4 Μαΐου 2010

Ευρωδάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ για να ξεκολλήσει το ΕΣΠΑ

Δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3% θα συνάψει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως μεθαύριο Πέμπτη κατά τη διάρκεια της πρώτης, για εφέτος, συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφθασε το 6,14% έναντι περίπου 3% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο. Στόχος του υπουργείου είναι να φθάσει η απορρόφηση το 8% τον Ιούνιο.

Από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ τη χαμηλότερη απορρόφηση έχουν εκείνα που θα έπρεπε να έχουν την υψηλότερη. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα προγράμματα της Ψηφιακής Σύγκλισης (0,10%), της Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (0,39%) και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης (0,46%).

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ασκήσουν κριτική τόσο για τη χαμηλή απορρόφηση (για την οποία δεν ευθύνεται η παρούσα αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση) όσο και για το γεγονός ότι το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) έχει πολλές υπερδεσμεύσεις. Δηλαδή έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα κατά 6 δισ. ευρώ περισσότερα από τους πόρους του Γ΄ ΚΠΣ. Ενα μέρος του ποσού αυτού αφορά τα λεγόμενα έργα-γέφυρες (που άρχισαν επί Γ΄ ΚΠΣ και συνεχίζονται επί ΕΣΠΑ), αλλά το υπόλοιπο μέρος (το οποίο δεν γνωρίζουν πόσο είναι) αφορά υπερδεσμεύσεις που δεν καλύπτονται από κοινοτικούς πόρους. Αρα ή θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους (που δεν υπάρχουν) ή τα έργα θα «μετατραπούν» σε έργα-γέφυρες ή δεν θα εκτελεστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.