Το δεξί χέρι του τούρκου πρωθυπουργού προαναγγέλλει ότι το θέμα των εξοπλισμών, όπως και το μειονοτικό, θα είναι τα βασικά θέματα της συνάντησης Παπανδρέου- Ερντογάν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.
«Ενας από τους λόγους που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα είναι και η κούρσα των εξοπλισμών. Πρέπει να προστατεύει ο ένας τον άλλον και όχι να προστατευόμαστε ο ένας έναντι του άλλου. Αυτή η νοοτροπία είναι που δημιουργεί την αναγκαιότητα να εξοπλιζόμαστε συνέχεια και αυτή η νοοτροπία υπάρχει και στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε άλλα υποβρύχια. Πρέπει να ξυπνήσουμε, γιατί κάποιες άλλες χώρες απολαμβάνουν τα προνόμια από τους δικούς μας εξοπλισμούς. Η κρίση είναι ευκαιρία», λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Εκτιμά μάλιστα, από τη συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, ότι «τίποτα δεν αποκλείεται». Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει, «ο Ταγίπ Ερντογάν είναι άνθρωπος των πράξεων και το έχει αποδείξει. Εχει επίσης αποδείξει τη σοβαρότητά του τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά ζητήματα. Και έρχεται στην Αθήνα με πολλούς φακέλους!».
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η τουρκική πρόταση για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, που έρχεται ως συνέχεια παλαιότερης ελληνικής πρότασης, με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι όσο αθώα φαίνεται, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον δούρειο ίππο για την επαναφορά του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη τουρκική θέση είναι ότι οι συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, με τις οποίες τα νησιά του Αιγαίου περιήλθαν στην Ελλάδα, προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίησή τους, ενώ η Αγκυρα επαναλαμβάνει ότι αν υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα εγείρει ανάμεσα σε άλλα θέματα και τον «παράνομο εξοπλισμό των νησιών».
Συνεργασία στον τουρισμό
«Θέλουμε το Αιγαίο από ζώνη αερομαχιών να γίνει ζώνη ειρήνης και τουρισμού, μια παραδεισένια ζώνη. Αυτό θα είναι πολύ πιο ωραίο από αυτό που ζούμε τώρα», υπογραμμίζει ο Εγκεμέν Μπαγίς, απηχώντας τη βούληση των δύο χωρών να συνεργαστούν εκτεταμένα και πιο συστηματικά στον τομέα του τουρισμού. Αλλωστε, γι΄ αυτό τον λόγο ένα από τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς είναι η κατάργηση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που όμως προσκρούει στην Ε.Ε. και τη συνθήκη του Σένγκεν. «Μακάρι να αρθεί η βίζα», επισημαίνει, αναγνωρίζοντας ότι «δεν είναι πρόβλημα και ευθύνη της Ελλάδας, αλλά της συνθήκης του Σένγκεν».
«Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία σαν αυτή που έχουμε τώρα με τον Παπανδρέου και τον Ερντογάν. Εχουν τη διάθεση να κάνουν πράγματα και πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους μεγάλους ηγέτες. Μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο σημαντικοί κι από τον Βενιζέλο και τον Ατατούρκ», αναφέρει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.
Δεν πάει Θράκη
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού να μη μεταβεί στη Θράκη- ως είθισται κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα- ο Μπαγίς επιβεβαιώνει τις πηγές που έλεγαν ότι αυτό γίνεται ως κίνηση καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά για να μην επιβαρυνθεί το κλίμα της επίσκεψης. Οπως λέει, «όταν ο κ. Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα το 2004, είχε επισκεφθεί τη Θράκη. Εκεί είπε στη μειονότητα ότι είναι πολίτες που ευημερούν και ότι αυτή η ευημερία οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση και ότι δεν έχει λόγο να τους επισκέπτεται, αφού είναι πολίτες του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, η επίσκεψη προκάλεσε αρνητικά σχόλια και επιβάρυνε το κλίμα της επίσκεψης. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών για την ελληνική κυβέρνηση με την οικονομική κρίση και τα επώδυνα οικονομικά μέτρα, εμείς δεν θα θέλαμε να επιδεινώσουμε την κατάσταση δημιουργώντας αρνητικό κλίμα».
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς επαναδιατυπώνει την πάγια θέση της Αγκυρας περί αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς κινήσεις. Χρειάζονται ταυτόχρονα βήματα καλής θέλησης για να λυθούν τα προβλήματα της μειονότητας στη Θράκη και του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου. Αυτά θα λυθούν μόνο με θαρραλέες κινήσεις», λέει χαρακτηριστικά.
Με 100 επιχειρηματίες
Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα τοποθετήθηκε τόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας μια ισχυρή και σταθερή Ελλάδα, όσο και ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ οι τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να αυξήσουν τις τουρκικές επενδύσεις στην Αθήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που τον τούρκο πρωθυπουργό στην Αθήνα θα συνοδεύουν περίπου 100 τούρκοι επιχειρηματίες. Την ίδια άποψη έχει και ο Ε. Μπαγίς. «Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, εμείς θέλουμε μια δυναμική και δραστήρια Ελλάδα. Μπορείτε να βασιστείτε πάνω μας. Το κοινό μας μέλλον είναι στα χέρια μας και πρέπει μαζί να δουλέψουμε γι΄ αυτό», λέει.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ...
... μην είναι και τόσο αθώα, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει δούρειο ίππο για επαναφορά του ζητήματος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
«Χρειάζεται υπομονή για την ευρωπαϊκή πορεία»
ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ για την ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, ο Ε. Μπαγίς απαντά ότι «χρειάζεται υπομονή». Οπως λέει, «η διαδικασία είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα, γιατί κάνει την Τουρκία καλύτερη.
Μέχρι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, η Ευρώπη θα είναι ένα άλλο μέρος και η Τουρκία μια άλλη χώρα.
Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις. Και η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να αναλογίζεται το κόστος του να μείνει η Τουρκία εκτός Ε.Ε.». Το κίνητρο της Ε.Ε. βρίσκεται πίσω και απο τη βούληση της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Η Τουρκία κάνει ειρήνη με τον εαυτό της.
Κάνουμε ειρήνη στο εσωτερικό μας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ειρήνη και με τους γείτονές μας», προσθέτει.
Σκέφτεται να έρθει με τον Πατριάρχη
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενδεχομένως να κληθεί να συνοδεύσει τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψή του στις 14 και 15 Μαΐου λαμβάνει το Φανάρι, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Κεσμπάν Χατεμί. Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Χουριέτ», η Κεσμπάν Χατεμί είπε ότι «αν ο τούρκος πρωθυπουργός πάρει μαζί του και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Αθήνα, θα δείξει το βάρος που έχει η Τουρκία. Θα σημαίνει ότι πήρε στην πλάτη του και τα 300 εκατομμύρια ορθοδόξων και πάει στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων».
Σύμφωνα με την Κεζμπάν Χατεμί, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη πρόσκληση προς τον Πατριάρχη, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαβιβαστεί.
Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης η Κεσμπάν Χατεμί είπε ότι στην πραγματικότητα δεν έκλεισε, αφού ο Τούρκος διευθυντής του σχολείου παίρνει ακόμη μισθό. Οπως είπε, μόνο με ένα τηλεφώνημα του διευθυντή Εθνικής Εκπαίδευσης μπορεί η Σχολή να συνεχίσει από εκεί που έμεινε.
Ποιος είναι
Ο Εγκεμέν Μπαγίς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης το 2002. Εγινε υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2009.
Πριν γίνει υπουργός, ήταν αντιπρόεδρος του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου πρωθυπουργού. Γεννήθηκε το 1970 και σπούδασε Δημόσια Διοίκηση και Τέχνες στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης. πηγή ΤΑ ΝΕΑ