27 Ιουλίου 2024

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι



 Ο Μητσοτάκης θεωρεί φίλους όσους επιδιώκουν να αποσπάσουν εδάφη από την Ελλάδα. Εχθροί του μόνο οι «ψεκασμένοι»

Του Παναγιώτη Λιάκου

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις βλέπει. Πανηγυρίζει για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο κι ο κληρονόμος της ετερόφωτης, ελληνόφωνης εξουσίας προσποιείται ότι η βαρβαρική φιέστα δεν μας αφορά. Ο νεοσουλτάνος τού κάνει υποδείξεις για το υπουργικό συμβούλιό του και υπόσχεται ότι θα παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας για τη μειονότητα στη Θράκη, που την αποκαλεί «τουρκική», κι ο αποκληθείς και «Μωυσής» συμπεριφέρεται λες και δεν άκουσε τίποτα. Ή, για την ακρίβεια, συμπεριφέρεται σαν να σιγοντάρει τον Ερντογάν χωρίς να το λέει σαφώς – αν και η καχύποπτη λογική μάς λέει ότι δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα κι αυτό.

Ο Μητσοτάκης ενώ στους Τούρκους είναι όλο γαλιφιές και τους χαρακτηρίζει «φίλους» (ίσως αν ανοίξουν πυρ να τους ζητήσει και συγγνώμη για τις δαπάνες που κάνουν στα πυρομαχικά), στους ανεμβολίαστους φέρθηκε με βαναυσότητα, αυταρχισμό και εκδικητικό πνεύμα. Ο εκπρόσωπος φαμίλιας που σιτίζεται επί έναν αιώνα από το Δημόσιο αποκάλεσε τους ανεμβολίαστους «τζαμπατζήδες». Τους είπε και «ψεκασμένους» τους ανεμβολίαστους, δηλαδή παλαβούς. Ποιος το είπε; Ο άνθρωπος που σε υποχρεώνει να αναρωτιέσαι για τη συγκρότηση του χαρακτήρα του με το αδιάκοπα πανικόβλητο βλέμμα του. Κι αυτά τα έλεγε την ίδια στιγμή που ενώ εκείνος είχε επιβάλλει λοκ ντάουν, βόλταρε με το ποδήλατο και την παρέα του στην Πάρνηθα και έπαιρνε μέρος σε κορονοτσιμπούσια στους Φούρνους Ικαρίας.

Μάλιστα, για να είναι σίγουρος ο Μητσοτάκης ότι δεν θα υπάρξει περίπτωση να κερδίσουμε κάτι στο μπρα ντε φερ με την Τουρκία, έστω μια διπλωματική μάχη γοήτρου, διόρισε υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Μεγάλη στελεχάρα ο Γεραπετρίτης. Κόντεψε να πάθει μετατόπιση σπονδύλου από τη βαθιά υπόκλιση την οποία έκανε μόλις είδε τον Ερντογάν να διαβαίνει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου της Ελλάδας.

Μια καλή λύση για τους ανεμβολίαστους, τους οποίους ακόμα αντιπαθεί σφόδρα ο Μητσοτάκης, θα ήταν να φορέσουν φέσι και να δηλώσουν Τούρκοι. Έπειτα απ’ αυτό θα τους τα συγχωρούσε όλα. Το να είσαι Έλλην και ταυτόχρονα υποψιασμένος αντιμετωπίζεται ως ασυγχώρητο αμάρτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.