21 Απριλίου 2020

ΛΑΣ: «Λαγός» του Μηταράκη ο Κάρμαντζης


Τον ρόλο του «λαγού» στα κυβερνητικά σχέδια για το προσφυγικό και την δομή στη Χίο, όπως αυτά επιχειρείται να υλοποιηθούν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, αποδίδει η Λαϊκή συσπείρωση στον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη.


Με αφορμή τα τελευταία σοβαρά επεισόδια στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός, η ΛΑΣ σε ανακοίνωσή της, την Δευτέρα 20 Απριλίου 2020, αναφερόμενη σε σχετικές δηλώσεις του δημάρχου τις χαρακτηρίζει «απαράδεκτες, διαστρεβλώνουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που κάνουν λόγο μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, υπονομεύουν τον αγώνα του χιώτικου λαού που μάτωσε για να μην περάσει μια τέτοια πολιτική, βάζουν πλάτη και λειτουργούν ως λαγός στα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια».

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια, η ΛΑΣ τα χαρακτηρίζει αναμενόμενα και απότοκο του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα και στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν, αποδίδει στην κυβέρνηση τον ρόλο του εμπρηστή «αυτής της κατάστασης που θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας αν παρουσιαστεί κρούσμα κορονοϊού».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΛΑΣ έχει ως εξής:

«Για όλους εμάς που παρακολουθούμε από κοντά τα ζητήματα του προσφυγικού- μεταναστευτικού στο νησί μας , τα επεισόδια στη ΒΙΑΛ ήταν θέμα χρόνου από τη στιγμή που συνεχίζεται ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων, υπό άθλιες συνθήκες , υπό τον δικαιολογημένο φόβο του κορονοϊού, υπό τις απειλές των ακροδεξιών και ρατσιστικών κύκλων.

Εδώ και καιρό φωνάζουμε το αυτονόητο: Την άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ μέσω πλοίων ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες , τον απεγκλωβισμό όλων των εγκλωβισμένων από το νησί, για λόγους, διεθνών δικαιωμάτων, ανθρωπισμού, ουσιαστικής υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας.

Εδώ και καρό ζητάμε την ενίσχυση των υγειονομικών δομών για τα κέντρα, την ενίσχυση του προσωπικού.

Από την αρχή απαιτήσαμε, να κλείσει το κολαστήριο της ΒΙΑΛ, να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει την κατάπτυστη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας , που ούτως ή άλλως έχει καταστεί κουρελόχαρτο από την Τουρκική κυβέρνηση και τα παιχνίδια της σε βάρος των προσφύγων, να μεταφερθούν οι αιτήσεις ασύλου με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε. στα τουρκοσυριακά σύνορα ή στα τουρκοελληνικά, να τους αποδίδονται ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς να πνίγονται στο Αιγαίο και να μοιράζονται στις χώρες της Ε.Ε.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της Ν.Δ. κωφεύει, ο αρμόδιος υπουργός της κ. Μηταράκης αρκείται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πάσες με την πρόθυμη δημοτική αρχή να παίξει τα παιχνίδια του και ο κ. Κουμουτσάκος μας παρουσιάζει το επίτευγμα της μεταφοράς 11 ασυνόδευτων παιδιών, από τα χιλιάδες που υπάρχουν, στο Λουξεμβούργο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός της επιλέγουν την «τιμωρία» των νησιών μας, γιατί αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στα σχέδια τους, να παραμείνουν τα νησιά φυλακές της Ε.Ε.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τον εγκλωβισμό και τις άθλιες συνθήκες στη ΒΙΑΛ και στα άλλα κέντρα, που οδηγούν κατά καιρούς σε θανάτους προσφύγων και μεταναστών, πυροδοτούν επεισόδια όπως αυτά που είδαμε, είναι οι ίδιοι εμπρηστές αυτής της κατάστασης που θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας αν παρουσιαστεί κρούσμα κορονοϊού.

Από αυτή την άποψη οι δηλώσεις του δημάρχου Χίου, που κάνουν λόγο για άλλη μικρή δομή ή πώς την ονειρεύεται ο ίδιος με τον υπουργό Μετανάστευσης, είναι απαράδεκτες, διαστρεβλώνουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που κάνουν λόγο μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, υπονομεύουν τον αγώνα του χιώτικου λαού που μάτωσε για να μην περάσει μια τέτοια πολιτική, βάζουν πλάτη και λειτουργούν ως λαγός στα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια».

https://astraparis.gr/