25 Αυγούστου 2024

Οχι άλλα τέλη στον τουρισμό, λέει η Ομοσπονδία Ξενοδόχων



 Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στην ξενοδοχειακή αγορά η προοπτική να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών η πρόταση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να αυξηθεί το τέλος παρεπιδημούντων που επιβάλλεται επί του κύκλου εργασιών, από το 0,5% σήμερα στο 2%


Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στην ξενοδοχειακή αγορά η προοπτική να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών η πρόταση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να αυξηθεί το τέλος παρεπιδημούντων που επιβάλλεται επί του κύκλου εργασιών, από το 0,5% σήμερα στο 2%. Το τέλος, που πληρώνεται υπέρ των εσόδων των δήμων προκειμένου να συντηρούν τις υποδομές και να καλύπτουν τα επιπλέον έξοδα που προέρχονται από τον τουρισμό, έχει μειωθεί στο 0,5% από 2% προηγουμένως τον Ιανουάριο του 2009, ενώ μέρος του παρακρατείται σήμερα υπέρ του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής προειδοποίησε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας», αλλά «δυστυχώς παρατηρούμε ότι συμβαίνει το αντίθετο», καθώς «ένα χρόνο μετά τις ανακοινώσεις για την επιβάρυνση του ξενοδοχειακού προϊόντος με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων, επαναφέροντάς το στα επίπεδα προ του 2009».

H ΚΕΔΕ ζητάει την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% επί του κύκλου εργασιών στο 2%.

Μιλάει δε για διάψευση των προσδοκιών για νέα χρονιά-ρεκόρ στα έσοδα φέτος, καθώς «είναι πλέον σαφές ότι οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας δεν εμφανίζουν τη δυναμική που είχαν τα προηγούμενα δύο χρόνια» και «παρά την αύξηση στις αφίξεις φέτος, οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας αφήνουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι». Το 2019 παραμένει για τον πρόεδρο της ΠΟΞ, σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος εκτιμά ότι η προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων ταξιδιωτών ήδη το 2023 ήταν 13% χαμηλότερη από αυτή του 2019.
«Με λύπη διαπιστώνουμε ότι, ενώ πολλοί κλάδοι ωφελούνται από την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι και πάλι ο μόνος που καλείται να πληρώσει το τίμημα αυτής της επιτυχίας. Ισως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, εμείς δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζής, επισημαίνοντας πως η χώρα διαθέτει 10.500 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 8.000 είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η ανταγωνιστικότητα των οποίων θα πληγεί σημαντικά από μια τέτοια επιβάρυνση.

Ηλίας Μπέλλος
ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr/