17 Ιουνίου 2024

Ο Ερντογάν προωθεί την ατζέντα του και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο



 Έρευνες για πετρέλαιο θέλουν να πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι σε εννέα θαλάσσια οικόπεδα
Την ίδια ώρα που η ελληνική διπλωματία αρέσκεται να απολαμβάνει τα ήσυχα νερά του Αιγαίου, κάνοντας διαρκώς πίσω βήματα στο ενδεχόμενο συμφωνίας με την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει με αμείωτη ένταση να προωθεί την ατζέντα του, τόσο στο κομμάτι της άμυνας όσο όμως και σε αυτό της δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Τουρκίας TΡAO υπέβαλε αίτηση προς την τουρκική αρχή MAPEG, πρόκειται για τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαίου, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες σε εννέα θαλάσσια οικόπεδα στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις συντεταγμένες που δημοσιεύονται στην επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως, οι περιοχές όπου ζητείται η άδεια πετρελαϊκών ερευνών βρίσκονται στον Κόλπο του Ξηρού και στα πέριξ αυτού ύδατα. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της «Hürriyet», με τίτλο «Η TPAO θα διεξαγάγει έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο Πέλαγος».

Οπως σημειώνει, η αίτηση προς την TPAO έχει υποβληθεί στις 5 Ιουνίου 2024 και αφορά «την απόκτηση εννέα αδειών έρευνας πετρελαίου στις περιοχές των οποίων οι συντεταγμένες καθορίστηκαν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος». Παράλληλα, όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παίζει παιχνίδια με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως να αφήνει απροστάτευτη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που διαθέτει η Ισπανία θα παραμείνει στην Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προμηθεύσουν τέτοια οπλικά συστήματα το Κίεβο. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Μιλώντας στη Μαδρίτη, πλάι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε «ότι παρά το γεγονός ότι το ζήτημα ήταν αντικείμενο συζήτησης με την ουκρανική κυβέρνηση, η δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης είναι να παραμείνουν τα συστήματα Patriot στην Τουρκία».

ΠΗΓΗ https://www.dimokratia.gr/