Μετά κόπων, καθυστέρησης και μικρού σε σχέση με τις προσδοκίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αριθμού, ολοκληρώθηκε χθες στις 9 το βράδυ η πρώτη μεταφορά 40 προσφύγων και μεταναστών αιτούντων άσυλο από το Κέντρο της Μόριας, στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος».
Η επιβίβαση για τη φιλοξενία τους, που είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να στεγαστούν σε καλύτερες συνθήκες και όχι στις πολικές θερμοκρασίες που γνώρισαν τις τελευταίες μέρες εντός του καταυλισμού, είχε προγραμματιστεί από το βράδυ της Τετάρτης. Εξάλλου, την ίδια μέρα, νωρίτερα, το μεσημέρι, το «Λέσβος» είχε καταφτάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε αδυναμία στην καταγραφή των αιτούντων άσυλο που θα επιβιβάζονταν, ενώ αβεβαιότητα και ανησυχία επικρατούσε στον καταυλισμό σε σχέση με τον χρόνο διαμονής τους στο πολεμικό πλοίο, αλλά και φόβος ότι το πλοίο θα τους μετέφερε στην Τουρκία για επαναπροώθηση ή αλλού. Ετσι, ενώ το υπουργείο υπολόγιζε ότι αρχικά θα μετέβαιναν 500 άτομα, οι εκτιμήσεις χθες το πρωί έφτασαν τα 250 με 300 και το πούλμαν που τους μετέφερε από τη Μόρια τελικά κατέβασε μόλις 40.
Εντός του λιμανιού, οι πρόσφυγες και μετανάστες περνούσαν από έλεγχο στο Τελωνείο Μυτιλήνης, αφού πρώτα μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους διέθεταν κουβέρτες. Μπορεί οι περισσότεροι διαμένοντες στη Μόρια να μην έδειξαν προθυμία να επιβιβαστούν στο πούλμαν για το πλοίο, όσοι όμως τελικά επιβιβάστηκαν –στην πλειονότητά τους άντρες Αφρικανοί– το επιζητούσαν. Ο Αλί, 25 ετών, τόνισε στην «Κ» όταν κατέβηκε από το πούλμαν για να περάσει από το τελωνείο, ότι «ήθελα να φύγω από τον καταυλισμό, ο πάγος, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης με έκαναν να φοβάμαι για την υγεία μου». Παρόλ’ αυτά, αρκετοί από όσους μπήκαν στη συνέχεια στο «Λέσβος», ζήτησαν να φύγουν εξαιτίας της εικόνας που είδαν. Ας σημειωθεί ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το πλοίο πριν και κατά την επιβίβαση.
Στο μεταξύ, από το βράδυ της Δευτέρας 230 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε τέσσερα ξενοδοχεία της πόλης της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της προφύλαξής τους από την κακοκαιρία, ενώ πολλοί από εκείνους που μεταφέρθηκαν σε μονάδες σχετικά μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού, δήλωσαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στη Μόρια για να είναι πιο κοντά στην πόλη.