13 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για αξιοποίηση αεροδρομίου Χίου και περιφερειακών αεροδρομίων

Ερώτηση για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και ειδικότερα του αεροδρομίου «ΟΜΗΡΟΣ» της Χίου, κατέθεσε σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης. Την ερώτηση του Βουλευτή συνυπογράφουν ο Υπεύθυνος Πολιτικής Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο Υπεύθυνος Πολιτικής Τομέα Δημοσίων Έργων, Βουλευτής Ημαθίας, Μιχάλης Χαλκίδης.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, λόγω των συνθηκών ύφεσης, είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων, προκειμένου να τονωθεί η τοπική ανάπτυξη αλλά και η εθνική οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση είχε ξεκινήσει το σχεδιασμό για την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων μέσω συμβάσεων παραχώρησης, πρόταση την οποία επανέφερε στο πλαίσιο των μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Την πρόταση αυτή, αν και ως αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα, φαίνεται να υιοθετεί ως Κυβέρνηση το Πα.Σο.Κ, με την εκπόνηση σχεδίου για συμβάσεις παραχώρησης εφτά ομάδων αεροδρομίων, στο πρότυπο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση το αεροδρόμιο της Χίου πρέπει να θεωρείται αυτονόητη προτεραιότητα καθώς έχει, προ πολλού, ξεπεράσει τις δυνατότητές του, ως προς τα σημερινά επιχειρησιακά δεδομένα των χώρων κίνησης και εξυπηρέτησης επιβατών και αεροσκαφών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το κόστος των απαλλοτριώσεων, όπως πρόεκυψε από την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, θέτουν χωρίς περαιτέρω χρονική καθυστέρηση ως ανάγκη την εκπόνηση ενός νέου και αξιόπιστου Master Plan και την υλοποίηση αξιόπιστης λύσης, όπως και εξειδικευμένοι τεχνικοί αναφέρουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: Αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας με συμβάσεις παραχώρησης – Αεροδρόμιο «ΟΜΗΡΟΣ» της Χίου.

Τα ελληνικά νησιωτικά αεροδρόμια αποτελούν διεθνείς πύλες εισόδου της χώρας και συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Η σταδιακή επέκταση – αναβάθμιση ορισμένων από αυτά, αντιμετώπισε τη ζήτηση που διαμορφώνει η έντονη εποχικότητα της κίνησης και, ταυτόχρονα, επέφερε αύξηση στις πτήσεις εξωτερικού, κατά τη θερινή, κυρίως, περίοδο (charter), ενισχύοντας τη βιωσιμότητά τους.

Στις σημερινές συνθήκες ύφεσης που πλήττουν τις αερομεταφορές, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα νέων επενδύσεων αναβάθμισής τους μέσω συμβάσεων παραχώρησης, μπορεί να συντηρήσει ή να αυξήσει την κίνηση και, συνακόλουθα, την τοπική ανάπτυξη. Στην πρόταση αυτή της Ν.Δ. (Mέτρα τόνωσης της οικονομίας) το ΠΑΣΟΚ, που, ως αντιπολίτευση, αντιδρούσε έντονα (Επερώτηση 62/21-3-08), σήμερα, ως Κυβέρνηση, συναινεί. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εκπονείται σχέδιο για τη «διοίκηση, ανάπτυξη, λειτουργία και εκμετάλλευση 34 περιφερειακών αεροδρομίων σε επτά ομάδες», μέσω συμβάσεων παραχώρησης κατά το πρότυπο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Σημειώνεται ότι το σχετικό σχέδιο νόμου δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, παρότι η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί ήδη από 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το αεροδρόμιο της «ΟΜΗΡΟΣ» της Χίου, ως υποομάδα Ι, εντάσσεται στην 5η ομάδα, με επικεφαλής τη Μυτιλήνη και με υποομάδα ΙΙ τα αεροδρόμια Καλύμνου και Λέρου.

Εντός ή και εκτός του πλαισίου αυτού, και επειδή, εκ της φύσεώς του, απαιτεί ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες (προετοιμασία, διαπραγματεύσεις, εξασφαλίσεις από πλευράς δημοσίου), θεωρείται αυτονόητη προτεραιότητα το αεροδρόμιο της Χίου, δεδομένου ότι έχει, προ πολλού, ξεπεράσει τις δυνατότητές του, ως προς τα σημερινά επιχειρησιακά δεδομένα των χώρων κίνησης και εξυπηρέτησης επιβατών και αεροσκαφών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η δυσεξήγητη και, ίσως, προσχηματική, σύνδεση της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων με την επέκταση του διαδρόμου, έφερε το αεροδρόμιο της Χίου στις τελευταίες θέσεις, αν όχι στην τελευταία, μεταξύ των τριάντα οκτώ (38) αεροδρομίων της χώρας, τόσο σε επιφάνεια χώρων (0,0048 τμ), όσο και σε ύψος επενδύσεων (0,2497 Ευρώ) ανά επιβάτη. Τα δεδομένα αυτά αλλά και η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης στο μέλλον, επιβάλλουν την ολική του αναβάθμιση, δηλαδή την κατασκευή νέου αεροσταθμού και λοιπών εγκαταστάσεων, νέων δαπέδων στάθμευσης αεροσκαφών, νέων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά και κατάλληλη επέκταση του διαδρόμου, σε αρμονία με τις σημερινές τεχνικές απαιτήσεις των αεροσκαφών. Ως προς το θέμα αυτό, σημειώνω ότι εξειδικευμένοι τεχνικοί αναφέρουν ως αξιόπιστη λύση μία μικρότερη επέκταση του διαδρόμου 01 (προς βορρά), με παράλληλη αξιοποίηση του νότιου τμήματος (διάδρομος 19).

Τα θέματα αυτά έχουν ήδη αναδειχθεί με προγενέστερες Eρωτήσεις μου[1], οι οποίες απαντήθηκαν με αόριστες αναφορές στο ΕΣΠΑ, στα κριτήρια αναβάθμισης, στο υφιστάμενο γενικό σχέδιο διάταξης του αερολιμένα (Master Plan) και στις απαλλοτριώσεις για την επέκταση του διαδρόμου, το κόστος των οποίων δεν ήταν τότε γνωστό. Οι αρμόδιοι οφείλουν πλέον να τα αντιμετωπίσουν όχι με την επικαιροποίηση του υφιστάμενου Master Plan, αλλά μέσω ενός νέου και αξιόπιστου που να εκπονηθεί και να ολοκληρωθεί μελετητικά, πριν παρέλθει το δεκαοκτάμηνο από την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την τιμή της απαλλοτρίωσης, ενώ ήδη έχουν μεσολαβήσει δύο (2) μήνες από την έκδοσή της. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί περαιτέρω χρονική καθυστέρηση αλλά και προβλήματα όπως αυτά που αντιμετώπισε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη, οργάνωση και διαχείριση των αερομεταφορών και των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα; Έχουν εκπονηθεί ή πρόκειται να εκπονηθούν γενικές μελέτες στρατηγικής σχετικά με το ρόλο κάθε περιφερειακού αεροδρομίου στο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον (κοινοτικά σημεία σύνδεσης, περιφερειακά σημεία σύνδεσης και σημεία πρόσβασης);

2. Βάση του ως άνω σχεδιασμού, ποιο οργανωτικό σχήμα, με την κατάλληλη στελέχωση και οργανωτική διάρθρωση, θα αναλάβει την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων μέσω συμβάσεων παραχώρησης και με ποιο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο πρόκειται αυτή να προωθηθεί; Ποιο είναι το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της διαδικασίας προεπιλογής;

3. Ποια είναι τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τα οποία ομαδοποιήθηκαν τα αεροδρόμια στο πλαίσιο του σχεδιασμού ανάπτυξής τους μέσω συμβάσεων παραχώρησης; (πχ δημιουργία κρίσιμης μεταφορικής μάζας, ελλείψεις και δυνατότητες αύξησης της χωρητικότητας, κατανομή της ζήτησης γεωγραφικά και εποχικά, εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής απόδοσης κλπ). Έχει εκπονηθεί κάποια ειδική μελέτη ή έκθεση; Παρακαλώ η απάντηση να τεκμηριωθεί σε επίπεδο Ομάδας και, αναλυτικά, για την 5η Ομάδα στην οποία περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Μυτιλήνης (επικεφαλής), Χίου (υποομάδα Ι), Καλύμνου και Λέρου (υποομάδα ΙΙ). Πώς θα διασφαλισθεί ο κοινωνικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας των νησιωτικών αυτών αεροδρομίων στο πλαίσιο της κατανομής κινδύνων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών;

4. Ενόψει της εφαρμογής του ως άνω σχεδίου αλλά και αυτοτελώς, ποια είναι η προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών από πλευράς μελετών για κάθε αεροδρόμιο ξεχωριστά; Ειδικότερα για το αεροδρόμιο «ΟΜΗΡΟΣ» της Χίου, υπάρχει μελέτη που τελεί υπό εκπόνηση, και αν ναι σε τι ακριβώς αφορά; (επικαιροποίηση υφιστάμενου ή εκπόνηση νέου master plan, τεχνικές ή άλλες μελέτες κλπ). Ποια είναι η άποψη του Υπουργείου, σχετικά με το θέμα των απαλλοτριώσεων, τόσο από οικονομικής, όσο και από τεχνικής πλευράς και πώς αυτό συσχετίζεται με τις ως άνω μελέτες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές Αθήνα, 13.12.2010

Κωστής Μουσουρούλης

Βουλευτής Νομού Χίου

Σταύρος Καλαφάτης

Βουλευτής Α Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Μιχάλης Χαλκίδης

Βουλευτής Ημαθίας