27 Απριλίου 2020

Υπάρχει ιδιοκτήτης στο οικόπεδο που κάηκε στον παράνομο μεταναστευτικό καταυλισμό; Τι λέει το κτηματολόγιο;



Ακόμη μια φορά κάηκε τμήμα του παράνομου και ανεξέλεγκτου, καταυλισμού όπου έχουν στήσει νοικοκυριό μαζί με το σκουπιδαριό τους, πολύ εκτός των ορίων του ΚΥΤ Σάμου, μετανάστες προερχόμενοι κυρίως από υποσαχάριες χώρες.

Το φαινόμενο των πυρκαγιών που προκαλούν οι άγνωστοι- είναι τόσοι πολλοί οι υπαίτιοι που στο τέλος κανείς δε διώκεται- τείνει να γίνει καθημερινή συνήθεια, με την πυροσβεστική υπηρεσία να απασχολείται συχνότατα. 


Εάν όμως το πάρουμε λίγο αλλιώς το όλο θέμα, αυτό του παράνομου καταυλισμού που λειτουργεί κανονικότατα μέσα σε εκτάσεις γειτονικές του ΚΥΤ θα διαπιστώσουμε ότι ενώ για αυτές υπάρχουν ιδιοκτήτες, Έλληνες, Σαμιώτες, έχει επικρατήσει γενικότερα  η φήμη της παράνομης κατάληψης εκ μέρους των μεταναστών.

Το σκηνικό της κατάληψης ξεκίνησε το 2016 μετά την υπερχείλιση του κρατικά διοικουμενου ΚΥΤ. Τότε διαδόθηκαν διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα οτι οι ιδιοκτήτες που την "πάτησαν" προσέφυγαν στην Εισαγγελία. Έκτοτε, η τύχη αυτών των ιδιοκτητών αγνοείται, ενώ τα οικόπεδά τους μια χαρά παρέμειναν, όπως  και τότε, "καταπατημένα". Το 2019 η παράνομη κατάληψη; επεκτάθηκε και σε αλλα οικόπεδα, βορειότερα του ΚΥΤ, σε τέτοιο βαθμό που πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν, τεράστιο ετσιθελικό καταυλισμό που το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα αφήνει ίχνη, επιεικώς, ΧΥΤΑ! σε όλη την περιοχή και στην πρωτεύουσα της Σάμου.

Κι όμως οι ιδιοκτήτες παραδόξως παραμένουν εξαφανισμένοι. Σα να έχουν παραδώσει το πνεύμα, δηλαδή να βλέπεις το βιός σου να καταστρέφεται κσι να μην κάνεις τίποτα; Να μην εμφανίζεσαι οταν καίγεται το οικόπεδο σου; Πόσο λογικό μπορεί να είναι αυτό;

Συνήθως οι φωτιές αυτές προέρχονται από τους τόνους σκουπίδια που κείνται στην περιοχή. Προχθές μας δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Πανουράκης ότι υπάρχουν συνεργεία της Περιφέρειας στα σημεία της περιμετρικής για να μαζέψουν τους τόνους σκουπιδιών που προκαλεί ο καταυλισμός, αυτή η άκρως παράνομη, ακυβέρνητη, δραστηριότητα. Είπε όμως, ο κ. Πανουράκης,ότι  οι μετανάστες δε θα σταματήσουν να πετάνε τα σκουπίδια όπου βρούν οπότε την επόμενη κιόλας μέρα η κατάσταση θα είναι ακριβώς η ίδια.

Και όλα αυτά γίνονται σε ξένα οικόπεδα, με καταλήψεις. Ή μήπως όχι;