Καραμανλής, Σαμαράς δεν πήγαν ούτε στα γενέθλια της ΝΔ επειδή τα οργάνωνε ο Μητσοτάκης-Στους 30 με 40 υπολογίζονται οι βουλευτές της «κοινωνικής αντιπολίτευσης»
Σε γκρίζο φόντο έσβησε τα κεράκια των πεντηκοστών γενεθλίων της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το χαλί που στρώθηκε προχθές επί της Ρηγίλλης για τις ανάγκες του street party δεν κατόρθωσε να κρύψει, αφενός, τα απόνερα της απουσίας των Αντώνη Σαμαρά-Κώστα Καραμανλή και, αφετέρου, τη δυσαρέσκεια που επικρατεί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη δέχεται πλέον ηχηρά κύματα αμφισβήτησης μέσα από τμήματα του κόμματος που αφουγκράζονται την οργή, την απελπισία και τα μηνύματα της «κοινωνικής αντιπολίτευσης». Οι διαδοχικές ομαδικές, και όχι μόνο, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις γαλάζιων βουλευτών προς υπουργούς πιστοποιούν άλλωστε, όπως το έθεσε πολύπειρος βουλευτής, «το τέλος της περιόδου των χειροκροτημάτων για κάθε χειρισμό ή πρωτοβουλία της κυβέρνησης που δεν εκφράζει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».
«Προσβλητική απόρριψη»
Οι επικοινωνιακές προσπάθειες των ενοίκων του Μαξίμου να προβάλλουν ενωτικά μηνύματα και αφηγήματα, με αφορμή τα «πενήντα χρόνια της Ν.Δ.», κατέρρευσαν θεαματικά.
Η απροθυμία των δύο πρώην πρωθυπουργών να ανταποκριθούν στο προσωπικό προσκλητήριο που τους απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη γιορτή του κόμματος ερμηνεύτηκε από κομματικούς παράγοντες ως «προσβλητική» και «ευθεία απόρριψη» του πρωθυπουργού.
Οι ένοικοι του Μαξίμου, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία της βάσης θα δικαιώσει τον κ. Μητσοτάκη από αυτή τη διεύρυνση του χάσματος με τους κυρίους Σαμαρά και Καραμανλή. Όπως αναφέρουν, ο Κ. Μητσοτάκης προέβη σε μία ενωτική κίνηση προς τους προκατόχους του και πλέον αυτοί πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους που δεν λειτουργούν ενωτικά και «δεν βάζουν πλάτη στην παράταξη, τώρα στα δύσκολα». Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η αφήγηση αυτή θα βρει «ευήκοα ώτα» στα βάθη της Ν.Δ.
Ερωτήσεις με «άρωμα» Σαμαρά-Καραμανλή
Οι βουλευτές που «στριμώχνουν» τους υπουργούς, συνολικά την κυβέρνηση και ειδικά τους δύο αντιπροέδρους της Ν.Δ. έχουν αναφορές στους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της γαλάζιας βάσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα είτε στις Τοπικές Οργανώσεις, συντάσσεται με το κλίμα αμφισβήτησης του Κ. Μητσοτάκη, αξιώνει στροφή στην κοινωνική πολιτική αλλά και επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της παράταξης.
Την αρχική παγωμάρα στο Μαξίμου προκάλεσε η κίνηση-χτύπημα των οκτώ βουλευτών της Ν.Δ. -παραμονές της εορταστικής εκδήλωσης- προς τους Άδωνη Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως. Οι 8 κατέθεσαν ερώτηση προς τους δύο υπουργούς για την επέκταση της απαλλαγής συνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
Η πατρότητα της πρωτοβουλίας αυτής φέρεται ότι ανήκει στον κ. Χρυσομάλλη, που ανήκει στο «σαμαρικό» περιβάλλον. Κοντά στον Μεσσήνιο πολιτικό βρίσκονται και οι Χ. Αθανασίου, Αν. Δημοσχάκης, Γ. Καρασμάνης, ενώ «καραμανλικής» επιρροής θεωρούνται οι Θ. Λεονταρίδης, Γ. Ανδριανός, Δ. Καλογερόπουλος και Γ. Πασχαλίδης. Η διαπίστωση ότι ουδείς από τους βουλευτές που συνυπέγραψαν την παραπάνω ερώτηση συμμετείχε στην πρωτοβουλία των 11 (ερώτηση προς Κ. Χαζηδάκη) για τους απροστάτευτους δανειολήπτες μεγέθυνε τους προβληματισμούς στο Μαξίμου.
Στην ουσία επιβεβαιώθηκαν οι ενδείξεις ότι μία ομάδα περίπου τριάντα γαλάζιων βουλευτών παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές πολιτικές και στέκεται με κριτική διάθεση έναντι του Κ. Μητσοτάκη. Οι πιο παρατηρητικοί έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι αμφότερες οι ομαδικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες απευθύνθηκαν στους δύο αντιπροέδρους της Ν.Δ., τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Τη σχετική σκυτάλη ανέλαβαν δύο «μοναχικοί λύκοι» με «καραμανλικές» ρίζες. Ο Γ. Βλάχος επανέφερε την ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια, ενώ ο Μ. Χαρακόπουλος επανήλθε με ερώτηση για τους πλημμυροπαθείς, οι οποίοι λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας. Τη γενικότερη ατμόσφαιρα νευρικότητας αποτύπωσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο Νικήτας Κακλαμάνης στην υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τους ανειδίκευτους γιατρούς που υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία, αλλά και για τα υπέρογκα χρέη των νοσοκομείων.
Τα επόμενα χτυπήματα
Οπως έχει γράψει η ΑΥΓΗ της Κυριακής, οι ζυμώσεις εντός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ιδιαίτερα πυκνές, με αποτέλεσμα να καταρτίζονται ερωτήσεις για τα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής, τα αγροτικά θέματα και την προοπτική βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο Αιγαίο θα «πνιγεί» η κυβέρνηση;
Το κλίμα αναταραχής στο γαλάζιο οικοδόμημα επέτεινε η δήλωση του Τ. Ερντογάν ότι ο πρωθυπουργός, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συμφώνησε να μπουν το επόμενο διάστημα στο τραπέζι «τα θέματα του Αιγαίου».
Η αναφορά αυτή σε συνάρτηση με το δημοσίευμα-βόμβα του Reuters περί μοιρασιάς στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναζωπυρώνει τις εσωκομματικές συζητήσεις περί «διπλωματίας κλειστών θυρών». Παράλληλα, στηλιτεύεται και η κυβερνητική σιωπή έναντι της πρόσκλησης του Τούρκου Προέδρου προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Στο μικροσκόπιο, μάλιστα, των βουλευτών της πλειοψηφίας έχουν τεθεί πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε εντολή του πρωθυπουργού προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να μην εμπλακούν στο επεισόδιο της Κάσου για να μην διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από την τουρκική πλευρά έχουν αυξηθεί κατά 38% σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα για το έτος 2024 ανέρχονται στις 1.255 από την αρχή του χρόνου έως τον μήνα Ιούλιο.
Κώστας Σαββόπουλος
ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/