7 Οκτωβρίου 2024

Οδηγίες για τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση



 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, που είχε απαρτία. Πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ, που επιβεβαίωσε ότι, κόντρα στις φημολογίες, η πλειοψηφία του κλάδου αντιστέκεται στην αξιολόγηση. Αντιστέκεται σε ένα σχολείο που σχεδιάζεται να γίνει χειρότερο για μας και τα παιδιά μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε όλες τις μορφές πάλης που έχουμε στα χέρια μας, συλλογικά αποφασισμένες. Με βασική μορφή την ανάγκη για πανεκπαιδευτική απεργιακή κινητοποίηση, κάτι που αποφάσισε η Συνέλευσή μας και τέθηκε στην Ολομέλεια Προέδρων.

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και συμπληρωματικά με τις οδηγίες της ΔΟΕ, στέλνει συνοπτικές οδηγίες, για να βοηθήσει στην οργάνωση της πάλης. Συγκεκριμένα:

Για την ατομική αξιολόγηση:

1.     Καλούμε όλους του συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να υπογράψουν τις δηλώσεις της απεργίας- αποχής τόσο της ΔΟΕ (από την Ολομέλεια Προέδρων της 1/4/2024) όσο και του Συλλόγου μας από τη Γενική του Συνέλευση στις 22 του Μάρτη του 2024. 

2.     Οι δηλώσεις αυτές παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου από τα εισερχόμενα του σχολείου.

3.     Καλό είναι να στέλνονται με email στο Σύλλογο για να υπάρχει ενημέρωση.

Διευκρινίζουμε ότι αν και δεν είναι απαραίτητο να υπογράψουν οι συνάδελφοι που δεν άλλαξαν φέτος σχολείο, θεωρούμε ότι βοηθά και γι’ αυτό το λόγο καλούμε να υπογράψουν όλοι και όλες.

4.     Επίσης, αν αξιολογητής ορίσει ραντεβού, ενημερώνουμε το Σύλλογο και προχωράμε σε στάση εργασίας τη συγκεκριμένη σχολική ώρα. Καλούμε στη στάση εργασίας να συμμετέχει όλος ο σύλλογος διδασκόντων, κάτι που αποδεδειγμένα βοηθά. Τον αξιολογητή τον ενημερώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία αποχή και του δίνουμε τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης που έχουμε υπογράψει. Για τη στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων θυμίζουμε ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί απεργιακό ταμείο του συλλόγου, ο κανονισμός του οποίου προβλέπει πότε ενεργοποιείται.

Σε κάθε έγγραφη κλήση αξιολογητή/τριας απαντάμε εγγράφως με το συνημμένο στο τέλος της ανακοίνωσης κείμενο.

Για τους μέντορες και συντονιστές έχουμε στείλει τη σχετική δήλωση της απεργίας-αποχής από το συγκεκριμένο καθήκον, την οποία καλούμε να υπογράψουν όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες και να κοινοποιηθεί υπογεγραμμένη στο Σύλλογο. Αφορά τα εξαθέσια και πάνω σχολεία, ωστόσο σε όλα τα σχολεία οι συνάδελφοι/ισσες καλό είναι να υπογράψουν, δείχνοντας και μ’ αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους.

Για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο, προχωράμε με βάση τις αποφάσεις της 93ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ. Συγκεκριμένα:

1.     Στους συλλόγους διδασκόντων, που θα πρέπει να συγκληθούν έγκαιρα (3 μέρες πριν) και με μοναδικό θέμα αυτό, καταθέτουμε αυτούσια χωρίς καμία απολύτως αλλαγή τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ, τα οποία και έχουν σταλεί στα σχολεία. Από τη στιγμή που θα πάρει πλειοψηφία η πρόταση υπέρ των ενιαίων κειμένων, αυτά ανεβαίνουν, δεν υπάρχει δεύτερη συζήτηση. Ό,τι άλλο ακούγεται είναι ανυπόστατο. Το ΔΣ δηλώνει ότι μπορεί να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων επικουρικά, και ότι αν ζητηθεί η παρουσία του σε κάποιο σχολείο θα ανταποκριθεί.

Επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Για την ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων ισχύει ό,τι προβλέπεται από το άρθρο 15 του ΠΔ 79 και το ΦΕΚ 1340/2002 (άρθρο 37). Επομένως, «οι αποφάσεις της πλειοψηφίας είναι δεσμευτικές για όλους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις», άρα εάν η πλειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων αποφασίσει την υιοθέτηση των ενιαίων κειμένων, δεν μπορεί να γίνει καμία ανάρτηση διαφορετικού περιεχομένου. Όπως προβλέπεται σε όλες τις συνεδριάσεις, η μειοψηφία, εάν το επιθυμεί, καταγράφει την άποψή της αλλά εφαρμόζεται η άποψη της πλειοψηφίας – δεν νοούνται εδώ διαφορετικοί κανόνες λειτουργίας από αυτούς που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο με την επίκληση «να βοηθήσουμε κάποιους συναδέλφους που θέλουν να κάνουν αξιολόγηση». 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ονομαστική καταγραφή της άποψης αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρεωτική επιβολή. Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει σε ονομαστική καταγραφή μιας άποψης, αν δεν το επιθυμεί ο εκφραστής της άποψης. Επομένως, ονομαστική ψηφοφορία και καταγραφή της στο πρακτικό δεν προβλέπεται.

2.     Σε περίπτωση που σε κάποιο Σύλλογο Διδασκόντων καταψηφιστεί η πρόταση των ενιαίων κειμένων, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μπορούν να κάνουν χρήση της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων που έχει κηρύξει ο Σύλλογος και είναι σε πλήρη ισχύ και έχουμε ήδη αποστείλει.

Κανένας-καμία δεν καταχωρεί στοιχεία στον ηλεκτρονικό φάκελο αξιολόγησης. 

Για κάθε αυθαιρεσία ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη του ΔΣ.

 

Καμία μόνη – Κανένας μόνος

 

Για το Δ.Σ.



Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γραμματέας

Χρήστος Πανούσος                                                          Φώτης Μαντζώρος


 

 

 

 

Δήλωση απάντησης σε πρόσκληση για προετοιμασία αξιολόγησης

«Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου με αρ. πρ. ……….., σας ενημερώνω ότι συμμετέχω στην απεργία αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ από τις 1-4-2024 και έχω υπογράψει σχετική δήλωση συμμετοχής η οποία έλαβε τον …….. αριθμό πρωτοκόλλου της σχολικής μονάδας».

«Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου με αρ. πρ. ……….., σας ενημερώνω ότι συμμετέχω στην απεργία αποχή που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου από τις 22-3-2024 και έχω υπογράψει σχετική δήλωση συμμετοχής η οποία έλαβε τον …….. αριθμό πρωτοκόλλου της σχολικής μονάδας».