12 Σεπτεμβρίου 2024

Και από τη… μίζα ξίγκι στο ΕΣΥ

 

Αρχίζουν έλεγχοι στις ακριβές δαπάνες μόνο και μόνο για να μη φρενάρουν την κατάρρευση με επιπλέον κονδύλια.

«Κούρεμα» στις προμήθειες των νοσοκομείων επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κόβοντας εν αρχή τις μίζες που διακινούνται ανεξέλεγκτα μες στο ΕΣΥ, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια.

Η πρόθεση βέβαια του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη να «καθαρίσει» τα δημόσια νοσοκομεία από τις παράνομες προμήθειες δεν σχετίζεται με την ηθική και την τάξη που επιδιώκει να επιβάλει στο ΕΣΥ. Προσπαθεί απλώς να εξοικονομήσει χρήματα ώστε να τα διοχετεύσει σε άλλες ανάγκες στις δημόσιες δομές.

Είναι άλλωστε σαφές και διαπιστώνεται καθημερινά από την κατάρρευση του ΕΣΥ ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να αυξήσει τα κονδύλια που δίνει στην υγεία, παρά τις διαμαρτυρίες των υγειονομικών. Με το σκεπτικό αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Documento, η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει οδηγίες στους διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας να ψαλιδίσουν τις δαπάνες από τα αναλώσιμα υλικά που προμηθεύονται ώστε να εξευρεθούν πόροι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκινά ο έλεγχος της αγοράς των ακριβών υλικών που διατίθενται στα νοσοκομεία ώστε να μπει ένα φρένο στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος αλλά και στις μίζες που μοιράζονται διάφοροι μες στο ΕΣΥ.

Οι «δωροδοκίες» βέβαια γίνονται συνήθως είτε με την αθόρυβη συναίνεση των διοικήσεων είτε ακόμη και από τις ίδιες, όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου Μεταξά. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως διοικητής Χαράλαμπος Τουμπέκης απομακρύνθηκε άρον άρον από τον τέως υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επειδή σε πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αποδείχθηκε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, το οργιώδες πάρτι με τα υλικά και τα τεστ για τον κορονοϊό οδήγησε τελικώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκδοση έκθεσης βάσει της οποίας θα καταλογιστούν τα ποσά στον διοικητή και σε άλλα μέλη του ΔΣ του Μεταξά τα οποία και θα πρέπει να τα επιστρέψουν.


Δίνουν και παίρνουν οι απευθείας αναθέσεις
Οι υπερκοστολογήσεις, οι υπερχρεώσεις υλικών αλλά και οι απευθείας αναθέσεις δεν είναι όμως «προνόμιο» μόνο ενός δημόσιου νοσοκομείου. Οι παράνομες προμήθειες και οι «δωροδοκίες» κάτω από το τραπέζι ήταν κυρίαρχα στοιχεία τις τελευταίες δεκαετίες μες στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα κάποιοι να πλουτίζουν σε βάρος των Ελλήνων ασθενών.

Η επιδίωξη τώρα του υπουργείου Υγείας είναι να συμμαζευτούν άμεσα οι δαπάνες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο διαμήνυσε στον Αδ. Γεωργιάδη ότι δεν προτίθεται να αυξήσει τα κονδύλια για την υγεία ούτε κατ’ ελάχιστον. Γι’ αυτό στους ελέγχους που θα ξεκινήσουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ευθύνη για τυχόν παραστρατήματα εργαζομένων ή και στελεχών με τη διακίνηση προμηθειών θα βαραίνει τον διοικητή του νοσοκομείου.

Εξάλλου τους τελευταίους μήνες που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων στελεχών στο ΕΣΥ, οι περισσότεροι διοικητές νοσοκομείων αδρανούσαν και έκαναν απλή διαχείριση των προβλημάτων μες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αφού δεν γνώριζαν εάν θα συνεχίσουν την πορεία τους στο ΕΣΥ. Ετσι οι απευθείας αναθέσεις δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα ενώ ακόμη και υγειονομικά υλικά με υψηλό κόστος αγοράζονται ακόμη πιο ακριβά λόγω έλλειψης ελέγχων, γεμίζοντας βέβαια τις τσέπες διάφορων εμπλεκομένων.

Πηγές του Documento σημειώνουν ότι στελέχη του υπουργείου Υγείας έκαναν πρόσφατα χαρτογράφηση των πιο «ακριβών» κλινικών του ΕΣΥ, οι οποίες προμηθεύονται υγειονομικό υλικό υψηλού κόστους χωρίς να μπορούν να το δικαιολογήσουν. Προχώρησαν μάλιστα και σε σύγκριση τιμών στην ελεύθερη αγορά ώστε να διαπιστώσουν τις υπερκοστολογήσεις. Μια κίνηση βέβαια που έχει γίνει και από παλαιότερες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, αλλά ουδείς προχώρησε σε αλλαγή του συστήματος προμηθειών ή στην τιμωρία των υπευθύνων για το «πάρτι» μες στο ΕΣΥ.

Ακόμη και σήμερα οι υπερχρεώσεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι κυρίαρχη συνήθεια, ενώ φαίνεται ότι και οι «γαλάζιοι» διοικητές των νοσοκομείων δεν πράττουν τίποτε για να τις σταματήσουν.

Να υπενθυμιστεί ότι φέτος για πρώτη φορά οι διοικητές των νοσοκομείων είχαν στη διάθεσή τους, από τις αρχές του έτους, τους προϋπολογισμούς ώστε να γνωρίζουν τι δαπάνες μπορούν να κάνουν και τι κονδύλια θα έχουν στη διάθεσή τους. Ομως, ακόμη και με αυτό το οικονομικό «εργαλείο» στα χέρια τους δεν κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τις δαπάνες που σήμερα πνίγουν τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Οι διαβεβαιώσεις έμειναν στα λόγια
Ολη αυτή βέβαια η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος θα μπορούσε να είχε σταματήσει εδώ και καιρό εάν η κυβέρνηση προχωρούσε στην υλοποίηση όσων είχε δεσμευτεί ήδη από την πρώτη θητεία της. Από το 2019 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωνε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα ενιαίο σύστημα προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε όλες οι μονάδες να προμηθεύονται τα υλικά στις ίδιες τιμές και να υπάρχει λεπτομερής έλεγχος σε όλες τις βαθμίδες διακίνησης των προϊόντων. Παρά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα ενιαίο σύστημα προμηθειών δεν υπάρχει στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα το ένα νοσοκομείο να προμηθεύεται τα ίδια υλικά σε τελείως διαφορετικές τιμές από το άλλο.

Κώστας Παναγιώτου
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/