12 Σεπτεμβρίου 2024

Με πολύ... μπλα μπλα και περισσότερα «θα» στηρίζουν το ΕΣΥ

 

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επιδείξεις αυξημένου ενδιαφέροντος για τα προβλήματα της καθημερινότητας και ιδιαιτέρως για τον τομέα της Υγείας. Ετσι, μετά το φιάσκο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που παρά τη συστηματική διαφήμιση για ανακοινώσεις «στήριξης του ΕΣΥ» διά στόματος πρωθυπουργού αποδείχτηκε... άνθρακες ο θησαυρός, επανήλθε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύοντας σε «σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας», όπως ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Ακης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.


Εκεί συζητήθηκε η προ εξαμήνου δέσμευση της κυβέρνησης για 50.000 χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης απογευματινά χειρουργεία, που έχει μείνει στα λόγια και που τώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για κατά τι λιγότερα - 37.500 χειρουργεία. Προτεραιότητα σε αυτά τα χειρουργεία δεσμεύτηκε εκ νέου η κυβέρνηση πως «θα δοθεί στους πολίτες που βρίσκονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αναμονή, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για τη συστηματική μείωση των εκκρεμών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία παρακολουθείται πλέον μέσω της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων».

Αυτοδιαφήμιση
Επίσης συζητήθηκαν τα έργα αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, που, θυμίζουμε, χρηματοδοτούνται είτε από ιδιώτες ή από ΕΣΠΑ, στην κατεύθυνση πάντα της αυτοδιαφήμισης της κυβέρνησης. Συζητήθηκαν ακόμη «οι βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», για τις οποίες δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες, σε ένα σύστημα που οι αναμονές στις εφημερίες ξεπερνούν τις 7-8 ώρες.

Επιπλέον, «ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς, και έγινε ανασκόπηση των επιδόσεων του ΕΚΑΒ και των αεροδιακομιδών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Ούτε εδώ όμως αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως κουβέντα δεν ειπώθηκε στη ΔΕΘ για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, από το οποίο λείπουν συνολικά 50.000 και πλέον χέρια, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ