25 Ιουνίου 2024

Άρειος Πάγος: Αντί να πάνε στους παρόχους, πήγαν στην ΕΥΠ

 

Υποκλοπές: Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος του Αχιλλέα Ζήση για να διαπιστωθεί αν όσοι παρακολουθούνταν από το Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ, οκτώ μήνες μετά την έρευνα της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τη «λίστα Μενουδάκου»
Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δύο χρόνια, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος εμφανίστηκε να έκανε αυτοπροσώπως «έφοδο» στην ΕΥΠ, μαζί με δύο ειδικούς εμπειρογνώμονες.


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνό τους για να τους παρακολουθεί το παράνομο λογισμικό predator.

Και τονίζεται ότι ο «αιφνιδιαστικός έλεγχος» απέδωσε, καθώς «βρέθηκαν στοιχεία» τα οποία να επιβεβαιώνουν ότι όλοι όσοι είναι στη «λίστα predator», άλλως «λίστα Μενουδάκου» με τα 92 επίμαχα sms, η οποία προέκυψε μετά από ανεξάρτητη έρευνα της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ), είχαν παρακολουθηθεί και από την ΕΥΠ. Το εύρημα φαίνεται να συμφωνεί και με τα στοιχεία που έχει φέρει όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το ξέσπασμα του σκανδάλου μέχρι σήμερα και η δημοσιογραφική έρευνα.

Ωστόσο, ερώτημα είναι γιατί ο Άρειος Πάγος δεν απευθύνθηκε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να πάρει αυτά τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, που είχαν το πρωτογενές υλικό. Επίσης, μένει να ερευνηθεί γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για να ενεργήσει ο Άρειος Πάγος και να λάβει τα επίμαχα στοιχεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Μετά την ανακοίνωση για τον έλεγχο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «δεν θα σταματήσει να αναζητά απαντήσεις για τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών», σημειώνοντας ότι αυτό που πιστεύει «ακράδαντα είναι πως η υπεράσπιση του κράτους δικαίου είναι θεμέλιο της δημοκρατίας».

Επίσης, θέτει μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με τον χρόνο του ελέγχου από τον Άρειο Πάγο.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την είδηση που δημοσιεύτηκε σήμερα (in.gr) ότι o αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, πραγματοποίησε αυτοπροσώπως «αιφνιδιαστικό» έλεγχο για τις υποκλοπές στα αρχεία της ΕΥΠ, συνοδευόμενος από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες.

Πράγματι, ο έλεγχος αυτός έπρεπε να γίνει, αλλά άμεσα και από την πρώτη στιγμή, για να διαπιστωθεί αν υπήρχε «ενιαίο κέντρο» παρακολουθήσεων, αν δηλαδή υπήρχαν πρόσωπα – ανάμεσά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι,  ανώτατοι δικαστές και δημοσιογράφοι – που παρακολουθούνταν ταυτόχρονα ή διαδοχικά και από την ΕΥΠ και από άγνωστα κέντρα με χρήση του παράνομου λογισμικού predator.

Αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά και αναζητούν επειγόντως απαντήσεις:

- Τώρα, δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ανακάλυψε ο Άρειος Πάγος ότι δεν δίνει τα σχετικά στοιχεία η ΕΥΠ; Πόσο αιφνιδιαστική είναι μια τέτοια «επίσκεψη», όταν το πρώτο πράγμα που κάνουν τέτοια σκοτεινά κέντρα είναι να καταστρέφουν κάθε στοιχείο για να καλύπτουν τα ίχνη τους;

- Γιατί χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες – μέσα στους οποίους, ας σημειωθεί, υπήρξε και η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών - από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη, όπου τονίστηκε ακριβώς πως η διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό πρέπει να είναι προτεραιότητα και για τη Δικαιοσύνη;

Αύριο, Τρίτη 25 Ιουνίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενη από τον Σ. Φάμελλο, τον Αλ. Αυλωνίτη και τον Γ. Σαρακιώτη θα επισκεφτούν τον Άρειο Πάγο, σε προγραμματισμένη εδώ και 12 ημέρες συνάντηση για να συζητηθεί ακριβώς το θέμα των υποκλοπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα σταματήσει να αναζητά απαντήσεις για τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως η υπεράσπιση του κράτους δικαίου είναι θεμέλιο της δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/