2 Οκτωβρίου 2023

Λιβάνιος: Αδιανόητο να ορίζεται αντιδήμαρχος από άλλη παράταξη πέραν της πρώτης, δεν θα νομιμοποιήσουμε συναλλαγές

 

Αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω από τη διάταξη που επαναφέρει τον ορισμό των αντιδημάρχων αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στη Βουλή.

Στο σχέδιο νόμου για την λειτουργία των δήμων έχουν περιληφθεί διατάξεις, στο πλαίσιο εναρμόνισης και προσαρμογής του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού στον ν. 4804/2021, με τον οποίο εισήχθη πλειοψηφικό σύστημα διακυβέρνησης.

«Η σύμπραξη ήταν μια κατασκευή για να σπάσει η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές. Η παράταξη του δημάρχου με κάποια άλλη παράταξη μπορούσαν να συμπράξουν προκειμένου να λειτουργήσουν ως μια παράταξη», ανέφερε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Λιβάνιος: Δεν πρέπει να ορίζεται αντιδήμαρχος από άλλη παράταξη πέραν της πρώτης

«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει να ορίζεται αντιδήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης από άλλη παράταξη. Δεν θα νομιμοποιήσουμε τις συναλλαγές, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βγήκα τρίτος και να μπω σε πλειοδοσία του τύπου «πόσες αντιδημαρχίες μου δίνεις εσύ, πόσες εσύ», και εν τέλει να μπορέσω να κατευθύνω τους ψηφοφόρους, να δώσω γραμμή, να δώσω στήριξη σε αυτόν που θα μου πλειοδοτήσει περισσότερα. Ξεκάθαρα λοιπόν αυτός που κερδίζει, αυτός έχει την πλειοψηφία, αυτός θα έχει τα 3/5 και αυτός θα ορίσει, μέσα από τη δική του δεξαμενή ανθρώπων, εκείνους που θα οριστούν αντιδήμαρχοι» τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

Σημειωτέον ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί διατάξεις με τις οποίες δεν είναι επιτρεπτός ο ορισμός ή η παραμονή αντιδημάρχου ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε. Προβλέπεται εξάλλου ότι μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της δημοτικής επιτροπής ή άλλων επιτροπών, συμβουλίων και λοιπών συλλογικών οργάνων πάσης φύσεως νομικών προσώπων, εφόσον την ιδιότητα αυτή απέκτησε ή εκλέχτηκε σε αυτή ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε.

Με το νομοσχέδιο τροποποιείται η διαδικασία ανάδειξης του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Για κάθε θέση του προεδρείου, πλέον υποδεικνύεται ένας υποψήφιος από τον επικεφαλής κάθε παράταξης, στον οποίο δίδεται η εξουσία να αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση της παράταξής του. Η ψηφοφορία καθίσταται φανερή, καθώς προβλέπεται κάθε φορά μόνο μία υποψηφιότητα από κάθε παράταξη.

«Υπάρχει κάτι πιο διαφανές από τη φανερή ψηφοφορία;», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Η φανερή ψηφοφορία είναι μια ουσιαστική και τυπική επικύρωση της επιλογής της δημοτικής αρχής. Προσέξτε, ξεκάθαρα όμως όχι ότι "αχ δεν με έκανες αντιδήμαρχο, θα σου δείξω εγώ στην κρυφή κάλπη". Όποιος διαφωνεί να το κάνει φανερά και όχι κρυπτόμενος πίσω από τη μυστική ψηφοφορία».

Αναφερόμενος στην κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων (σ.σ. το προσωπικό τους θα μετακινηθεί στους δήμους), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν τέτοιου τύπου νομικά πρόσωπα, αλλά προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες πολιτισμού, άθλησης, μουσικής εκπαίδευσης (ωδεία) στους δημότες τους. Καθώς υπήρξαν αιτιάσεις και από την αντιπολίτευση αλλά και από φορείς, για το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση για την μισθοδοσία του προσωπικού που θα μεταφερθεί στους δήμους, ο κ. Λιβάνιος έκρινε σκόπιμο να δηλώσει: «Για τις μισθοδοσίες εγώ δεν ανησυχώ. Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προετοιμασία και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών θα βγουν αμέσως οι κατάλληλες οδηγίες. Ουσιαστικά γίνεται αυτόματη μεταφορά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα… 26-27 Ιανουαρίου όλοι υπάλληλοι θα πληρωθούν κανονικά από το νέο τους εργοδότη, τον δήμο δηλαδή και όχι από το νομικό πρόσωπο. Η μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα καταβληθεί κανονικά από τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα, στο τέλος Δεκεμβρίου, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων».

«Βάζουμε μια τάξη», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος, που έκανε γνωστή και την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να επεξεργαστεί διάταξη, στο μέλλον, ώστε ο διακανονισμός χρεών των δημοτών, να μην συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο αλλά να είναι αρμοδιότητα των υπηρεσιών του κάθε δήμου, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.