10 Μαΐου 2010

Το πλήθος των διαδηλωτών, τα κρούσματα βίας και η ένταση των αντιδράσεων στα μέτρα τρόμαξαν την κυβέρνηση και τα κόμματα

ΑΠΟ την περασμένη Τετάρτη όλα δείχνουν διαφορετικά. Τα πολλά περιοριστικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάσωση της οικονομίας πυροδότησαν πλήθος αντιδράσεων, οι οποίες μετέβαλαν άρδην τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Το πλήθος των διαδηλωτών, η ένταση, η οργή, τα πολλά κρούσματα βίας, η τραγωδία της οδού Σταδίου, οι προπηλακισμοί σε βάρος πολιτικών, αλλά και η πρωτοφανής σε ένταση απόπειρα εφόδου στο Κοινοβούλιο άφησαν πίσω τους κομμάτια και θρύψαλα. Τα κόμματα τρόμαξαν από τις επιθετικές διαθέσεις του εξαγριωμένου πολύχρωμου και απροσδιορίστου πολιτικής ταυτότητας πλήθους και η κυβέρνηση είδε τις αγωνιώδεις προσπάθειές της για
διάσωση της χώρας να τίθενται υπό αίρεση και αμφισβήτηση στην πιο κρίσιμη στιγμή.
Εκτοτε δίνει μάχη με τον χρόνο, προσπαθεί να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με τη βοήθεια, αγωνιά μήπως κολλήσει ο μηχανισμός στις Βρυξέλλες ή σε κάποια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ταυτόχρονα έχει την προσοχή της στραμμένη στην πολιτική των δρόμων, που ανεδείχθη στον μεγάλο άγνωστο πρωταγωνιστή των τελευταίων ημερών.

Θορυβημένος από την ένταση της αντίδρασης είναι ο υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Θεωρεί τις δυνάμεις της αμφισβήτησης ισχυρές, αποφασισμένες και μαζικοποιημένες τελευταίως. Μάλιστα ορισμένες δείχνουν άκρως επιθετικές διαθέσεις, σχεδόν φαντασιώνονται την ανατροπή του καθεστώτος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι στις τάξεις τους κυκλοφορούν πρόσωπα πολύ σκληρά, τα οποία επιχειρούν σχεδόν με στρατιωτική πειθαρχία και δεν διστάζουν να προβούν σε πράξεις δολιοφθοράς, χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες.

Ο ίδιος πιστεύει ότι όσοι επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο συνδέονται ευθέως με την τρομοκρατία και αυτό τον ανησυχεί ακόμη περισσότερο. Ειδικά σε περιόδους έντασης και μεγάλης αμφισβήτησης όπως η σημερινή, όπου τα πλήθη είναι οργισμένα, η δράση τους μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Πολλοί είναι εκείνοι που την περασμένη Τετάρτη ανατρίχιασαν μπροστά στο θέαμα του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Μarfin, όπως και στη θέα χιλιάδων διαδηλωτών που εφορμούσαν με πάθος κατά του Κοινοβουλίου.

Ηδη πάντως το πολιτικό σύστημα ένιωσε στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης τους κραδασμούς από το ισχυρότατο κύμα αμφισβήτησης. Το ΠαΣοΚ έχασε τρεις βουλευτές και νιώθει ότι πολλοί περισσότεροι βουλευτές με μεγάλη απροθυμία ψήφισαν τα μέτρα. Η Νέα Δημοκρατία έχασε τη συνυποψήφια του κ. Αντ. Σαμαρά στη διεκδίκηση της ηγεσίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έπαιξε το χαρτί της «εθνικής δύναμης», αλλά για πρώτη φορά συγκρούστηκε με τις λαϊκές δυνάμεις της εθνικιστικής Δεξιάς που οικτίρουν την Ευρώπη και το Ταμείο, και τα κόμματα της Αριστεράς ένιωσαν εμφανώς αμήχανα και άβολα, καθώς από τη μια έλκονται από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι τίποτε δεν τα συνδέει με τα ασύνταχτα και αδιαμεσολάβητα πλήθη, τα οποία δείχνουν ικανά να οδηγήσουν τη χώρα στο χάος και στην αναρχία. Δεν είναι τυχαίο ότι εξαιτίας αυτής της ταλάντευσης και τα δύο κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και δυνάμεις. Ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά στην ταχεία και απρόσκοπτη παροχή της βοήθειας. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πυρετός ανασχηματισμού και γενικά αναδιοργάνωσης της κυβέρνησης. Πολλοί υπουργοί μιλούν για την ανάγκη ενός απολογισμού του περασμένου οκταμήνου, ώστε να εντοπιστούν οι αδύναμες ζώνες και να αξιοποιηθούν έμπειρα επιτελικά στελέχη, ικανά να τρέξουν τα πολλά και βαριά οικονομικά μέτρα. Ηδη κατά μία πληροφορία αξιολογούνται πρόσωπα και καταρτίζονται λίστες στελεχών που θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στη νέα περίοδο. Από εκεί και πέρα αποδίδεται μεγάλη σημασία σε κινήσεις που θα ικανοποιούν το κοινό αίσθημα και ειδικότερα το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης. Ακόμη στο πλαίσιο επανάκτησης της εμπιστοσύνης θα προωθηθούν με ταχύτητα νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα προκειμένου να θέσει σε ταχεία εφαρμογή το τριετές πρόγραμμα λιτότητας με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η θέση της οικονομίας και η αξιολόγησή της από τις αγορές και θα έχει την ευκαιρία ταυτόχρονα να αμβλύνει το κλίμα αμφισβήτησης που παραλύει τις δυνάμεις και ακινητοποιεί τα πρόσωπα. Ολα λοιπόν δείχνουν να εξαρτώνται από την ταχεία παροχή της βοήθειας και από την απορρόφηση των εσωτερικών κραδασμών. Αν το εξωτερικό μέτωπο ελεγχθεί και το εσωτερικό ηρεμήσει προσωρινά, προσφέροντας χρόνο για ανασύνταξη και γρήγορες αποφάσεις, τότε μπορεί κανείς να ελπίζει ότι μετά το σοκ των απωλειών μπορεί να διαμορφωθεί ένα πεδίο αναγέννησης και ανασυγκρότησης της χώρας.