17 Σεπτεμβρίου 2024

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει βαλθεί να σκοτώσει τον Τουρισμό»

 

Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει για το Τέλος Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων και τον κίνδυνο που αυτό ελλοχεύει για την διατήρηση των αφίξεων των Τούρκων επισκεπτών η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου με δελτίο Τύπου στρέφει τις βολές της στην κυβέρνηση για τα μέτρα φορολόγησης που έχουν αντίκτυπο στον Τουρισμό καταλήγοντας με την σημείωση «Μην σκοτώνετε την Χρυσή Χήνα .. δεν θα βγάλει χρυσά αυγά και θα μείνουμε όλοι νηστικοί», ενώ παράλληλα προειδοποιούν για κύμα αντιδράσεων.

Ειδικότερα στο δελτίο Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Βογιατζής και η γραμματέας Ανδριάνα Σπανέλη σημειώνουν:

«Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις όμως αντί να αποτελέσουν αρωγοί στην επιχειρηματική ανάπτυξη του Τουρισμού, έχουν διαχρονικά βάλει βαθιά μέσα στην Χρυσή Χήνα του Τουρισμού το χέρι τους και συνεχώς ψάχνουν για χρυσά αβγά.

Η σημερινή Κυβέρνηση, στην δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας έχει βαλθεί όμως να σκοτώσει την Χήνα του Τουρισμού. Θεσμοθετεί ή προτίθεται να θεσμοθετήσει μέτρα φορολόγησης που αντί να πυροδοτήσουν και να διατηρήσουν στην υψηλή προτίμηση του κόσμου την Ελλάδα θα την καταστρέψουν.

α. Αυξήθηκε ο Δημοτικός Φόρος Παρεπιδημούντων από 0,5% στο 0,75 (ευτυχώς γιατί ήθελαν στην αρχή να πάει στο 2%) αιφνιδιαστικά. Ένα κόστος που δεν είχε υπολογιστεί από τις επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμφωνίες για το 2025 με τα πρακτορεία του εξωτερικού. Έτσι η αύξηση θα απορροφήσει αναγκαστικά χρήματα από τα μελλοντικά κέρδη. Υπολογίζεται ότι αυτό είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες επί των κερδών.

β. Προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει το τέλος ανθεκτικότητας στα ξενοδοχεία 3 αστέρων από 3 ευρώ στα 5, στα ξενοδοχεία 4 αστέρων από 7 ευρώ στα 10 ευρώ και στα ξενοδοχεία 5 αστέρων από 10 ευρώ στα 15 ευρώ.

Αν προσθέσουμε όλα αυτά που γίνονται χωρίς εμάς για εμάς υπολογίζεται ότι σε μια τιμή δωματίου 100,00 ευρώ οι προαναφερθέντες φόροι και το ΦΠΑ αποτελούν το 26% της τιμής.  Χωρίς να προσθέσουμε φόρο εισοδήματος και το ΕΝΦΙΑ.

Προσφάτως στους λογαριασμούς ΔΕΗ του Αυγούστου ενεργοποιήθηκε η ρήτρα χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης της τιμής του ρεύματος και παρόλο που σε πολλά ξενοδοχεία παρατηρήθηκε μείωση 10 % στην κατανάλωση του ρεύματος, οι λογαριασμοί εκτοξεύθηκαν κατά 25%.

Κύριοι της Κυβέρνησης, ποια τελικά θα πρέπει να είναι η τελική τιμή των δωματίων πώλησης; Έχουμε οικογένειες, έχουμε προσωπικό, τα ξενοδοχεία αποτελούν με την φιλοξενία των τουριστών πηγή επιπλέον εσόδων για όλους τους επαγγελματίες της έδρας των ξενοδοχείων.

Ήλιο έχει παντού στην Νότια Ευρώπη. Αυτός ο Ήλιος είναι ο κύριος παράγοντας που θέλει ο τουρίστας να γευτεί και να χαρεί. Αν νομίζετε ότι θα κρατήσετε τον Τουρισμό με επιπλέον φόρους, λυπούμαστε πολύ.

Επιφυλασσόμενοι για μεγάλες αντιδράσεις επί του δικαιώματος του επιχειρείν που μας στερείτε σας επισημαίνουμε το κάτωθι:

ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΗΝ  ΧΡΥΣΗ ΧΗΝΑ ... ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΧΡΥΣΑ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ».