18 Μαρτίου 2024

Μεγάλη νίκη για την Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο – Ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση 57 ψυχών (Video)


 «Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας».

Η Μαρία Καρυστιανού, η «μάνα των Τεμπών», η γυναίκα σύμβολο που κινεί γη και ουρανό για να δικαιώσει τις 57 ψυχές των Τεμπών, καθήλωσε για άλλη μια φορά την Ευρώπη, καταχειροκροτήθηκε και δικαιώθηκε. Με την σημερινή της ομιλία πέτυχε την θετική ανταπόκριση της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ψήφισε υπέρ του να αφήσει ανοιχτή την αναφορά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της δικαίωσης με την βοήθεια πλέον και της Ευρώπης



.
Μαζί με τον Παύλο Ασλανίδη και 1.350.000 εκατομμύρια πολίτες της Ελλάδας πέρασαν για δεύτερη φορά το κατώφλι του ευρωκοινοβουλίου για να βρεθούν ενώπιον της επιτροπής αναφορών (PETI), ενημερώνοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος που επιχειρείται στην Ελλάδα αλλά και την προσπάθεια απόκρυψης των πολιτικών ευθυνών.

Η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας στο documentonews.gr που βρέθηκε στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους εκπροσώπους της ένωσης για την στήριξή τους στο έγκλημα των Τεμπών. Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να διεκδικούμε το δίκιο μας, όχι μέσω της ελληνικής δικαιοσύνης όπως θα έπρεπε αλλά μέσω του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου. Ελπίζουμε όλο αυτό να αποτελέσει αφετηρία για να επανέλθει η δικαιοσύνη στην Ελλάδα».

Ο Παύλος Ασλανίδης μιλώντας επίσης στο documentonews.gr σχολίασε: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Εδώ και ένα χρόνο οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και οι αρμόδιοι υβρίζουν τους νεκρούς μας, απαξιώνοντας το έγκλημά τους. Είμαστε βέβαιοι πως με την συμβολή της Ευρώπης θα ασκήσουμε τη δέουσα πίεση για την ανάδειξη της αλήθειας και την τιμωρία των υπευθύνων. Έχουμε χρέος στα παιδιά μας».

«Στο πρώτο 24ωρο δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης»
Σε μία πολύ δυναμική ομιλία η Μαρία Καρυστιανού συνόψισε στους Ευρωπαίους ό, τι έχει συμβεί μετά την μοιραία νύχτα της 28ης Φλεβάρη στην κοιλάδα των Τεμπών, με την ελπίδα να σταθούν στο πλευρό τους, βοηθώντας τους να δικαιώσουν όλα τα θύματα.

«Στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε «να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία».

Αν ΔΕΝ λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό
«Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα. Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ΚΑΙ ενδιαφέρονται ΚΑΙ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα» επεσήμανε η κ. Καρυστιανού ενώπιον των ευρωβουλευτών τονίζοντας πως «αν ΔΕΝ λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό».

Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές της επιτροπής λέγοντας: «Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα, να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος . Στο Κράτος Δικαίου. Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:

Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας ,να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού, να ζητήσετε από τον ΕΡΑ να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου, να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν».

Κλείνοντας ευχήθηκε «κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζούνε πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα».

«Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών»
Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής LIBE, Κώστας Αρβανίτης τόνισε πως δεν πρέπει ποτέ «να ξεχνάμε είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών στο μόνο αιρετό ενωσιακό όργανο με αρμοδιότητα να ασκεί διαρκή έλεγχο ουσιαστικής εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να αξιολογεί κατά πόσο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή εισαγγελία που παρακολουθεί στενά την υπόθεση τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την υπόθεση ήδη τοποθετήθηκε δημοσίως η Ευρωπαία Εισαγγελέας κυρία Κοβέσι, και είπε αυτολεξεί τα εξής αποκαλυπτικά: «Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, τα Τέμπη δεν θα είχαν συμβεί. Ειλικρινά ενθαρρύνω τους ανθρώπους να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην σταματήσουν να αναζητούν την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια».

Άγρυπνος φρουρός το ευρωκοινοβούλιο στην υπόθεση των Τεμπών
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής άκουσαν με την δέουσα προσοχή την συνοπτική και ουσιώδη ομιλία της κ. Καρυστιανού και αποφάσισαν να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματά της εκ μέρους του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών. Επί της ουσίας η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο ως εποπτικό όργανο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και τις εξελίξεις γύρω από αυτήν.

Πλέον, θα μπορεί να κινείται ανεξάρτητα αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο και να προσφέρει επί της ουσίας σε αυτή την διαδικασία, μπορώντας να ζητήσει έγγραφα, εκθέσεις, πορίσματα αλλά και εξηγήσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου αλλά και άλλων θεσμικών οργάνων, καθώς και ό, τι άλλο θεωρήσει εποικοδομητικό στην πορεία των ερευνών.

Ακόμα, κρατώντας ανοιχτή την αναφορά θα συμπεριλάβει στην προσεχή έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα τα ζητήματα κράτους δικαίου αλλά και ασφάλειας των συγκοινωνιών. Τέλος θα έχει την θεσμική δυνατότητα να συντονίζει με πρωτοβουλία του ενέργειες άλλων θεσμικών οργάνων, λειτουργώντας πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Διαβάστε ολόκληρη η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού:
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές

Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 Πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.

Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ΚΑΙ ενδιαφέρονται ΚΑΙ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχτηκε στη σημερινή ακρόαση. Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών.

Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας.

Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717, παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η Κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και ΝΥΝ βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει ΚΑΝ να κριθεί στη δικαιοσύνη.

Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε «να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία». Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την Κυβέρνηση.

Σήμερα ΕΜΕΙΣ και ΟΛΟΣ ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη!

Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι «ο Σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι ΟΣΟ ασφαλής ΜΠΟΡΕΙ να είναι». Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό.

Σημειωτέον ότι Εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια ΔΕΝ θα λάμψει, για άλλη μια φορά. Αν όμως ΔΕΝ λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.

Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα , να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος.

· Στο Κράτος Δικαίου

· Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών

· Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:

· Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,

· Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,

· Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,

· Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

· Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν.

Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας.»
Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/