17 Ιουνίου 2024

Πλησιάζει η νέμεσις για τους ηθικούς αυτουργούς

 

Τα παιδιά του 66χρονου Γιώργου Κυριακίδη, οστό του οποίου βρέθηκε από τα Τέμπη σε μπάζα ιδιωτικού χώρου στη Λάρισα, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά
Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να «κουκουλώσει» τις ευθύνες της για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, η Δικαιοσύνη έστειλε χθες στη Βουλή ακόμα μία δικογραφία που αφορά τις ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και του πρώην υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου, ενώ την ίδια ώρα συγγενείς θυμάτων βάζουν στο στόχαστρο εισαγγελείς, ανακριτές, αλλά και τους υπευθύνους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.


Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, ύστερα από μήνυση που είχαν καταθέσει συγγενείς για τις εγκληματικές ευθύνες της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που δεν είχε μεριμνήσει για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Υπενθυμίζεται πως για να κινηθεί η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών των κ. Καραμανλή και Παπαδόπουλου απαιτούνται τουλάχιστον 30 βουλευτές οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η δικογραφία σχηματίστηκε ύστερα από ένδικα μέσα που κίνησαν από κοινού συγγενείς θύματος κατά των πρώην υπουργών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η μήνυση στρέφεται, επίσης, κατά του σταθμάρχη Λάρισας και «κατά παντός τρίτου αρμοδίου τυχόν υπευθύνου γ.γ. Μεταφορών, προϊσταμένου ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος προκύπτει ότι όφειλε από τις περιστάσεις και τον νόμο να διασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών και να μεριμνήσει για τον εξοπλισμό του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με το σύστημα τηλεδιοίκησης, την ύπαρξη δεύτερου σταθμάρχη, καθώς και άλλο πρόσφορο μέσο ή τρόπο το οποίο θα απέτρεπε το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα».

Επιπλέον, στρέφεται κατά «παντός αρμοδίου για έκθεση σε κίνδυνο ζωής, την ελλιπή συντήρηση των συρμών και των καθισμάτων των συρμών και κάθε άλλη πράξη προκύψει από την εισαγγελική έρευνα». Στο μεταξύ, χθες, στο μικροσκόπιο μπήκαν οι ευθύνες εισαγγελέων, ανακριτών και των υπευθύνων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που δεν μερίμνησαν να περιφρουρήσουν τα συντρίμμια και τις σορούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Τα παιδιά του 66χρονου Γιώργου Κυριακίδη, οστό του οποίου βρέθηκε στα χώματα που είχαν μεταφερθεί σε ιδιωτικό χώρο στη Λάρισα, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, ζητώντας την απόδοση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της περιύβρισης νεκρού.

Αφορμή αποτέλεσε η εύρεση οστού του πατέρα τους στο οικόπεδο όπου είχαν μεταφερθεί τα μπάζα από τον τόπο της τραγωδίας. Το οστό του ηλικιωμένου επιβάτη βρέθηκε κατά τη διαλογή ευρημάτων, με εντολή του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, που διενεργεί την ανάκριση για τις συνθήκες και τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Η δικηγόρος των παιδιών του Γιώργου Κυριακίδη, Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, εξηγεί στη «δημοκρατία»: «Η μήνυση που κατατέθηκε από τα παιδιά του, Μαρία και Δημήτρη Κυριακίδη, ήταν το φυσικό επακόλουθο και αποτέλεσμα από την έρευνα στη θέση Πηγάδια των υλικών που περιείχαν βιολογικό υλικό του πατέρα τους.

Υπήρχαν υποψίες ότι υπάρχουν υπολείμματα από τις σορούς. Τα παιδιά του αισθάνθηκαν την υποχρέωση να καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου των ήδη εγκαλουμένων από τις αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές, εισαγγελείς και ανακριτές που κατά το διάστημα των 10 πρώτων ημερών δεν περιφρούρησαν τον χώρο όπου υπήρχαν τα συντρίμμια και οι ανθρώπινοι σοροί». Στην έκθεση της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., που διαβιβάστηκε στον εφέτη ανακριτή Σωτ. Μπακαΐμη, μεταξύ άλλων είχε σημειωθεί ότι από την ανάλυση DNA προσδιορίστηκε γενετικός τύπος που ταυτίστηκε με τον γενετικό τύπο του επιβάτη θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Είχε προηγηθεί υπόμνημα συγγενών θυμάτων στις 6 Ιουνίου, με το οποίο ζητούν επανάληψη της δειγματοληψίας στα συντρίμμια των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας που φυλάσσονται στο Κουλούρι Λάρισας από ειδικό μεταλλουργό, ο οποίος θα εξετάσει τα σχετικά υλικά για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη και τη φωτιά. Επιπρόσθετα, ζητούν διευκρινίσεις για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας και τα δείγματα DNA που συλλέχθηκαν για την ταυτοποίησή τους.

ΠΗΓΗ https://www.dimokratia.gr/