2 Μαΐου 2023

Αυξάνονται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Βόρεια Ελλάδα



 Με έξι δρομολόγια συνδέεται για φέτος το καλοκαίρι η Λέσβος με την Βόρεια Ελλάδα με την Blue Star και την Sea Jet να δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές συνδέσεις.  

5 Ιουνίου ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια της Blue Star που θα συνδέουν την Λέσβο με τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσουν μέχρι 15 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα το επιβατηγό «Διαγόρας» θα φεύγει από Μυτιλήνη με προορισμό την Καβάλα και ενδιάμεσο σταθμό την Λήμνο κάθε Τρίτη Ι 06:45, Πέμπτη Ι 05:30, Παρασκευή Ι 05:35, ενώ κάθε Σάββατο θα εκτελεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη Ι 21:00.  

Στις 4 Ιουλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του ταχύπλοου της Sea Jet στην γραμμή Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη, που θα διαρκέσουν έως και τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρόγραμμα δρομολογίων που έχει γνωστοποιηθεί. Το πλοίο θα ξεκινάει κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 07:00 από την Θεσσαλονίκη, θα φθάνει στην Μυτιλήνη στις 14:00. Μία ώρα αργότερα θα ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής. Το πλοίο θα δένει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 22:00 το βράδυ. 

10 Ιουνίου από Σίγρι  

Ξεκινά στις 10 Ιουνίου και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σίγρι - Πειραιά με το Blue Star Patmos. Το δρομολόγιο θα εκτελείται κάθε Σάββατο έχοντας ενδιάμεσους προορισμούς τα Μεστά και την Μύκονο. Η προσθήκη της Μυκόνου, έγινε με γνώμονα την μείωση των εξόδων από την εταιρεία.  


O τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος
Παρά το γεγονός ότι πέρυσι έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού της Λέσβου, που αν αξιοποιηθεί ανοίγει νέες προοπτικές για το νησί, αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι ακόμη οι υποδομές σε ότι έχει να κάνει με τις παροχές ρεύματος και ίντερνετ στο λιμάνι παραμένουν μηδενικές, όπως επιβεβαιώνει στο «Ε» και ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος. Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει ότι το έδαφος δεν χαρακτηρίζεται πρόσφορο σε ότι έχει να κάνει με την δραστηριοποίηση στο πεδίο των ακτοπλοϊκών εταιρειών, όπως είθισται να συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα λιμάνια.  

Λίγες οι προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων 

«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» είπε ο Ηλίας Πίκουλος αναφερόμενος στο κομμάτι της Κρουαζιέρας δεδομένου ότι μόλις εννέα -έντεκα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να προσεγγίσουν φέτος το λιμάνι της Μυτιλήνης με την πρώτη προσέγγιση να αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Πίκουλο, για τις 9 Ιουλίου. 

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο από Κωνσταντινούπολη που ήταν προγραμματισμένο το προηγούμενο διάστημα ακυρώθηκε καθώς δεν συγκέντρωσε τον αναμενόμενο αριθμό επιβατών.  

Σε ότι έχει να κάνει με τις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων ο κ. Πίκουλος έχει επισημάνει πολλάκις ότι η έλλειψη ντόκου στο λιμάνι της Μυτιλήνης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να ενταχθεί η Λέσβος στον χάρτη προσεγγίσεων των μεγάλων τουριστικών εταιρειών. 

Σύνδεση με Τουρκία  


O πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος
Αρκετά θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα σε ότι έχει να κάνει με τους εξ ανατολών τουρίστες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, το τετραήμερο από 20 έως 23 Απριλίου επισκέφτηκαν την Λέσβο περί τους 2000 Τούρκοι επισκέπτες. «Ο κόσμος αυτός διοχετεύτηκε σε όλο το νησί γεγονός που χαρακτηρίζεται αρκετά θετικό (…) Οι Τούρκοι είναι τουρίστες που καταναλώνουν, τους αρέσει η καλοπέραση, ζητάνε το καλό φαγητό (..) Είναι μια θετική εξέλιξη και θα μπορούσαμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε ως ένα δυναμικό ξεκίνημα». Ο κ. Χατζηκυριάκος δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της Τουρκίας και την προσέλευση των Τούρκων επισκεπτών σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι εκτός από την ήδη υπάρχουσα σύνδεση με Αϊβαλί, από τον Ιούνιο θα υπάρχει αεροπορική σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη με την εταιρεία Pegasus να εκτελεί δύο πτήσεις την εβδομάδα και αναμένεται τον ίδιο μήνα να δρομολογηθεί και το καταμαράν από την Σμύρνη.  

 

 

Εν αναμονή στοχευμένων προτάσεων και.. ενωτικής διάθεσης  

Η συνάντηση για την τουριστική προβολή  

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε προκαλέσει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, στον απόηχο της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, με Φορείς και Οργανισμούς της Λέσβου. Θυμίζουμε ότι ο κ. Φραγκάκης κατά την επίσκεψή του στην Λέσβο είχε αναφέρει ότι θα δοθούν 500.000 ευρώ για την προβολή της Λέσβου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά θα διοχετευτούν μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Μυτιλήνης που όμως αφορά και τους δύο Δήμους.  

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων. Εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης ήταν ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός. Εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου η αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή.  

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων η συνάντηση αυτή είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και αναμένεται να υποβάλλουν εξειδικευμένες προτάσεις το επόμενο διάστημα.  

Στοχευμένες κινήσεις ως προς την προσέλκυση νέων charter από αγορές της Ευρώπης επιδιώκει η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, όπως επισήμανε ο πρόεδρος αυτής στο «Ε» Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.  

«Πρέπει να συντονιστούμε όλοι οι φορείς ώστε τα αποτελέσματα να είναι μετρήσιμα. Απαιτείται προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και low cost, συνεργασία στο κομμάτι της διαφήμισης με τις αεροπορικές εταιρείες & tour operators και προωθητικές ενέργειες στην εσωτερική αγορά» τόνισε σε δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς. 


Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής
Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος αυτής, Βασίλης Βογιατζής υπέβαλε κατά την διάρκεια της συνάντησης εξειδικευμένες και κοστολογημένες προτάσεις, μερικές από τις οποίες είχαν κοινοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. «Στην συζήτηση για τις δράσεις που θα κατατεθούν, ο μόνος φορέας που κατέθεσε κωδικοποιημένη πρόταση, αποτελούμενη από 26 δράσεις συνολικής αξίας 247.000,00 ευρώ ήταν η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η Διοργάνωση PRESS TRIP (επίσκεψη του νησιού από κορυφαίους δημοσιογράφους) στα μέσα Μαΐου για να μεταφέρουν με θετικό τρόπο στους αναγνώστες τους την εμπειρία τους από την επίσκεψη στο νησί της Λέσβου. Το κόστος, όπως αναφέρεται, ανέρχεται στις 7.500€. Ακόμη προτείνεται η συμμετοχή της Περιφέρειας στα ακόλουθα work shop: Alternative Tourism & Gastronomy Workshop που διοργανώνεται στην Σουηδία 27 Απριλίου 2023, στο Greek Tourism & Gastronomy Workshop που διοργανώνεται στο Βέλγιο στις 26 Οκτωβρίου 2023 και στο Greek Tourism & Gastronomy Workshop που διοργανώνεται στην Πολωνία 8 και 9 Δεκεμβρίου 2023. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στις 12.000€. Στις δράσεις όπως αναφέρεται περιλαμβάνεται η διαφήμιση πτήσεων συνολικού κόστους 30.000,00 € καθώς και δημιουργία Εταιρίας διαχείρισης του προορισμού της Λέσβου  κά.  

Κριτική Βογιατζή 

Ο κ. Βογιατζής δεν παραλείπει να ασκήσει έντονη κριτική στην Δημοτική Αρχή Κύτελη για την συνάντηση αυτή, σε κείμενο που κοινοποίησε με τίτλο «Άλλος κερνά και άλλος πληρώνει» καταλήγοντας ότι η μικροπολιτική δεν ευνοεί την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και πως η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου θα καταγγέλλει τέτοιου είδους πρακτικές.  

Αναφερόμενος (..)στο πάνελ, της συνάντηση της ομάδα εργασίας, σημείωσε ότι «αν θέλουμε να μιλάμε για μια ενιαία πολιτική, θα έπρεπε να είναι ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δυτικής Λέσβου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού -ΤουρισμούΜυτιλήνης. Αντί αυτού ήταν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Δόμησης κ Βατό, ο οποίος ευτυχώς είχε την σοφία να απαρνηθεί οποιαδήποτε αρμοδιότητα ως προς τον τουρισμό και την προώθηση γενικά του τουριστικού προϊόντος». 

 πηγή https://www.emprosnet.gr/