13 Ιανουαρίου 2017

Επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία



ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στις 15 Μαρτίου, η Γερμανία θα επαναφέρει σε ισχύ τον κανονισμό του Δουβλίνου, αποκτώντας το δικαίωμα να δρομολογήσει την επιστροφή στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε., προσφύγων οι οποίοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία. Δεν είναι βέβαιον αν η απόφαση θα έχει πρακτικό αντίκτυπο, καθώς οι όροι που συνοδεύουν την εφαρμογή επαναπροωθήσεων με βάση το καθεστώς του Δουβλίνου δεν πληρούνται στην Ελλάδα.


Η ημερομηνία της 15ης Μαρτίου περιλαμβάνεται σε ενημερωτική επιστολή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προς τη γερμανική Βουλή, η οποία περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας Frankfurter Algemeine. «Η αναστολή των επαναπροωθήσεων προς την Ελλάδα παραμένει σε ισχύ μόνον έως τις 15 Μαρτίου», ανέφερε η επιστολή.

Από το 2011, οι χώρες τις Ε.Ε. έχουν σταματήσει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω της ανεπάρκειας της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και κατόπιν αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να υπερβεί τις αποφάσεις αυτές, ανακοινώνοντας, ύστερα από γερμανική πίεση, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να αρχίσουν εκ νέου οι επαναπροωθήσεις.

Η Γερμανία σπεύδει να εφαρμόσει σχετική σύσταση της Κομισιόν ή μάλλον σπεύδει να ανακοινώσει ότι την εφαρμόζει, γιατί από την ανακοίνωση ώς την εφαρμογή η απόσταση είναι μεγάλη.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες δικαστικές προσφυγές, σε πρώτη φάση στη γερμανική Δικαιοσύνη και εν συνεχεία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η γερμανική οργάνωση ProAsyl ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον κάθε τέτοιας απόφασης, εφόσον ληφθεί. «Αντί να στέλνουμε πίσω και άλλους ανθρώπους σε αυτή την εξαθλίωση, πρέπει να διασφαλισθεί γρήγορα νόμιμη δυνατότητα ταξιδιού για τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα», σημείωσε η οργάνωση.

Οπως αναφέρει η FAZ, επικαλούμενη την επιστολή, για τις επαναπροωθήσεις θα ισχύσουν «αυστηρές προϋποθέσεις». Οι επαναπροωθήσεις δεν θα αφορούν άτομα που έχουν φθάσει στη Γερμανία πριν από τις 15 Μαρτίου, δεν θα αφορούν ανηλίκους και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Κυρίως, όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι το άτομο που επαναπροωθείται θα ζει σε κατάλυμα που πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ταχεία εξέταση της αίτησης ασύλου. Ούτε όμως η πρώτη ούτε η δεύτερη προϋπόθεση ισχύει στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε στην FAZ ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα.

Επιπλέον, στους όρους που έθεσε η Κομισιόν προκειμένου να αρχίσει ξανά τις επαναπροωθήσεις με βάση το καθεστώς του Δουβλίνου είναι να επιταχυνθεί η αντίστροφη διαδρομή, δηλαδή η διαδικασία μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φθάνοντας τα 2.000 άτομα τον μήνα, αντί 1.000 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EASO, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν μετεγκατασταθεί 7.340 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 2.650 από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αριθμοί που απέχουν πάρα πολύ από τον στόχο των 160.000 μετεγκαταστάσεων έως το φθινόπωρο του 2017.