4 Μαΐου 2010

Δηλώσεις Παπανδρέου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις που έχουν υποβάλλει

Θα γίνει απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων"

Δηλώσεις Παπανδρέου - η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις που έχουν υποβάλλει

Στην απογραφή του δημοσιοϋπαλληλικού δυναμικού θα προχωρήσει εντός του έτους η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν υπάρχουν στην βάση δεδομένων δεν θα πληρωθούν.

Εξάλλου, η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει την Τρίτη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις που έχουν υποβάλλει το τελευταίο διάστημα και να βγουν αργότερα στη σύνταξη με τους ίδιους όρους, ούτως ώστε να αποκοπεί το μαζικό κύμα φυγής που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι το όριο απολύσεων θα αυξηθεί στο 4%, ενώ η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης θα καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Αποκάλυψε επίσης ότι εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τα εισοδήματα του 2009.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μεγαλύτερες είναι οι απώλειες εισοδημάτων για επαγγέλματα όπως εφοριακοί ή δικαστικοί, όπου ο μισθός τους βασίζεται στα επιδόματα, ενώ σημαντικές είναι οι μειώσεις των μισθών που έχουν υποστεί και οι υπάλληλοι των υπουργείων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας, χάνουν περίπου το 24-30% των αποδοχών τους.

Στο «μάτι» του κυκλώνα βρίσκονται ακόμα πυροσβέστες, αστυφύλακες και άλλοι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας που μιλούν για αδικία. Για παράδειγμα, ένας νέος πυροσβέστης, ανύπαντρος, χωρίς προϋπηρεσία, έχοντας καθαρές αποδοχές 1.008 ευρώ το μήνα με τα νέα μέτρα και τη νέα περικοπή των επιδομάτων του θα παίρνει μόλις 819 ευρώ/μήνα. Αφαιρώντας και τα δώρα το εισόδημά του συρρικνώνεται κατά 2.910 ευρώ το χρόνο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι δικαστικοί. Δικαστικός με συνολικό μισθό 3.400 ευρώ (1.200 βασικός + 2.400 επιδόματα), με τις νέες περικοπές (4.100 ευρώ /χρόνο) και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (600 ευρώ / χρόνο), φτάνει να έχει σύνολο απωλειών 8.100 ευρώ/χρόνο

Ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης τονίζει στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι θα είναι τραγικό να περικοπούν οι μισθοί αστυφυλάκων και πυροσβεστών λίγο πριν τη θερινή περίοδο και προτείνει να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, η δρομολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης αποτελεί ομολογία αποτυχίας της πολιτικής για την επανίδρυση του κράτους. Όσοι έχουν ασχοληθεί με τον τομέα της δημόσιας διοίκησης υποστηρίζουν πως οι περίπου 10.000 οργανισμοί και φορείς -με αδιευκρίνιστο αριθμό υπαλλήλων- αποτελούν τον κύριο λόγο που το κόστος του δημόσιου τομέα δεν μπορεί να συρρικνωθεί.

Οι αλλαγές στις δομές του κράτους και ο τερματισμός των προσλήψεων από τον παράθυρο θα έπρεπε να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, επισημαίνουν οι ειδικοί. Όπως εξηγεί στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Καραβίτης, «η καταστροφική πρακτική αθρόων και συχνά αδιαφανών προσλήψεων τόσο σε φορείς του δημοσίου, όσο και στις ΔΕΚΟ είναι υπεύθυνη για την υπέρμετρη διόγκωση του δημόσιου και σε μεγάλο βαθμό για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας που τόσο έντονα βιώνουμε αυτόν τον καιρό».πηγή σκάι