19 Φεβρουαρίου 2011

«Εχθρική ενέργεια» τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ!

Με επιστολή του προς όλους τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, τους καλεί «να διατρανώσουμε από κοινού ότι τυχόν εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας με την υπόλοιπη χώρα αποτελεί εχθρική ενέργεια προς τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου και δεν θα είναι αποδεκτή».
Ο δήμαρχος Ρόδου επισημαίνει ακόμα ότι «τυχόν εξομοίωση των συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου όχι μόνο αντιστρατεύεται και παραβιάζει κατάφωρα συνταγματικές διατάξεις υπέρ της νησιωτικότητας, αλλά θα αποτελέσει στο όνομα της δήθεν άντλησης κρατικών πόρων, παράγοντα καταστροφικών συνεπειών, σε βάρος της τοπικής οικονομίας και σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία».
Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά προς τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου, έχει ως εξής:
Θέμα : «Κατάργηση ευεργετικών διατάξεων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ»
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Άλλη μια φορά επανέρχεται το θέμα της κατάργησης των διατάξεων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στην περιοχή μας. Παλιότερα στο όνομα της ισονομίας, όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι «ειδικοί» εμπειρογνώμονες και τώρα στο όνομα της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι, για μείωση των εθνικών ελλειμμάτων.
Με τον τρόπο αυτό, κυοφορείται η κατάργηση ενός κεκτημένου που επί της ουσίας αποτελεί βασική παράμετρο τόσο για τη διατήρηση της ισορροπίας του κοινωνικοοικονομικού ιστού και της ζωής στα νησιά μας όσο και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της νησιωτικής Ελλάδας που δοκιμάζεται σκληρά σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο υπό τις σημερινές περιστάσεις αγωνίζεται να ανταπεξέλθει.
Τυχόν εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου όχι μόνο αντιστρατεύεται και παραβιάζει κατάφωρα συνταγματικές διατάξεις υπέρ της νησιωτικότητας, αλλά θα αποτελέσει στο όνομα της δήθεν άντλησης κρατικών πόρων, παράγοντα καταστροφικών συνεπειών σε βάρος της τοπικής οικονομίας και σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.
Αυτή τη στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και όλους τους φορείς και με δεδομένη την καθολική στήριξη των συμπολιτών μας, να καταστήσει αισθητή την παρουσία της σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διατρανώνοντας την ανάγκη διατήρησης της σημερινής κατάστασης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου με την υπ΄ αριθμ. 14/14-1-2011 απόφαση του, εξέδωσε ψήφισμα για τη μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου έχουν κάνει παρέμβαση με κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Δήμος Ρόδου και τα τοπικά επιμελητήρια της Δωδεκανήσου προχωρούν σε πρωτοβουλίες ώστε να γίνει σαφής η αναγκαιότητα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών. Απ' όσο γνωρίζουμε και στο υπόλοιπο Αιγαίο τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τα τοπικά επιμελητήρια, με τα οποία ήδη έχουμε επαφές, προβαίνουν σε ανάλογες κινήσεις. Φυσικά στον αγώνα αυτό έχουμε αρωγούς όλους τους βουλευτές του Αιγαίου, που γνωρίζουν την διαφορετικότητα της νησιωτικής πραγματικότητας και αντιλαμβάνονται ότι η διαφοροποίηση των συντελεστών ΦΠΑ ωφελεί ουσιαστικά και την εθνική οικονομία.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς.
Σας καλώ να διατρανώσουμε από κοινού ότι τυχόν εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας με την υπόλοιπη χώρα αποτελεί εχθρική ενέργεια προς τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου και δεν θα είναι αποδεκτή.

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ