27 Ιουλίου 2024

ΥΠΕΞ της υπόκλισης και των υποχωρήσεων



 Ο Γεραπετρίτης επιχειρεί με γελοίες αναλύσεις να δικαιολογήσει την υπερανεκτική στάση έναντι των Τούρκων στην Κάσο
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν αρκέστηκε να κάνει το μαύρο άσπρο για την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στην Κάσο και την Κάρπαθο, αλλά βρήκε και το θράσος να επιτεθεί στην εφημερίδα «δημοκρατία» για το γεγονός πως περιέγραψε τα γεγονότα ως έχουν. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι τόσο δειλός που δεν τόλμησε καν να ονοματίσει την εφημερίδα, αλλά αρκέστηκε σε μια έμμεση αναφορά σε εφημερίδες που «δυστυχώς δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με ψεύδη».

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, που θεώρησε πως έχει δικαίωμα να επιτίθεται στα μέσα ενημέρωσης, αποφάσισε να παραποιήσει και όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης, λέγοντας πως αποδείξαμε πως μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων. «Μέσα σε 24 ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση. Δεν υπήρξε σε καμία φάση αυτού του 24ώρου οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας κρίσης. Δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία, τα οποία επιτηρούσαν. Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα. Αν μου επιτρέπετε, όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική στάση αυτή, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρίας. Και επιπλέον κάναμε τη δήλωσή μας ότι πρόκειται για δική μας Αποκλειστική Ζώνη» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ισχύος και αυτή η περίοδος είναι ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας να λύσουμε τα χρόνια προβλήματά μας. Οπως εξήγησε, «το συμβάν της Κάσου, το οποίο επιλύθηκε αμέσως εξαιτίας της ύπαρξης των πολιτικών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, χωρίς να προκαλέσει κρίση, δεν θα είχε ποτέ συμβεί αν είχαμε οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ». Οπως ξεκαθάρισε: «Είναι ψευδές ότι υπήρξε υποχώρηση και επιστροφή του πλοίου. Το πλοίο εξήντλησε όλη την έρευνα την οποία προέβλεπε να κάνει».


Στην Κάσο «δεν υπήρξε καμία περίπτωση ελληνικής υποχώρησης. Το αντίθετο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρέθηκε μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ολοκλήρωσε τις έρευνές της και δεν παρήχθη κρίση». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε πως για μακρό χρόνο υπήρξαν απόλυτη ακινησία και αδράνεια. Τον τελευταίο χρόνο, σε ταύτιση με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπήρξε προσπάθεια να αναβαθμιστεί στην ατζέντα του ΟΗΕ και στην ατζέντα της Ε.Ε.

«Και τα δύο συντελέστηκαν. Τον Ιούνιο του 2023 περιελήφθη διάταξη μέσα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οποία η Ε.Ε. θα εμπλέκεται σε όλα τα στάδια επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως ο ΟΗΕ διά του γενικού γραμματέα προτεραιοποίησε το Κυπριακό. Διόρισε προσωπική απεσταλμένη στην Κύπρο και έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ σαφή τοποθέτηση ότι το Κυπριακό κινείται». Οπως σημείωσε, στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η Αγκυρα ευχαρίστησε την ενδοτική κυβέρνηση!
Στο ψιλό φαίνεται πως μας έχουν πάρει οι Τούρκοι, οι οποίοι χθες αποφάσισαν να γελοιοποιήσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας όμως ότι παραμένουν μια αναθεωρητική δύναμη που στόχο έχουν την κλοπή ελληνικών εδαφών και τον περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, αναφορικά με την παρουσία πολεμικών πλοίων της Αγκυρας νότια της Κάσου και της Καρπάθου. Οπως υποστηρίζουν για όσα συνέβησαν με τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume» στην περιοχή, καθώς παραλίγο να εξελιχθούν σε μια σοβαρή κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «στις 21 Ιουλίου η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

«Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη» αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. Μάλιστα, υποστηρίζουν προκλητικά ότι το πλοίο «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας».

ΠΗΓΗ https://www.dimokratia.gr/