Πολλά είναι τα ερωτήματα που τίθενται γύρω από το ενδιαφέρον και τις βλέψεις, όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές, μεγαλοεπιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο για την περιοχή στο Κασονήσι.
Μια περιοχή μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας για το Δήμο μας, ανέγγιχτη, με τις όμορες παρθένες παραλίες τη μικρή και μεγάλη Λάκκα να συνθέτουν μια ενοποιημένη βιοκοινότητα ένα εντυπωσιακό, διαδοχικής φυσικής ομορφιάς σκηνικό, που απολαμβάνεις από τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής και που συναντάς μόνο σε χώρες του εξωτερικού.
Δεν είναι κακό να θέλεις να επενδύσεις στον τόπο σου, κακό είναι να επιχειρείς χωρίς να ενδιαφέρεσαι για τις συνέπειες στην κλιματική κρίση και εναντίον κοινωνικών συμφερόντων τα οποία, μεταξύ άλλων, άπτονται και του φυσικού περιβάλλοντος.
Είναι ιδιαίτερα αξιοπερίεργο γιατί έως σήμερα αυτή η συγκεκριμένη περιοχή έχει μείνει ανεκμετάλλευτη;
Γιατί η βραχονησίδα Κασονήσι και η έκταση απέναντί της ενώ διαθέτουν μια χαρά τα χαρακτηριστικά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ώστε και να προστατευθούν ανάλογα από το ορεξάτο ντόπιο μονοπώλιο, δεν εμπίπτει σε ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις πέραν του χωροταξικού που τοποθετεί την περιοχή στη ζώνη Θ όπου εκεί, σύμφωνα με τις χρήσεις γης, η δασική υπηρεσία παίζει μπάλα μόνη της;
Το χωροταξικό Σάμου όντως δεν είναι ότι καλύτερο κυκλοφόρησε. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι εξαιτίας αυτών των αυστηρών κανόνων του, ζούμε ακόμη σε έναν τέτοιο τόπο που οι επισκέπτες μας τον θαυμάζουν, τον γουστάρουν και τον επιλέγουν συνεχώς για τις διακοπές τους για τα οφέλη που τους δίνει η φύση.
Όντως εξαιτίας του χωροταξικού υπάρχουν πολλές περιοχές του νησιού που πραγματικά αδικήθηκαν, κι έτσι η τοπική κοινωνία έχασε πολύτιμο χρόνο ανάπτυξης και ευημερίας.
Για παράδειγμα η άκαμπτη στάση της αρχαιολογίας έχει καταστήσει το Ποτοκάκι και γενικά το Πυθαγόρειο κόκκινο πανί για όσους έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν επενδυτικά με τη Σάμο.
Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν, αν και δεν θα έπρεπε, εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα με αποτέλεσμα το σημερινό φαινόμενο του μονοπωλίου.
Επίσης καμένο χαρτί είναι η Ψιλή Άμμος, που εξαιτίας της Natura προσπαθεί να δώσει έστω κάτι, με κάποιους να κινούνται στα όρια της παρανομίας αντί να πολεμήσουν να επανα- οριοθετηθεί το εμπόδιο ώστε απρόσκοπτα να δημιουργήσουν εκεί ξενοδοχειακές μονάδες.
Για τη Μυκάλη, δε λέμε πολλά γιατί εκεί μάλλον άλλοι κάνουν κουμάντο με πρόσχημα την εθνική άμυνα διαγράφοντας έτσι την εθνική μας οικονομία. Τα παραδείγματα είναι πολλά και σοβαρά, όπως και η περιοχή του Λεπροκομείου στο Καρλόβασι η οποία παραμένει αναξιοποίητη, στ' αζήτητα ακόμη και για τον πρωτογενή τομέα αφού η γεωργική δραστηριότητα είναι μικρή σε σχέση με την έκταση.
Εντούτοις, ο δήμος ανατολικής Σάμου φαίνεται να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ενόσω όλα αυτά στο Κασονήσι γίνονται κάτω από τη μύτη του. Αντί να βάλει κάτω το χάρτη και να αρχίσει να τραβάει, για αρχή, τα όρια που, ποιος και με ποιόν ορίζοντα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις προφανείς επιδεκτικές τουριστικών επενδύσεων περιοχές του Δήμου, επιλέγει να μείνει στη...σκιά.
Να κινηθεί σε άλλους... δρόμους, ίσως γιατί έτσι βολεύει. Κι αν έχει μείνει κάτι αξιόλογο να το καταστρέψει κι αυτό.
Μεγάλο μέρος της περιοχής απέναντι από το Κασονήσι όπως στη Μουρτιά στη Λάκκα και τη μεγάλη Λάκκα το διεκδικεί η Τοπική Εκκλησία χωρίς όμως να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας ...το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τοπική Εκκλησία βάσει της νομοθεσίας μόνο μισθώσεις των ακινήτων της μπορεί να κάνει και όχι αγοραπωλησίες ...υπάρχουν βέβαια και οι αγοροπωλησίες ακινήτων της Εκκλησίας αλλά είναι αυτό είναι άλλη ιστορία
Πόσες καταπατήσεις έχουν γίνει σε αυτή την περιοχή ;
Το Κασονήσι πρέπει να μείνει έτσι όπως είναι.
Είναι καταγεγραμμένο ως δημόσιο κτήμα και το διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία
Η φύση δεν ανήκει σε έναν, ανήκει σε όλους. Υπάρχουν πολλές και πολλών χιλιομέτρων εκτάσεις που προηγούνται της αξιοποίησης.