26 Μαΐου 2023

Ανοδος στις τιμές των ξενοδοχείων ακόμη και 80%

 

Τιμές ξενοδοχείων για φέτος το καλοκαίρι αυξημένες κατά μέσο όρο από 30% έως και 50%, ανάλογα την εποχή και τον προορισμό, αντιμετωπίζουν Ελληνες και ξένοι δυνητικοί ταξιδιώτες, σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλα ξένα τουριστικά γραφεία αλλά και επιμέρους έρευνες πεδίου. Στον αντίποδα σταθερές εμφανίζονται σε σχέση με την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2022 οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και, ως ένα βαθμό, και αυτές των αεροπορικών.

Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την πεπερασμένη προσφορά καταλυμάτων, οδηγεί τις αυξήσεις των τιμών μαζί με την αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους του ξενοδοχειακού στοκ που απευθύνεται πλέον σε ταξιδιώτες από υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες περιπτώσεις σε δημοφιλείς προορισμούς με ιδιαίτερα περιορισμένο δυναμικό φιλοξενίας υψηλού επιπέδου οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες έως και κατά 70%-80%. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των αυξήσεων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 και εμφανίζονται εντονότερες στις ελεύθερες κρατήσεις από ό,τι στις οργανωμένες. Οι συμφωνίες που έκλεισαν οι Ελληνες ξενοδόχοι με τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού πέρυσι το φθινόπωρο, για διαμονή φέτος το καλοκαίρι, προβλέπουν αυξήσεις της τάξης του 11%-13%. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της δυναμικότητας των καταλυμάτων έχει κρατηθεί ελεύθερο καθώς οι ξενοδόχοι γνωρίζουν από τη συμπεριφορά των πελατών των τελευταίων ετών πως μπορούν να πετύχουν σημαντικά καλύτερες τιμές για τις κρατήσεις που γίνονται πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο των διακοπών.

Επιπλέον, ακόμα και μετά τις συμφωνίες με τους Ελληνες ξενοδόχους, οι ξένοι tour operators, διαβλέποντας ότι μπορούν εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης να αυξήσουν τις τιμές τους έτι περαιτέρω, έχουν ενσωματώσει επιπλέον αυξήσεις. Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου «Which?», τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, που περιλαμβάνουν διαμονή για μια εβδομάδα, θα κοστίσουν στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία 30% περισσότερο φέτος σε σύγκριση με το 2022. Παράλληλα, η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών διακοπών TravelSupermarket.com δείχνει πως η αύξηση αυτή των τιμών στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ έξι δημοφιλών προορισμών και συγκεκριμένα από αυτές σε Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Σύμφωνα με αμερικανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία που έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατες έρευνες πεδίου, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Ελλάδα κοστίζει αυτή την περίοδο κατά μέσο όρο περίπου 85 δολάρια ανά διανυκτέρευση, ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων περίπου 140 δολάρια και μια διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο κατά μέσο όρο 325 δολάρια τη βραδιά. Οι τιμές όμως μπορεί να είναι έως και 50% υψηλότερες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι αυξήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και έγινε εμφανέστερη το 2022: ο κύκλος εργασιών πέρυσι για τα ελληνικά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, δηλαδή αυτά που ανοίγουν μόνον κατά τη θερινή σεζόν, ήταν αυξημένος κατά 9,8% στα 6,768 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών, 4 και 5 αστέρων, είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 13,1% στα 6,65 δισ., ενώ οι χαμηλότερες κατηγορίες, 1 έως 3 αστέρων κατέγραψαν μείωση πωλήσεων της τάξης του 22,3%, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως οι τιμές θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα καθώς πλησιάζει η κυρίως καλοκαιρινή περίοδος μιας και οι πληρότητες για την εποχή αυτή, με βάση τις υπάρχουσες κρατήσεις, κινούνται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι αριθμοί
30%-50% είναι κατά μέσο όρο οι αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, ανάλογα με τον προορισμό και την εποχή.

140 δολάρια τη βραδιά κοστίζει κατά μέσο όρο αυτή την εποχή σε έναν Αμερικανό η διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

325 δολάρια τη βραδιά θα πληρώσει ο ίδιος Αμερικανός αν επιλέξει πολυτελές ξενοδοχείο.

6,76 δισ. ευρώ αυξήθηκε πέρυσι ο κύκλος εργασιών για τα ελληνικά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, δηλαδή αυτά που ανοίγουν μόνον κατά τη θερινή σεζόν.

6,65 δισ. ευρώ αυξήθηκαν πέρυσι οι πωλήσεις των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων.

780 ευρώ θέλει μια τετραμελής οικογένεια με ένα κανονικό αυτοκίνητο για να ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς στη Μήλο αλέ – ρετούρ.

Πηγή kathimerini.gr