli και διδάσκει πλέον ανοιχτά στα σχολεία της τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας ” . Κι εμείς – χωρίς να απαιτούμε καν να αρθούν αυτές οι ανοικτές προκλήσεις σε βάρος μας – διακηρύσσουμε τη “φιλία” μας με την Τουρκία! Και ακόμα περισσότερο: η Τουρκία μόλις πριν από τρεις μήνες αμφισβήτησε εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας νοτίως της Κάσου. Ενώ εδώ έχουμε επίσημα ελληνική ΑΟΖ, οριοθετημένη και διακηρυγμένη.

Προσέξτε τι συμβαίνει: η Ελλάδα έχει συνάψει τις τριμερείς συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο, από κοινού με την Κύπρο. Την ώρα μάλιστα που ο σύμμαχός μας, το Ισραήλ, βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση μέχρις εσχάτων με την Τουρκία… Την ώρα που με την άλλη μας σύμμαχο, την Αίγυπτο, έχουμε υπογράψει τη μερική ΑΟΖ, την οποία η Τουρκία αμφισβητεί στην πράξη. Την ίδια λοιπόν ώρα εμείς διατρανώνουμε τη “φιλία” μας με την Τουρκία!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μέχρι και ο Ράμα μάς προκαλεί! Μέσα στην Ελλάδα. Ανοιχτά… Ενώ συνεχίζει να υφαρπάζει ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα. Εχει καταργήσει από τον δήμαρχο μέχρι και την ονομασία της Βορείου Ηπείρου! Κι εμείς εγκρίνουμε αγόγγυστα την πρόοδο της αλβανικής ένταξης στην Ευρώπη! Παραμένουμε δηλαδή το ίδιο χαλαροί στις προκλήσεις και της “ισχυρής” Τουρκίας και της “ανίσχυρης” Αλβανίας».

ΕΡ.Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση περνά την κρίση της δεύτερης τετραετίας; Και τι πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να πράξουν η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα;

ΑΠ.«Εχω ξαναπεί ότι το καράβι μας χρειάζεται πυξίδα. Εννοώ ότι λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία: πού είμαστε, πού πάμε και πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα με το ρεύμα που πάει στα ύψη, λόγω και του εσφαλμένου μείγματος ενεργειακής πολιτικής. Ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα!

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος, και την ίδια την κοινωνία, η οποία ζητάει διαφορετικά πράγμα- τα. Και να αντιληφθεί, έστω και τώρα, το πού πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση!

Ολες οι κοινωνίες της Δύσης κινούνται δεξιότερα, κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε άνοιγμα σε κάποιο… “Κέντρο” ! Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος “κατευνασμός” των τουρκικών προκλήσεων… Στην προκειμένη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να “στείλει σπίτι τους” όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της “φιλίας και ηρεμίας” με την Τουρκία “ας χαρακτηριστούν και μειοδότες” . Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!

Κι άλλα παράδοξα ακούσαμε. Οπως το περί “σχετικής έννοιας” της εθνικής κυριαρχίας, κάτι που θέλω να ελπίζω ότι ήταν φραστικό λάθος. Όμως όλα αυτά τα ακούει και η απέναντι πλευρά. Και κάποιοι εδώ συνεχίζουν να αναρωτιούνται “από πού συμπεραίνουμε” ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για πιθανές υποχωρήσεις. Δεν τα “συμπεραίνουμε” ! Ειπώθηκαν δημόσια. Γι ‘ αυτό ανησυχούμε, κι εγώ και ο Κώστας Καραμανλής και το 50%του ελληνικού λαού, τουλάχιστον».

ΕΡ.Πώς εκτιμάτε την κατάσταση που επικρατεί στην αντιπολίτευση;

ΑΠ.«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Η Αριστερά πλέον δεν υπερασπίζεται καμία κοινωνική τάξη. Εχει μετατραπεί σε σύμμαχο νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες δεν συγκινούν τα έθνη και τους πολίτες τους. Δεν φταίει λοιπόν ο “πωλητής”, φταίει το “προϊόν” . Το ΠαΣοΚ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Έχει όμως παρόμοιο πρόβλημα: η Σοσιαλδημοκρατία, όπως την ξέραμε, υποχωρεί παγκοσμίως. Δεν προσφέρει μια νέα πρόταση, μόνο μοντέλα διαχείρισης. Επομένως, ισχυρή αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Κι αυτό κάνει κακό και στην κυβέρνηση και στη χώρα. Στη χώρα γιατί δεν διατυπώνονται εναλλακτικές ιδέες και στην κυβέρνηση γιατί της δημιουργεί την αίσθηση μονοκρατορία, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές σε αλαζονεία και εμμονές».

ΕΡ.Η woke ατζέντα ήταν αυτή που οδήγησε τον Τραμπ σε νέα νίκη στις εκλογές ή μήπως τελικά αυτός είναι ένας μύθος και η βασική αιτία είναι η οικονομία;

ΑΠ.«Αναρωτιέμαι: έπρεπε να εκλεγεί ο Τραμπ για να καταλάβουν ορισμένοι το τι σημαίνει για τη συντριπτική πλειοψηφία της κάθε κοινωνίας n woke ατζέντα; Τι σημαίνουν τα κύματα των εργαλειοποιημένων παράνομων μεταναστών και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” ; Η οποία δημιούργησε ακρίβεια πολύ ανθεκτική. Ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτά έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ. Εχω μάλιστα προειδοποιήσει την Ευρώπη και την Ελλάδα για όλα αυτά, εκατό φορές. Πολύ προτού επανεμφανιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο. Και τότε κάποιοι με κοιτάζαν περίεργα… Ο Τραμπ τα έκανε σημαία του και κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές πανηγυρικά – Προεδρία και Βουλή και Γερουσία. Κόντρα στις περισσότερες προβλέψεις και παρά την εχθρότητα των συστημικών Μέσων.

Και τώρα τελευταία κάποιοι, εμφανώς σοκαρισμένοι, άρχισαν να “ανακαλύπτουν” ότι ήταν όλα αυτά που οδήγησαν στην άνοδο του Τραμπ. Είναι οι ίδιοι που υποστήριζαν μέχρι χθες – και μερικοί ακόμη στηρίζουν – τη woke ατζέντα, και την ανεκτικότητα στη λαθρομετανάστευση και τη βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” . Τα “ορφανά” του δικαιωματισμού, στην Ελλάδα, είδαν ξαφνικά “το φως το αληθινό“…».

ΕΡ.Ποιοι κατά την άποψή σας είναι οι λόγοι της κατάρρευσης της κυβέρνησης Σολτς στη Γερμανία και γιατί σημειώθηκε άνοδος της Ακροδεξιάς;

ΑΠ.«Μία μόλις ημέρα μετά την εκλογή του Τραμπ ο μέχρι προχθές υπουργός Οικονομικών, ο φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής και αλλαγή των στόχων της “πράσινης μετάβασης” . Γι’ αυτό έπεσε η γερμανική κυβέρνηση. Αυτή είναι η πολιτική αλλαγή που συντελείται παντού. Για τους ίδιους λόγους εξελέγη ο Τραμπ στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους ανέβηκε τόσο πολύ στη Γαλλία η Λεπέν, για τους ίδιους λόγους είναι ήδη κυβέρνηση στην Ιταλία η Μελόνι, στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς, και αντίστοιχα τα κόμματα σε Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία, Ουγγαρία, για τον ίδιο λόγο έπεσε η κυβέρνηση στη Γερμανία κι ανεβαίνει η Δεξιά παντού: παράνομη μετανάστευση, woke ατζέντα και βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” ! Κι όσοι επιμένουν σε αυτές τις πολιτικές πυροβολούν τα πόδια τους! Αυτό δεν είναι κεντροδεξιά πολιτική. Και ευνοεί μόνο την Ακροδεξιά – που ακόμη στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν είναι ισχυρή. Κι αυτό ίσως επειδή η κυβέρνησή μου έστειλε τη Χρυσή Αυγή σιδηροδέσμια στη Δικαιοσύνη».

ΕΡ.Τι θα κάνετε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

ΑΠ.«Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».

ΕΡ.Κύριε Σαμαρά, αισθάνεστε δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis;

ΑΠ.«Δικαιωμένος θα είμαι όταν αποκαλυφθεί ποιοι και γιατί έστησαν τη σκευωρία εναντίον μας. Ωστε να μην επαναληφθεί… Τώρα αποκαλύφθηκε επισήμως η αληθινή ταυτότητα των “προστατευομένων μαρτύρων” . Τώρα μόλις! Πέντε χρόνια και πλέον αφού οι μαρτυρίες τους αποδείχθηκαν ψευδείς και ανυπόστατες, Κι ας ήταν από τότε γνωστά τα ονόματά τους. Δηλαδή επί πέντε χρόνια, απλώς προστατεύονταν… ψευδομάρτυρες! Όπως και η τότε αρμόδια εισαγγελέας που έχρισε τους ψευδομάρτυρες ως “μάρτυρες”. Θα μάθουμε λοιπόν πώς στήθηκε η σκευωρία επί ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θα μάθουμε και πώς συγκαλύφθηκαν οι πρωταγωνιστές της για άλλα πέντε χρόνια μετά τον ΣΥΡΙΖΑ…».

ΕΡ.Τι απαντάτε σε όσους σας επέκριναν για τον χαιρετισμό σας, για χαριεντίσματα μίλησαν, με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ.«Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

ΕΡ.Κάποιοι αναρωτιούνται αν θα καταψηφίσετε τον προϋπολογισμό.

ΑΠ.«Αστειεύεστε; Οσοι με γνωρίζουν καλά δεν θα είχαν τέτοιες ανησυχίες».

ΠΗΓΗ https://neostrategy.gr/