27 Ιουλίου 2024

Κώστας Γρίβας: «Αμφισβητώντας δικαιώματα των νησιών, η Τουρκία πλήττει την ενιαία φύση της Ελλάδας!»

 
Φιλοξενούμενος του newshub ειναι ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Σχολή Ευελπίδων, Κώστας Γρίβας.

Ο κ. Γρίβας τοποθετείται για το επεισόδιο που καταγράφηκε τα προηγούμενα 24ωρα στα ανοιχτα της Κάσου, με την εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, με αφορμή την παρουσία του ιταλικού ερευνητικού σκάφους, στα πλαίσια της πόντισης του καλωδίου.

Οπως σημειώνει ο κ. Γρίβας, η Τουρκία, ουτε για μια στιγμή δεν έχει κάνει πίσω στις αξιώσεις της, παρα τα όσα βγαίνουν στην επικαιρότητα, σε μια προσπαθεια να μας πείσουν.

«Η περιβόητη Διακήρυξη των Αθηνών και όλη αυτή η φιλολογία που άγγιζε τα όρια της φαρσοκωμωδίας που επιχειρήθηκε να επιβληθεί στον ελληνικό λαό, περί ήρεμων νερών μεταξυ Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν ένα αφήγημα εξόχως παρανοικό. Δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Γρίβας.

Ο ίδιος λέει μάλιστα πως «η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ουτε κόμμα από τις αξιώσεις της εναντίον της Ελλάδας. Η Τουρκία συνέχιζε και διεύρυνε ανενόχλητη τη ρητορική της». Αποτέλεσμα αυτής της συνεχώς αυξανόμενης πίεσης της Τουρκίας, ήταν λοιπόν και το τελευταίο χρονικά επεισόδιο, που έγινε κοντά στην Κάσο. Κάτι που δείχνει επιπλέον πως η Τουρκία είναι σαν να λέει στην Ελλάδα, πως από εδω και εμπρός, για ό,τι κάνει η χώρα μας θα πρέπει να ρωτά και να παίρνει άδεια από την Τουρκία.

...«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι η Τουρκία θέλει να επιβάλει την άποψη ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ και καθόλου υφαλοκρηπίδα! Λες και δεν υπάρχουν! Σαν να μην έχουν καθόλου δικαιώματα!»...

...« Η στρατηγική της σαλαμοποίησης που ακολουθούν οι γείτονες, θέλει ουσιαστικά να αμφισβητήσει την ενιαία ύπαρξη της Ελλάδας και να την οδηγήσει στο να καταλήξει ένα είδος προτεκτοράτου της Τουρκίας» ...

«...Εάν η Ελλάδα επιτρέψει, δια της αδράνειας της, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, θα απαξιωθεί από την διεθνή κοινότητα και θα καταντήσει ένα καθεστώς απομόνωσης και «μη κανονικότητας», ειδικά από τις δυτικές χώρες, οι οποίες θα θεωρούν τη χώρα μας ως μία αρνητική εξαίρεση στους κανόνες του «Διεθνούς Δικαίου», αφού η Ελλάδα θα έχει απεμπολήσει νομικά τα δικαιώματα της...»

https://www.newshub.gr