2 Οκτωβρίου 2023

Ανακάμπτουν οι τουριστικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου

 

Στα 52,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2023 και ξεπέρασαν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2019
Η αυξημένη τουριστική κίνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου άρχισε να αποτυπώνεται και στα βασικά οικονομικά μεγέθη του τουρισμού. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2023 στα 52,6 εκατ. ευρώ και είναι λίγο υψηλότερες από τις εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου του 2019 (51 εκατ. ευρώ). 


Το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν ανέλθει στα 32,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε ετήσια βάση εμφάνισαν αύξηση 61,34%.

Βέβαια οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Έτσι το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Νοτίου Αιγαίου ήταν 1,618 δις ευρώ, της Αττικής ήταν 1,404 δις ευρώ και της Κρήτης ήταν 1,436 δις ευρώ. Δηλαδή οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Νοτίου Αιγαίου είναι 31 φορές μεγαλύτερες από αυτές του Βορείου Αιγαίου. Το στοιχείο αυτό μαρτυρά το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης της τουριστικού τομέα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια.


Τέσσερις είναι οι βασικές τουριστικές αγορές για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Τουρκία, η Αγγλία, η ΗΠΑ και η Γερμανία.Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ ξοδεύουν 1503 ευρώ ανά ταξίδι, οι επισκέπτες από την Αγγλία 822,5 ευρώ ανά ταξίδι και οι επισκέπτες από την Γερμανία 575,9 ευρώ ανά ταξίδι. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την δαπάνη ανά ταξίδι των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται το Βόρειο Αιγαίο. Ωστόσο οι επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, της εστίασης και του λιανεμπορίου σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο αναφέρουν πως είναι τουρίστες υψηλή καταναλωτικής δαπάνης.


Το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι το κρίσιμο για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης για το σύνολο της χώρας και φυσικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Διότι σε αυτό το τρίμηνο πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ωστόσο τα μηνύματα που δίνει η εξέλιξη των ταξιδιωτικών εισπράξεων το πρώτο εξάμηνο κάνουν σαφές πως είναι εφικτό το ξεπέρασμα των εισπράξεων του 2019. Από εκεί και πέρα η μείωση της ψαλίδας που χωρίζει το Βόρειο Αιγαίο με το Νότιο Αιγαίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πραγματοποίηση πολύ μεγάλων επενδύσεων σε όλες τις υποδομές.