18 Μαρτίου 2024

Στο Ευρωκοινοβούλιο τα Τέμπη: Συζητείται η αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγων Συγγενών των Θυμάτων

 

Καταγγέλλει την εικαζόμενη συγκάλυψη που ακολούθησε το συμβάν, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, το οποίο προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά, καθώς και την παράνομη αλλοίωση του σκηνικού της σύγκρουσης.
Με την αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού, που έχασε την κόρη της στο τραγικό δυστύχημα και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων, θα βρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο τα Τέμπη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργάνου στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η «αναφορά 0024/2024, της Μαρίας Καρυστιανού, ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος της «Ομάδας ατόμων που επλήγησαν από το σιδηροδρομικό ατύχημα στην Τέμπη», σχετικά με τη σύγκρουση τρένων στην Τέμπη της Ελλάδας».

Στην αναφορά της – όπως λένε τα έγγραφα της συνεδρίασης – η Μαρία Καρυστιανού εφιστά την προσοχή στη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης στις 28/02/2023, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων, τουλάχιστον έναν αγνοούμενο και τον σοβαρό τραυματισμό 180 ανθρώπων, καθιστώντας το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.

Η ίδια επισημαίνει πως πριν από το τραγικό συμβάν, είχαν γίνει γραπτές προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις, δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες από τους υπαλλήλους των σιδηροδρόμων σχετικά με υποστελέχωση, ανεπαρκή εκπαίδευση και επίβλεψη, ανεπαρκή συντήρηση και έλλειψη σύγχρονων συστημάτων σιδηροδρομικής ασφάλειας, ενώ τονίζει και το γεγονός πως τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας είχαν απενεργοποιηθεί τουλάχιστον από το 2019 ή δεν είχαν συντηρηθεί και ως εκ τούτου δεν ήταν λειτουργικά.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα εικαζόμενα οικονομικά εγκλήματα που περιγράφονται στα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με την υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «Ανακαίνιση και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και αντικατάστασης 70 αλλαγών τροχιάς σε καθορισμένα τμήματα του Άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας».

Στο Ευρωκοινοβούλιο τα Τέμπη: Καταγγέλλει συγκάλυψη, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, και αλλοίωση του σκηνικού
Σύμφωνα με όσα έχει σημειώσει στην αναφορά της η κυρία Καρυστιανού, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15.2.2023, δηλαδή 13 ημέρες πριν από το τραγικό συμβάν, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράλειψη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της βάσει της Οδηγίας για την ίδρυση ενιαίας ευρωπαϊκής σιδηροδρομική περιοχή».

Και καταλήγει καταγγέλλοντας «την εικαζόμενη συγκάλυψη που ακολούθησε το συμβάν, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, το οποίο προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά, καθώς και την παράνομη αλλοίωση του σκηνικού της σύγκρουσης, η οποία φέρεται να εμπόδισε τη σωστή συλλογή απόδειξη. Σύμφωνα με τον αναφέροντα, η χειραγώγηση του δικαστικού σώματος από την κυβέρνηση οδήγησε σε στασιμότητα της έρευνας, 11 μήνες μετά το περιστατικό».

Για τους λόγους αυτούς ζητάει από το Ευρωκοινοβούλιο «να υποστηρίξει την καταγγελλόμενη υποτίμηση του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτραπεί η τιμωρία των υπευθύνων για το τραγικό συμβάν».

ΠΗΓΗ https://www.dikastiko.gr/