Την επίσημη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιού περί προγράμματος κατοίκησης και οικονομικής εκμετάλλευσης 28 βραχονησίδων του Αιγαίου Πελάγους. Σε γραπτή δήλωσή του αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου επισήμανε, αρχικά, ότι η Τουρκία δεν γνωρίζει σε ποια 28 νησιά ή βραχονησίδες αναφερόταν ο υφυπουργός. Ο κ. Μουφτούογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο «που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική της Ελλάδας σε αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει καλώντας τους «γείτονες» Ελληνες να επιδείξουν κοινή λογική.
Η τουρκική ανακοίνωση δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, δεδομένου ότι αυτό, από τη στιγμή που αναρτήθηκε η συγκεκριμένη απάντηση στον ιστότοπο της Βουλής, άρχισε να αναπαράγεται ευρέως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία. Οπως ήδη από χθες επισήμανε η «Κ», η τουρκική πλευρά είχε ευθύς εξαρχής εκδηλώσει προς την Αθήνα την ενόχλησή της για την κοινοβουλευτική απάντηση του κ. Σαντορινιού. Ενώ και ο υπουργός αντιμετώπισε τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την πρωτοβουλία του να προχωρήσει «ελαφρά τη καρδία» σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις που εμπεριέχουν πτυχές οι οποίες άπτονται ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας. Ενα από τα περαιτέρω στοιχεία που αξιοποιεί (και) η τουρκική πλευρά είναι ότι η κοινοβουλευτική απάντηση του κ. Σαντορινιού απευθυνόταν σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Επίσης, η «εξαγγελία» του υφυπουργού εκδηλώθηκε σε μια απολύτως ακατάλληλη στιγμή, δεδομένου ότι αυτή την εβδομάδα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο ανοιχτό θέμα διπλωματικής φύσης ανάμεσα (μεταξύ άλλων) στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σαντορινιός είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς, κυρίως, λόγους». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαντορινιός μιλούσε για «κατασκευή έργων μικρής κλίμακας», τα οποία, μάλιστα, επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα...