Ο Αδ. Γεωργιάδης, μετά την πρωθυπουργική φιέστα στην Θεσσαλονίκη και την ανακοίνωση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, σήμερα “εξειδίκευσε” εκείνη την … πανηγυρική εξαγγελία, και την εξειδίκευση ομολογουμένως πολύ αποκαλυπτικά:
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των υποτίθεται «δωρεάν» χειρουργείων θα αξιοποιηθεί για να φέρει περισσότερη πελατεία και κέρδη στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας!
Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα των 37.000 «δωρεάν» απογευματινών χειρουργείων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί και σε ιδιωτικά Νοσοκομεία.
Επικαλούμενος τον «αυξημένο όγκο» αυτών των χειρουργείων, στην πραγματικότητα το γεγονός πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα δημόσια Νοσοκομεία λόγω των τεράστιων κενών σε υγειονομικούς και σε υποδομές -άρα των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει η πολιτική που εφαρμόζεται- δήλωσε πως «τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους», αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», είπε.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, που αποτελεί ένα ακόμη «δώρο» στους κλινικάρχες, έρχεται να δέσει με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούν την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας. Επιβεβαιώνει, δε, τον ίδιο τον χαρακτήρα του διαβόητου Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα αξιοποιηθεί για ακόμη μια φορά για να αυξήσει τα αμύθητα κέρδη των ομίλων, στην προκειμένη περίπτωση της Υγείας.
Ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια» και αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόσθεσε, ακόμη, πως έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται και η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.
Έτσι, η κυβέρνηση και η ΕΕ φρόντισαν να βρουν λεφτά για να εξασφαλίσουν περισσότερη πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές και τελικά να επιβάλουν συνολικά τον θεσμό των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, αλλά …δεν βρίσκουν για να ανοίξουν τις εκατοντάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής της ντροπής.
Και μετά από όλα αυτά αναφώνησε…«με πνίγει το δίκιο μου» (!), διότι «για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από συνδικαλιστές της αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους μας να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του». Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ» .
Ομαδοποιούνται ασθενείς και παθήσεις για εξοικονόμηση κόστους
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού επέμεινε στη δημιουργία μιας «μαγικής εικόνας» περί «ενίσχυσης» των δημόσιων Νοσοκομείων, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα που θα εμβαθύνουν την εμπορευματοποίηση τους όπως η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης.
Από το 2025 θα εφαρμοστεί παντού το σύστημα DRG και τα Νοσοκομεία «θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν», όπως ειπώθηκε. Πρόκειται για ένα σύστημα κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (Diagnostic Related Groups), που ομαδοποιεί τους ασθενείς με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά και τις δαπάνες που απαιτούνται στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους.
Εάν ένας ασθενής με συγκεκριμένη πάθηση ή συνδυασμό παθήσεων νοσηλευτεί σε οποιοδήποτε δημόσιο Νοσοκομείο, θα «κοστίζει» το ίδιο η νοσηλεία του. Επομένως, όλες οι ιατρικές πράξεις θα γίνονται με βάση την λογική του «κόστους – οφέλους», ενώ τα Νοσοκομεία θα αξιολογούνται και επομένως θα χρηματοδοτούνται αντίστοιχα με βάση προσδιορισμένους οικονομικούς δείκτες!
ΠΗΓΗ https://www.imerodromos.gr/