4 Μαΐου 2010

Πορεία διαμαρτυρίας ένστολων αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων



ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ τους συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χθες- όχι όμως χωρίς παρατράγουδα και προσπάθειες καπελώματος από ακροδεξιούς- αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με στολή.

Ανταποκρινόμενοι στο ιντερνετικό κάλεσμα «για καφέ» και «αλληλογνωριμία» που απηύθυνε ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, ένας σύλλογος που λειτουργεί για την εν γένει ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των στρατιωτικών, περίπου 300-400 ένστολοι αλλά και αρκετοί με πολιτικά, μαζεύτηκαν στον σταθμό στο Μοναστηράκι και εν συνεχεία, μέσω Πλάκας και Συντάγματος, κατέληξαν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης, όπου και ήπιαν τον καφέ τους.

Βασικός στόχος πίσω από την επίσημη πρόσκληση- καθώς ο συνδικαλισμός απαγορεύεται - ήταν να δηλώσουν το «παρών» και απευθυνόμενοι στην πολιτεία να πουν ότι «και μεις, όπως όλοι, έχουμε τα προβλήματά μας». Στην ουσία το έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου (ΣΥΣΜΕΔ) λοχαγός κ. Ανέστης Τσουκαράκης, διαβάζοντας σε μια στάση της πρωτότυπης σιωπηρής πορείας στου Μακρυγιάννη ένα «γράμμα» στρατιωτικού στην πατρίδα: «Δεν νοιάστηκες όταν γκρεμιζόμουν, όταν πνιγόμουν, όταν με έλειωναν οι ερπύστριες, όταν καιγόμουν στη φωτιά. Ποτέ δεν με ρώτησες τον καιρό της αφθονίας αν χρειάζομαι κάτι. Εδινες στους άλλους κι εγώ περίμενα (...). Οταν σου έχω δώσει τη ζωή μου (σ.σ. ήρθε το θέμα στα άμεσα οικονομικά), λες να με πειράζουν τα λίγα χρήματα; Οταν έχω σκοπό να μείνω με την Ελλάδα στην αιωνιότητα, λες να με απασχολεί η 25ετία;».

Αυτά και άλλα κλαδικά προβλήματα, όπως περικοπές επιδομάτων, παραιτήσεις λόγω ασφαλιστικού που αυξάνονται δραματικά επιβαρύνοντας τα Ταμεία, αλλά και συνολικά τα οικονομικά μέτρα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στα κινούμενα πηγαδάκια των αξιωματικών- κατά 80% από το Πολεμικό Ναυτικό. Πάντως τόσο στην αρχική συγκέντρωση όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας έγινε συστηματική προσπάθεια από ακροδεξιούς με πολιτικά, στελέχη του ΛΑΟΣ και μέλη της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας να πολιτικοποιήσουν την εκδήλωση μετατρέποντάς την σε αντικυβερνητική, ακόμα και γενικά κατά των πολιτικών: Από τις πλευρές αυτές και όχι από κοινού, ακούστηκαν συνθήματα και φωνές όπως «Οι προδότες στο Γουδή», «Η κυβέρνηση κόβει το ψωμί και χτίζει τζαμιά», «Λαός, στρατός, δημοκρατία», «Πουλάνε το Αιγαίο, εκλογές τώρα», «Αλήτες, προδότες πολιτικοί» κ.ά. Κατά τη διάρκεια της πορείας μερικοί ένστολοι έθεσαν θέμα να κατευθυνθούν στη Βουλή, αλλά το Δ.Σ. του Συνδέσμου επέβαλε άλλη πορεία. Οι λίγοι αποκοπέντες μαζί με μερικές δεκάδες πολίτες πήγαν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη όπου έκαναν αντικυβερνητικές δηλώσεις- ένας εξ αυτών δήλωνε μέλος της Κ.Ε. του ΛΑΟΣ, αν και ένστολος.
ΝΕΑ - ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενστόλων
Της Δωρας Aντωνιου
Ιδιόμορφη κατάσταση διαμορφώνεται στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, με επίκεντρο τη δυσαρέσκεια των ενστόλων για τα οικονομικά μέτρα. Χθες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενστόλων. Ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ) είχε καλέσει με ανακοίνωσή του τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να συναντηθούν στην πλατεία Μοναστηρακίου για «γνωριμία», με βάση το καταστατικό του, που προβάλλει «την επαγγελματική, πολιτιστική και κοινωνική εξύψωση των μελών του και την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους».

Με δεδομένη την πρόσφατη λευκή απεργία των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν εύλογος ο συνειρμός ότι πρόκειται για κάλεσμα διαμαρτυρίας στην οικονομική πολιτική. Ο πρόεδρος του συνδέσμου, ταγματάρχης δικαστικός γραμματέας Ανέστης Τσουκαράκης, δηλώνει ότι επρόκειτο απλά για ένα κάλεσμα γνωριμίας και ότι ανάλογες συγκεντρώσεις είχαν γίνει στις 18 και 25 Απριλίου.

Ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις απαγορεύεται, οπότε, επισήμως, δεν θα μπορούσε να οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με οικονομικά αιτήματα. Η λειτουργία του ΣΥΣΜΕΔ βρίσκεται στα δικαστήρια, με τον σύνδεσμο να έχει κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και να αναμένει την απόφαση του Εφετείου. Τα μέλη του επιμένουν ότι η δράση τους δεν είναι συνδικαλιστική. Από πολλές πλευρές, ωστόσο, θεωρείται ως κίνηση να προχωρήσει ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στο χθεσινό κάλεσμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ανταποκρίθηκαν περίπου 500 άτομα, οι περισσότεροι ένστολοι. Στη συγκέντρωση προσήλθαν και μερικές δεκάδες άτομα με πολιτική περιβολή, ανάμεσά τους και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί, που κρατώντας σημαίες φώναξαν συνθήματα «Οι προδότες στο Γουδί» και «Λαός, στρατός, ενωμένος δυνατός».

Προβληματισμός
Ο κ. Τσουκαράκης αναφέρεται σε παράλληλη συγκέντρωση, διατυπώνει προβληματισμό για απόπειρα καπηλείας των πρωτοβουλιών του συνδέσμου και διαχωρίζει τη θέση του από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Οι συγκεντρωθέντες κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα και από εκεί στη Λέσχη Αξιωματικών, στην οδό Ρηγίλλης.

Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των υπηρετούντων σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό. Αναμένεται να υπάρξει και απόφαση για πραγματοποίηση ένστολης διαμαρτυρίας, ενώ θέμα λευκής απεργίας θέτει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Από την αρχή του έτους έως την Παρασκευή υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης 1.260 αστυνομικοί και αξιωματικοί, ενώ πέρυσι ο συνολικός αριθμός δεν ξεπέρασε τους 1.100. Μόνο χθες, 50 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ