11 Ιανουαρίου 2022

Μπουρνούς: Ο Ελληνικός Στρατός «υπεργολάβος» οδοποιίας»;



 Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπέβαλε ο βουλευτής Λέσβου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μπουρνούς την οποία συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή τις καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου, σύμφωνα με την οποία μηχανήματα της 98ΑΔΤΕ πραγματοποιούσαν έργα οδοποιίας για την νέα δομή.

Στην ερώτηση ο Υπουργός καλείται να απαντήσει αν η 98 ΑΔΤΕ έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί τέτοια έργα, αν υπήρξε σχετική εντολή του υπουργείου και πως προτίθεται το υπουργείο να ελέγξει την διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ ώστε αυτή να περιορίζεται στις αρμοδιότητες της και όχι σε ενέργειες που την φέρνουν σε αντιπαράθεση με τους ακρίτες. 

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση σημειώνεται:

Καταθέσαμε ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με τις καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου, σύμφωνα με τις οποίες μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα της 98 ΑΔΤΕ πραγματοποίησαν έργα οδοποιίας για τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Βάστρια. Την ερώτηση μου συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Δρίτσας.

Εκτός από την προφανή μη αρμοδιότητα του Ελληνικού Στρατού για μια τέτοια ενέργεια επ’ ωφελεία ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας, στην ερώτηση επισημαίνεται το καθόλου επιθυμητό ενδεχόμενο, ιδίως για ένα ακριτικό νησί, τα μηχανήματα της 98 ΑΔΤΕ να βρεθούν απέναντι σε διαμαρτυρόμενους πολίτες, καθώς η νέα δομή συναντά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτάται αν η 98 ΑΔΤΕ έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί τέτοια έργα και αν έχει υπάρξει σχετική εντολή του Υπουργείου, αλλά και πώς προτίθεται να ελέγξει τις δραστηριότητες της Στρατιωτικής Διοίκησης της Λέσβου, ώστε αυτή να περιορίζεται σε έργα αρμοδιότητάς της, δηλαδή έργα ενίσχυσης της ασφάλειας και άμυνας της Λέσβου, ώστε να μην έρχεται σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού.