10 Μαΐου 2010

Το κυβερνών κόμμα μετά τις τρεις διαγραφές έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των στελεχών και των οπαδών του

Η κυρία Σοφία Σακοράφα είχε ασκήσει σκληρή κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής ενώπιον του κ. Παπανδρέου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Κανένας από τους υπευθύνους της ΚΟ δεν την πλησίασε, προφανώς θεώρησαν ότι οι βουλευτές θα ξεσπάσουν και θα ησυχάσουν. Ο κ. Ι. Δημαράς έλεγε επί ημέρες στο καφενείο της Βουλής ότι διαφωνεί με τα μέτρα και ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.Το πρωί της Πέμπτης, όταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να συναντηθεί με τους δύο βουλευτές, διαπίστωσε την άκαμπτη στάση της κυρίας Σακοράφα και την άκομψη άρνηση του κ. Δημαρά- «πείτε ότι δεν με βρήκατε» απά ντησε στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού που τον αναζητούσαν. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η στάση του κ. Β. Οικονόμου, ο οποίος δεν είχε δείξει σημάδια των βαθύτερων προθέσεών του.

Ετσι μέσα σε λίγα λεπτά η βεβαιότητα για τη συνοχή της ΚΟ του ΠαΣοΚ μετατράπηκε σε οργή, καθώς Σακοράφα και Οικονόμου ανήκαν μέχρι πρότινος στους σκληρούς υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου. Οι τρεις βουλευτές ετέθησαν εκτός της ΚΟ και επειδή αρνούνται να επιστρέψουν τις έδρες τους στο κόμμα απειλούνται με διαγραφή και από το ΠαΣοΚ.

Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφερε το ΠαΣοΚ προ τετελεσμένων γεγονότων. Τα οδυνηρά μέτρα του μηχανισμού στήριξης έχουν ταράξει τα επιφανειακά ύδατα του κόμματος, κυρίως όμως έχουν αλλάξει τη ροή των υπόγειων ρευμάτων. Η αναγκαιότητα να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση το πιο σκληρό πακέτο μέτρων των τελευταίων δεκαετιών έχει προκαλέσει σύγχυση και κλυδωνισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα, όπου οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι υπάρχουν πέντε βασικά ρεύματα. Για παράδειγμα, παλαιοί εκσυγχρονιστές μαζί με ένα τμήμα υποστηρικτών του κ. Γ. Παπανδρέου μετακινούνται, επικαλούμενοι την ανάγκη να μη χρεοκοπήσει η χώρα, προς φιλελεύθερες πρακτικές.

Την ίδια στιγμή το παραδοσιακό ΠαΣοΚ ριζοσπαστικοποιείται, αναμειγνύεται στους δρόμους με αριστερά κινήματα και υιοθετεί ακραία φρασεολογία, που στρέφεται κατά της ευρωζώνης αλλά και της κυβέρνησης. Τα διλήμματα του Πρωθυπουργού είναι μεγάλα: καθώς η κρίση θα βαθαίνει, έχει να κουμαντάρει μια κοινωνία οργισμένη στηριζόμενος σε ένα ανύπαρκτο κόμμα, στο εσωτερικό του οποίου αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις, και σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που κυλάει όπως το νερό μέσα από τα δάχτυλα αυτών που ανέλαβαν να τη συντονίζουν.

Μετά την αποστασιοποίηση του κ. Χρ. Παπουτσή δεν υπάρχει κανένας για να βάλει αναχώματα στην αυξανόμενη γκρίνια των βουλευτών. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου, αν και στήριξε τον κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές, τώρα εκφράζει διαφωνίες για την κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, πρώην σύμμαχος του κ. Παπανδρέου, έχει βρεθεί απέναντί του λέγοντας ότι «αν η κυβέρνηση αποφάσισε να αυτοκτονήσει εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα, είναι δικό της πρόβλημα»
1.Βενιζελικοί με τον Γιώργο
Ενα διακριτό ρεύμα αποτελείται από παλαιά εκσυγχρονιστικά στελέχη, πολλά από τα οποία βρέθηκαν το 2007 στο πλευρό του κ. Ευ. Βενιζέλου και το τελευταίο διάστημα έχουν στηρίξει όλες τις δύσκολες αποφάσεις του κ. Παπανδρέου. Τα στελέχη αυτά, ύστερα από μακρά περίοδο παροπλισμού, έχουν αποκτήσει ξανά ρόλο. «Η πορεία από τους ΚΤΕ στην Ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν ρόδινη» ομολογεί ένας από αυτούς. «Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, γιατί ξέρουμε από σκληρά μέτρα» προσθέτει. Η ομάδα αυτή πίεζε για λήψη μέτρων από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Πάντως η υπεράσπιση του νομοσχεδίου για τα μέτρα του μηχανισμού έπεσε στις πλάτες τους, καθώς εισηγητές ορίστηκαν οι κκ. Γ. Φλωρίδης και Ν. Αλευράς. Οι βουλευτές αυτοί ( Κ. Καρτάλης, Εκτ. Νασιώκας, Π. Κουκουλόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη, Οδ. Κωνσταντινόπουλος κ.ά.) δεν έσπασαν ποτέ τους δεσμούς μεταξύ τους.

2.Οι πρώην υπουργοί
Το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται μια ομάδα, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς, από βουλευτές με κυβερνητική θητεία, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες και ακολουθούν ο καθένας τη δική του αυτόνομη πορεία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η κυρία Βάσω Παπανδρέου , οι κκ. Κ.Γείτονας, Χρ.Πρωτόπαπας , Εμμ. Σκουλάκης και Μ. Παπαϊωάννου, οι οποίοι στήριξαν τον κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές, τώρα όμως εκφράζουν τις διαφωνίες τους με πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως π.χ. οι καθυστερήσεις στην οικονομική πολιτική και στη στελέχωση του κράτους. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του κ. Κ. Σκανδαλίδη, αλλά και του κ. Π. Ευθυμίου.

3.Οι «ζαλισμένοι» παπανδρεϊκοί
Οι μεγάλες ανακατατάξεις έχουν γίνει στην ομάδα των βουλευτών που στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου. Εκεί, λόγω της έλλειψης ενός στιβαρού χεριού έπειτα από την τήρηση αποστάσεων από τον κ. Χρ. Παπουτσή, δεν υπάρχει κανένας για να ομογενοποιήσει την ομάδα. Ορισμένοι (όπως π.χ. οι κκ. Μ. Οθωνας, Χρ. Αηδόνης, Θ. Οικονόμου κ.ά.) προσπαθούν να βάλουν αναχώματα στην αυξανόμενη γκρίνια που προέρχεται από ιδεολογικές διαφωνίες με τα μέτρα, κυρίως όμως από την πίεση της εκλογικής βάσης.

4.Οι σκληροί εκσυγχρονιστές
Εντονες ζυμώσεις γίνονται και εκτός Βουλής. Την περασμένη εβδομάδα 15 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, εκσυγχρονιστικής προελεύσεως, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «ριζοσπάστες μεταρρυθμιστές», εξέδωσαν ανακοίνωση με τη θέση τους για τον μηχανισμό στήριξης και για τα επιπλέον μέτρα. Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι κκ. Ν.Μπίστης, Ελ. Κατσικαρέλης, Ι.Νικολάου, Αλ.Οφίδης , Σ. Τσολάκης, Κ. Χαραλαμπίδης , η κυρία Ελσα Γράψα κ.ά. Τα στελέχη αυτά σημειώνουν ότι «οι αφοριστικές καταγγελίες και η καθολική κατακραυγή κατά του πολιτικού κόσμου ενέχουν δόλιες σκοπιμότητες» που ωθούν την «εκτροπή του πολιτικού εκκρεμούς προς την Ακροδεξιά ή προς μπερλουσκόνειες λύσεις». Κρατούν όμως και ένα πάρθιο βέλος για την κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση ξεκίνησε χωρίς σαφή προσανατολισμό δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Η προσφυγή στο ΔΝΤδεν ήταν αναπόφευκτη» υπογραμμίζουν.

5. 0Ι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τέτοια εποχή κάθε χρόνο η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου φτιάχνει μια αφίσα αφιερωμένη στον ιδρυτή του ΠαΣοΚ Α. Παπανδρέου. Εφέτος το περιεχόμενό της είναι πιο αιχμηρό εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση
Στο κομμάτι του ΠαΣοΚ που κινείται προς τα Αριστερά «γαία πυρί μειχθήτω».

Ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, παραδοσιακός σύμμαχος του κ. Παπανδρέου,έχει βρεθεί σκληρά απέναντί του.«Αν η κυβέρνηση αποφάσισε να αυτοκτονήσει εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα, είναι δικό της πρόβλημα» λέει και δίνει ραντεβού με το κόμμα του στους δρόμους. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος γυρίζει στις κομματικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και επικρίνει «τη σύμβαση με το ΔΝΤ»,ζητώντας από τα μέλη του κόμματος να απαντήσουν στο δίλημμα«σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Η δραστηριότητά του έχει θορυβήσει πολλούς βουλευτές που βλέπουν ότι«τα κηρύγματα του Παναγιωτακόπουλου» κατά των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών έχουν απήχηση στη λαϊκή βάση του κόμματος.

Σήμερα η «Αριστερή Πρωτοβουλία» διοργανώνει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τον κ. Στ.Τζουμάκα και τους κκ. Π.

Σαββίδη και Π.Παπακωνσταντίνου , από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Ο κ. Παναγιωτακόπουλος διαψεύδει ότι φτιάχνει συμμαχία με σχήματα της Αριστεράς και με κινήματα. Ωστόσο όλος ο χώρος από τα αριστερά άκρα του ΠαΣοΚ ως το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανα τροπής,το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Αλ.

Αλαβάνου, βρίσκεται σε επαφή και κουβέντα.Το Μέτωπο στηρίζεται από τον χώρο τεσσάρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και έχει στόχο τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας,με εμβέλεια από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ως την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία.Ο κ. Αλαβάνος επιμένει στο αίτημα για κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και για δημοψήφισμα για τα μέτρα.Τα ίδια ακριβώς αιτήματα έχει και ο «Νέος Αγωνιστής»,ο οποίος κινείται στα αριστερά του ΠαΣοΚ με λόγο που ταιριάζει περισσότερο στην εξωκοινο-βουλευτική Αριστερά και ζητεί,στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αρη Βελουχιώτη,οργάνωση της αντίστασης κατά των μέτρων,επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα εναντίον της Ευρωσυνθήκης.